用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二插班... ...
go

小二插班... ... [複製鏈接]

請問各位,要全級考獲第幾名才有機會考別的小學作小二插班呀?謝謝指教:)
   0    0    0    0

貢獻勳章

睇下你想插去邊間學校啦,當然名次越高,及其他成績都好top就緊係有優勢啦! 如果你想插入城中的名校,好似喇沙拔萃瑪利諾等等,我諗全級一二三都無走雞,否則可能筆試機會都無! 但十項全能除外!

另外,你讀緊間學校的水準都係好緊要。如果小朋友讀開的學校已經係公認唔錯,新學校的校長必定會睇高一線。因為呢類學校已經為小朋友打好個底,轉校之後,多能在新學校繼續keep住好成績,而唔需要新學校煩惱。

小朋友本身的成績/活動表演好top, 加上父母對心儀學校的認知/理念,再配合小朋友的面試表現,相信係校長取錄與否的關鍵,當然可能有其他因素 !

當然,唔好盲目追求名校。要睇下小朋友同新學校是否互相配合適應。又或者小朋友本身唔想轉校等等....

我都係過來人,小朋友亦係在小二插去另一間學校,大家研究下啦!

回覆 1# joemyt 的文章

哇, 你的小朋友好叻呀! 你有實戰經驗, 我諗好多家長都想參考吓, 可唔可以講多些 如過程, 考慮因素, 適應問題.  好等我哋都學吓嘢.

貢獻勳章

回覆 3# apsm 的文章

41網.... 已經轉左幾年啦

我想問一問, 如果想插班去喇沙, 聖若瑟英文小學有優勢, 還是民生小學都可以嘗試呢?小兒現被聖若瑟英文小學收了, 但現等統一派喇沙小學. 如果抽唔成, 去聖若瑟還是考民生插班好呢?

貢獻勳章

兩間都好,讀完小一先啦,可能到時你唔想轉校呢?

如果你亞仔最後係讀St. Joseph 小一,就pm我啦,都話係過來人囉.........

最重要係........你揀人,人揀你! 唔好諗咁多,先讀好小一,如果成績真係好理想,咁到時再考慮都未遲!

民生中學係band 1中, 好過聖若瑟(官塘)中學, 真係唔插班去其他學校, 都有一間唔錯的中學.

但真係for插班去喇沙, 我估應該揀聖若瑟, 大家都係天主教, 而且唔覺有喇沙插班生係from民生.

原帖由 gabmama 於 11-5-14 21:43 發表
我想問一問, 如果想插班去喇沙, 聖若瑟英文小學有優勢, 還是民生小學都可以嘗試呢?小兒現被聖若瑟英文小學收了, 但現等統一派喇沙小學. 如果抽唔成, 去聖若瑟還是考民生插班好呢? ...

overview and joemty,

多謝你們的忠肯答覆. Joemty, 你仔仔在聖若瑟讀過, 我有些問題, 並會PM咗比你, 請你看一看吧.

gabmama,
‹ 上一主題|下一主題