用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 從加國回流媽媽
go

從加國回流媽媽 [複製鏈接]

請問有無從加拿大回流香港o既父母?我個仔3歲,讀緊普通英文幼稚園N1,既然返左黎香港希望佢入local小學學中文。
但又想佢將來返加拿大讀中學/大學,驚佢讀本地小學D英文會追唔上。

究竟讀唔讀國際學校好呢?
有無類似case可以分享下?
(我老公同媽咪話我個仔而家先讀N1就擔心中學/大學好無聊........
   0    0    0    0

你可以考慮中文程度較好既國際學校,例如 CIS or KCIS。KCIS 不少學生父母也是外國回流 or 父/&母是ABC or CBC,KCIS 用 British National Curriculum,中文課程使用與 local 同級的中文書(longman),每日有中文功課(例如 year 3 每日功課會抄小量詞語3次 or 抄一段課文 or 作句 or 作業 or 簡單閱讀報告 or 小朋友自己可應付既 project, etc),每星期/每兩星期默書,每年2次中文 assessment;若再加上課外多閱讀中文書,中文程度與本地英小相約。

原帖由 olivia0815 於 11-5-16 12:23 發表
請問有無從加拿大回流香港o既父母?我個仔3歲,讀緊普通英文幼稚園N1,既然返左黎香港希望佢入local小學學中文。
但又想佢將來返加拿大讀中學/大學,驚佢讀本地小學D英文會追唔上。

究竟讀唔讀國際學校好呢?
有無類似case可以 ...

‹ 上一主題|下一主題