用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 共三次呈分試, 一次深過一次, 最好把握第一次..... ...
go

共三次呈分試, 一次深過一次, 最好把握第一次..... [複製鏈接]

共三次呈分試, 一次深過一次, 最好把握第一次呈分, 由於在五下,要温範圍少過其它兩次,比較易取分,而學校出卷目的唔想太深嚇倒學生,但又希望家長跟得上呈分試節奏.而部分家長又太樂觀而看輕第一次,認為共三次之多,不想第一次呈分就嚇倒孩子.但事實無情講,第二次在六上呈分,時間更緊迫,要温習範圍更多和深,尤其数學,影响自行選校計分排名.希望各家長把握第一次呈分.
   2    0    0    0

醒目開學勳章

HI,

心水較清的家長會早在小四暑假開始做準備的。
(尤其要將弱科保底並強化)

自己經驗,囡囡轉述三次呈分試程度都係差不多的。
不過,囡囡在第二及第三次呈分試都是越考越好。可能係,我在小五升小六時,給了她預習小六課題有關及報了些輕鬆暑假課程(不需要經常灑太陽的戶外興趣班)。

因為第二次呈分是在小六的一個月後進行,通常放完暑假,如果小朋友玩得太顛(太開心),好難收拾心情的。

總結,我認為三次呈分試都是重要,每次考試前都要好好把握。實際施行上亦要注意: -

(1) 時間管理 - 分配時溫習及休息;
(2) 課外活動的取捨 - 可以暫停的COURSE 就停,以換取較充裕的時間去將弱課保底及強化;
(3) 讀書方法 - 盡量找一個適合小朋友的讀書方法及環境;
(4) 考試技巧 - 捉緊時間, 題清楚問題問什麼, 找出關鍵詞語, 數學科要操時間的。
(4) 注意小朋友身體健康及有充足睡眠。
(5) 暑假有好多時間,多閱讀(散文/小說),留意新聞,寫下日記/周記,練下畫...
(6) 提點小朋友注意衛生,經常洗手, 出入繁忙的地區,可以帶口罩;

原帖由 IvyMun 於 11-5-18 08:10 發表
共三次呈分試, 一次深過一次, 最好把握第一次.....

共三次呈分試, 一次深過一次,

最好把握第一次呈分, 由於在五下,要温範圍少過其它兩次,比較易取分,

而學校出卷目的唔想太深嚇倒學生,但又希望家長跟得上呈分試節奏.而部分家長又太樂觀而看輕第一次,認為共三次之多,不想第一次呈分就嚇倒孩子.

但事實無情講,第二次在六上呈分,時間更緊迫,要温習範圍更多和深,尤其数學,影响自行選校計分排名.希望各家長把握第一次呈分.

回覆 1# Yukyuk 的文章

thanks

我都認為第一次好好重要, 考得好自信都大d, 考得唔好, 第二次壓力會更加大, 講真, 個個學生都會好努力溫書, 如果因不小心(唔好彩, 唔在狀態)而失手, 下2次可能會更加怯, anyway, 盡人事, 盡晒力, 唔得都無辦法!

原帖由 IvyMun 於 11-5-18 08:10 發表
共三次呈分試, 一次深過一次, 最好把握第一次呈分, 由於在五下,要温範圍少過其它兩次,比較易取分,而學校出卷目的唔想太深嚇倒學生,但又希望家長跟得上呈分試節奏.而部分家長又太樂觀而看輕第一次,認為共三次之多,不 ...

仲有,分數是累計的,若把握好第一次,帶離分數遠啲,對之後好有幫助

唉. 鬼唔知阿媽係女人.
如果考果個在第一次唔合作/失準, 咪第二,三次死追囉. 現唯有盡力用 $$$(補習催谷) 幫下佢啦.

其實都唔係把唔把握嘅問題, 因為就算唔係呈分試, 每一次測/考我地都係盡力去考, 不分輕重, 其實唔呈分的成績, 中學都要睇, 所以小五小六的侍次測/考都會盡力去做好. 我阿仔間學校第一次呈分係深, 第三次係最淺.

醒目開學勳章

原帖由 Yukyuk 於 11-5-18 09:55 發表
HI,

不過,囡囡在第二及第三次呈分試都是越考越好。可能係,我在小五升小六時,給了她預習小六課 ...

多謝分享!

原帖由 Yukyuk 於 11-5-18 09:55 發表
HI,

不過,囡囡在第二及第三次呈分試都是越考越好。可能係,我在小五升小六時,給了她預習小六課 ...

Thanks for sharing

呈分試題目應該每間學校唔同,點解要深?

係聽d補習老師講, 好似話教育署會查卷, 睇下學校的深淺程度.

我女小五呈分時, 數學88分 小六上呈分數學75, 佢話好深.
最後一次 都係75分, 真係嬲! 但係其它班35人, 有22個肥老
原來出卷者係教奧數, 真係... 好深 ! 俾佢 KO左

最後都冇怪個女, 我有小小內疚

回覆 13# appletar 的文章

咁冇學奧數咪唔抵!而家教育仲填鴨過我讀小學時!
真係累死

原帖由 appletar 於 11-5-20 18:40 發表
我女小五呈分時, 數學88分 小六上呈分數學75, 佢話好深.
最後一次 都係75分, 真係嬲! 但係其它班35人, 有22個肥老
原來出卷者係教奧數, 真係... 好深 ! 俾佢 KO左

最後都冇怪個女, 我有小小內疚 ...

咁就真係唔可以怪你個女.
我阿仔又咪係一樣, 只不過是英文科的閱讀理解, 係唔呈分的其中兩次, 話唔呈分唧, 不過自行都要睇成績表o架, 比佢害死, 出卷老師以前教九龍塘d學校, 出卷好深, 有好多生字係未見過, 阿仔係精英班, 佢嗰班有半班人攞C, 攞A得三個, 另外三班大部份係唔合格. 唉!

原帖由 phoebepanpan 於 11-5-20 20:29 發表
咁冇學奧數咪唔抵!而家教育仲填鴨過我讀小學時!
真係累死

Why you relate 奧數 with 填鴨???
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

原帖由 ANChan59 於 11-5-21 08:34 發表

Why you relate 奧數 with 填鴨???

緊係我表達能力差, 令你將兩樣野聯成一起.

我意思係. 以前讀書填鴨式塞知識比學生. 話唔好, 活動教學興起.
但所謂活動教學, 跟本得個名, 咪又係左塞又塞. 因為唔塞成績差學校冇FACE !

而奧數都唔係學校數學科其中一份部, 如果冇學奧數, 出卷者又出奧數咁咪唔公平囉.
我友人兒子學校選數學精英就係睇人地有冇學奧數.  你冇學就算你考全級第一名都唔比你入. 公平嗎?

難怪, 每個小朋友都周身刀,  就係大趨勢,怪現象所至,

我女第二次數學呈分, 老師話好淺 (可能安慰學生) 但係對卷時, 老師(數 學 miss)都做錯, 要思考一陣先做啱. 老師最後都話: 係有難度 !

第三次呈分數學, 呀女話有一條數, 係思考題. 唔好諗住用+-x除, 方程式 等等去計. 佢諗左好鬼耐, 最後做啱 , 但係得 2 分, 就用左好多時間, 所以長答題已經冇時間 double check. 呢d 係咪因小失大呢?? 真係激死人...

回覆 17# phoebepanpan 的文章

Thanks for your clarification.

Your observation on Maths Olympaid may be correct, but definitely not the only route to demonstrate the stduent is maths gifted. You can use IQ test report, EPGY talent search results, the ranking in HK Primary Maths Contest ....
http://www.poleungkuk.org.hk/en/ ... ld-competition.html

In general, form ranking is more important than maths alone, unless the kid extremely good in some world wide maths competition or widely recognised certificate.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

教育署不但檢查學校出試卷,發現試卷太淺.並會將該校學

[quote]原帖由 alice44 於 11-5-20 18:20 發表
係聽d補習老師講, 好似話教育署會查卷, 睇下學校的深淺程度. [/quote]

教育署不但檢查學校出試卷,發現試卷太淺.並會將該學校的學生绩調低.並在本区,及全港學生作重新排名次.學生收到學校通知名次向後xx,教署在某小學做過,兩年前的事.教署算是公平.正因做此,呈分一次比一次深和加插奧数原因,就算出奧数都是兩至三题,如果小朋友不懂奧数,失分不多,基本功要好,其它都做得對,就不是問题,教得淺,考得深道理,不是名校的專利,不要跟某位家長所說,"鬼唔知阿媽係女人"要为孩子著想,小女以前小學,就是一次比一次深,一次比一次難取高分,我都是向大家忠告,
‹ 上一主題|下一主題