用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 sorry, post deleted
go

sorry, post deleted [複製鏈接]

sorry, post deleted
   0    0    0    0

5辛苦有nap ga ma.
食得飽唔飽就視乎你小朋友同個別學校安排.

有得食, 有得玩, 有野學, 有得nap, 重有朋友仔既intern action, 比起係屋企好!

時間係長了, 但返半日既小朋友排洗, 茶點,唱遊+玩既時間都已佔了大半, 剩餘學野既時間唔多. 全日點都比半日好! 個人意見而已, 女兒讀全日幼兒院, 我覺得自理能力比較好, 因為佢要自己食飯, nap, 重要接被.....

舍唔舍得唔係我地呢代人講袈喇, 係d老人家至會覺得好陰弓, 放心!

原帖由 pandabonita 於 11-5-16 21:57 發表
5辛苦有nap ga ma.
食得飽唔飽就視乎你小朋友同個別學校安排.

如果你個小朋友"愛吃", 咁你可以放心唔怕佢食唔飽!

其實我都擔心個小朋友讀n 班 全日制 自己食 無我地餵 食得咁飽肚  唉

回覆 5# Happypypy 的文章

小朋友肚餓就識食
見到小朋友食就會跟住食
唔駛太擔心

請放心, 如果小朋友唔肯自己食會有嬸嬸餵

原帖由 小雞組 於 11-5-16 16:40 發表
如題辛苦嗎?會否在學校食唔飽㗎!

sorry, post deleted

我會比小朋友番半日。小學中學大學工作,以後既人生都係朝9晚6,真係希望佢多幾年真正輕輕鬆鬆既日子。
好多傳統好出名既學校都係得半日班,d學生都好掂,唔見得學唔到野。

老實講,我都驚個女番學後食唔飽,因為佢好為食,把口唔停,無論正餐或零食,佢都掃清光,我地依家要收埋餅唔比佢見到。真係驚佢第時搶人d野食。

我都諗過點解出名的幼兒園/幼稚園無全日班,後尾諗下諗下覺得原因有好多
如果由父母親自揍,我覺得返半日係好好的選擇,如果由長輩揍或外傭照顧,我覺得全日較好,因為長輩揍小朋友其實壓力好多

原帖由 edutm 於 11-5-19 23:19 發表
我會比小朋友番半日。小學中學大學工作,以後既人生都係朝9晚6,真係希望佢多幾年真正輕輕鬆鬆既日子。
好多傳統好出名既學校都係得半日班,d學生都好掂,唔見得學唔到野。

老實講,我都驚個女番學後食唔飽,因為佢好為食,把口唔 ...
‹ 上一主題|下一主題