用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 KM~我中奬啦!
樓主: littlecook
go

KM~我中奬啦! [複製鏈接]

原帖由 littlecook 於 11-5-19 22:59 發表
我諗住比細妹(年尾細囡)2YR插班屋企附近既PN先,果間都教得深架,如有幸KM收,都叫做打定個底先...唔知有無幫助呢?
寫字呀...細妹執筆仲正過家姐呢!細妹小肌肉都算靈活有力...只係可惜仲係BB一個,唔知几個月後面試,會唔 ...

你唔會考慮比妹妹做超大b?我覺得如你今年幫妹妹考n1,應該好大機會bor

因妹妹都算醒目,唔想咁快就決定要佢REPEAT.
但如果以細B身份考唔到好學校,可能無辦法,第二年再考過.

不過,你講既都可考慮一下!你話咁樣得唔得呢:
今年11月面試K1,12月出第一輪RESULT,唔收既話,1月APPLY N1...之不過,APPLY左N1,係咪無得再WAIT K1呢(假設K1係WAITING)?

原帖由 marcuscyrus 於 11-5-19 23:44 發表

你唔會考慮比妹妹做超大b?我覺得如你今年幫妹妹考n1,應該好大機會bor

原帖由 littlecook 於 11-5-20 00:08 發表
因妹妹都算醒目,唔想咁快就決定要佢REPEAT.
但如果以細B身份考唔到好學校,可能無辦法,第二年再考過.

不過,你講既都可考慮一下!你話咁樣得唔得呢:
今年11月面試K1,12月出第一輪RESULT,唔收既話,1月APPLY N1...之不過 ...

我反而諗,如果佢都係醒o既,如做超大b,會更超班

咁都啱既!
不過理想D,我想兩姐妹差一級,讀同一幼稚園同小學,升小時我唔駛分身兩邊顧足兩年時間.
咁我諗既做法,你覺得行得通嗎?

原帖由 marcuscyrus 於 11-5-20 00:13 發表

我反而諗,如果佢都係醒o既,如做超大b,會更超班

原帖由 littlecook 於 11-5-20 00:43 發表
咁都啱既!
不過理想D,我想兩姐妹差一級,讀同一幼稚園同小學,升小時我唔駛分身兩邊顧足兩年時間.
咁我諗既做法,你覺得行得通嗎?

差2年都冇衝突阿(我2個仔就係差2年)
你個做法,原則上可行,provided that學校今年唔會收表收到8月31日(因n1係咁唔知k1會唔會都變成咁哦)

你有所不知啦,我一個帶兩個,一腳踢無人幫,差2年,咁家姐返小學,妹妹返幼稚園,東一個西一個時間又唔合,足足兩年,接送真係好不便同辛苦!呢個對我嚟講係好現實既問題!

唉,如果K1都唔收細B,咁就可能只可做大B考N1...或者做細B考其他九龍塘學校...

原帖由 marcuscyrus 於 11-5-20 00:45 發表

差2年都冇衝突阿(我2個仔就係差2年)
你個做法,原則上可行,provided that學校今年唔會收表收到8月31日(因n1係咁唔知k1會唔會都變成咁哦)

原帖由 littlecook 於 11-5-20 01:15 發表
你有所不知啦,我一個帶兩個,一腳踢無人幫,差2年,咁家姐返小學,妹妹返幼稚園,東一個西一個時間又唔合,足足兩年,接送真係好不便同辛苦!呢個對我嚟講係好現實既問題!

唉,如果K1都唔收細B,咁就可能只可做大B考N1...或者 ...

原來係咁,咁照你原定計畫啦,我估如果waiting都應該係細佬妹容易wait到先啦,何況你話妹妹係醒o既,可能直接offer 呢,加油!!

收呀,我剛剛收到下午班信呀,我女兒係10月尾細女!
原帖由 littlecook 於 11-5-18 23:56 發表
hi marcuscyrus,

如果無記錯,你大囝讀緊KM?細囝都會入讀N1/K1?
請問你KM品德教育如何?呢樣係我非常關注既!
我囡囡有時上堂會唔專心,又唔合群,唔知KM老師攪唔攪得掂?依家讀PN間學校,老師唔理佢,由得佢...希望KM老師 ...

恭喜呀!有機會做同學仔啦!
希望出年都收我個細女啦!佢仲細過你囡囡呢!

原帖由 viannsiu 於 11-5-20 02:40 發表
收呀,我剛剛收到下午班信呀,我女兒係10月尾細女!

原帖由 mokche2000 於 11-5-19 16:36 發表
oh, 我囡囡係10月中既細女, 無望了....

姪女0811都收到後補通知(am), 不過give up左, 你可能仲有機…good luck… (會唔會每個月份&男女都搵d??)

傻太,

咁你姪女打算讀邊間呀?

原帖由 傻太 於 11-5-20 12:06 發表

姪女0811都收到後補通知(am), 不過give up左, 你可能仲有機…good luck… (會唔會每個月份&男女都搵d??)

原帖由 ms1125 於 11-5-20 12:31 發表
傻太,

咁你姪女打算讀邊間呀?

佢之前已經give up左SC (am - klt campus), 九龍塘佢仲可以讀乜..??  唔係龍/女校…

傻太,

你姪女好叻喎

原帖由 傻太 於 11-5-20 12:42 發表

佢之前已經give up左SC (am - klt campus), 九龍塘佢仲可以讀乜..??  唔係龍/女校…

littlecook ,

Pls check PM.

viannsiu ,

Pls check PM.

加油!
原帖由 littlecook 於 11-5-20 11:52 發表
恭喜呀!有機會做同學仔啦!
希望出年都收我個細女啦!佢仲細過你囡囡呢!

想知道下一輪call-waiting的機會是否很渺忙,若真的會call waiting 大約會幾時呢? 謝謝。

下一輪call 應該是六月
知足常樂!要為你所有的去感恩,
不要為失去的而埋怨!

My boy has just been offered a place in international stream PM today, so happy!  Yeah!
‹ 上一主題|下一主題