用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 細仔有自傾,語言及讀寫障礙,同老公意見不同. ...
go

細仔有自傾,語言及讀寫障礙,同老公意見不同. [複製鏈接]

細仔有自閉証傾向,語言慢及讀寫障礙的問題,現在小二,這幾年都是做全職媽媽, 又要教佢做功課讀書,又要做家務煮飯,還要拾到屋企好整齊, 否則老公放工返屋企會唔口喜歡. 真是好累, 精神上都頂唔住, 最可惜連老公都唔認同的的處境.  他說細仔只是所謂的"重壞, 只顧住玩", 是問我老公好少教細仔做功課讀書, 一個月或兩個月才一次, 都是我叫才去教細仔. 但每次佢教都會發曬火(我老公沒有耐性的,所以我很少叫佢教). 昨天, 又來了...............

我同佢還吵架, 佢都說細仔只是貪玩, 唔聽人講. 我對佢說仔仔是有讀寫障礙, 是因為腦某處出現問題, 另到佢學習慢, 記憶不好.語言慢...等問題, 我老公反說佢記性, 佢識得開HI-FI, TV, DVD,用電腦的制, 佢唔不過唔想做功課或讀書才唔去記. 是問我都細仔時,用了很多不同的方式, 佢都是只記得兩三人個, 或明天兩三個都唔記得.

再寫, 我老公家族可能有這方面遺傳的. 但佢地不想多講, 昨天就是這樣我對佢說我們要斫對現實, 我們的仔是有問題, 學那比較慢唔可以迫的. 在細仔來說佢已很努力了, 我老公說我幫仔仔說話是不對, 我只說叫老公嘗試找日跟我同仔仔去見精神科醫生時問清楚醫生是什麼問題.  (是問老公未試過同我和仔仔去有關這方面的訓練或見醫生, 每次只有我帶仔仔去).

我得不到老公的認同, 真是很難感受. 連大女都會幫到我, 返而老公會同我對立.
   0    0    0    0

無錯, 得唔到認同, 真是好無奈.......
我的情況和你的差不多, 幼稚園時代已經覺得仔仔和其他同齡的小朋友不同, 我一直覺得係家庭教育出問題(麻麻湊), 當時老公都不認同我的講法, 只覺得仔仔仍年紀小, 當時我們便用各自各的方法去教, 到頭來反而令仔仔無所適從, 情況更差
直到一個機緣巧恰下發現仔仔的情況和專注力失調很相似, 我找了一些有關專注力失調的課程, 我們三個一齊去上雙軌小組(小朋友一組, 家長又另一組), 導師除了教家長如何教導小朋友之外, 也會講小朋友上堂時的情況, 令我們對仔仔的情況更了解, 最初老公仍然覺得仔仔無問題, 我便把個問題交俾他, 要他教仔仔做功課, 他和你老公都是一樣會發脾氣鬧亞仔, 慢慢地他發現仔仔的專注力真是很弱, 我都要花了兩年的時間才令他了解到仔仔的問題
我覺得父母管教一致是必須的(除非爸爸經常不在家)
仲有, 我發覺我講一百次亞仔的問題他都唔會明唔會知, 我要令他去感受(要他教仔仔做功課), 要他聽多d知多d(上有關專注力的課程), 他先會知道亞仔的問題所在
如果你老公真係可以和你一齊去見醫生, 我覺得會有很大的幫助, 另小童群益會有d有關讀寫障礙的課程, 你可以去睇下
希望我的經驗可以幫到你啦, 只要你肯用時間及精神, 你老公都一樣會知道, 會明白你仔仔架, 俾心機呀

p.s.突然有一日, 我老公和我講, 他發現原來他都係專注力失調, 仔仔有的問題和他細個時的情況都好相似(老實講我發現仔仔係專注力失調就已經知道啦, 不過我一直都無出聲)

原帖由 ltdcorp 於 11-5-30 18:40 發表
細仔有自閉証傾向,語言慢及讀寫障礙的問題,現在小二,這幾年都是做全職媽媽, 又要教佢做功課讀書,又要做家務煮飯,還要拾到屋企好整齊, 否則老公放工返屋企會唔口喜歡. 真是好累, 精神上都頂唔住, 最可惜連老公都唔認 ...

係,你講得好啱 ---- 父母必須一致。我的做法都係要爸爸一起去見CAC醫生,精神科醫生,S位入學評估及學期評估報告。我不希望回家作報告時,爸爸左問右問地問返我,或不同意時可即場回應。而平日訓練課堂就由我出席,因為我要一致及系統地在家訓練。

不過,我都好欣賞別人的爸爸能出席訓練及活動。

原帖由 MaMaMango 於 11-6-3 11:08 發表
無錯, 得唔到認同, 真是好無奈.......
我的情況和你的差不多, 幼稚園時代已經覺得仔仔和其他同齡的小朋友不同, 我一直覺得係家庭教育出問題(麻麻湊), 當時老公都不認同我的講法, 只覺得仔仔仍年紀小, 當時我們便用各 ...

看到這些回應覺得有點奇怪, 話晒係自己個仔, 無理由乜都唔理! 我諗係意見唔同吧!
我個仔星期六社交班全部爸爸都會出現.

就算好似我咁唔係好識湊仔同揀學校,
見到個仔唔識處理發脾氣, 都會幫佢舒緩下!
見到佢唔d野唔識, 都會教下佢做掛!

我同你地既情況差唔多,我老公又係唔多理,唔覺亞仔有問題,佢話亞仔只係慢啲。全部覆診等等由細到大都係我一個人搞。
好彩係,我只要唔係問攞錢,我做乜,我老公都唔會理。
大家加油呀

原帖由 ltdcorp 於 11-5-30 18:40 發表
細仔有自閉証傾向,語言慢及讀寫障礙的問題,現在小二,這幾年都是做全職媽媽, 又要教佢做功課讀書,又要做家務煮飯,還要拾到屋企好整齊, 否則老公放工返屋企會唔口喜歡. 真是好累, 精神上都頂唔住, 最可惜連老公都唔認 ...

我老公都有阿仔仔去TRAINING, 但係佢都係堅持小朋友只係慢D, 我同佢講老師對仔仔既Comment 佢竟然話我重係講呀仔既唔好野, 好果dskip , 其實我只不過不斷同佢講希望佢知道仔仔既問題所在, 大家唸下方法幫仔仔,.

同朋友講起呢個問題, 朋友立即覺得老公係接受唔倒自己小朋友, 佢地要多d時間才可接受呢個事實架

睇完, 我覺得自己及個仔都好好彩.
老公100%按受個仔係特殊兒童, 好有心機教佢, 因為有左呢個仔, 我老公亦改變左"性急,衝動"既性格, 而我亦改變了做囡時"愛理不理" "遲下先算"既性格

真係恭喜存你同仔仔得玎到Daddy的配合,依個係好多媽咪恨唔到的。我C6把口話預咗個女跟其他細路唔同,但出到外面個女扭多陣佢就發爛渣,整到個女仲worse啲,要我收拾殘局。教佢就當然冇心機,連一齊坐低傳波波都唔願,得我同個女兩對手点玩得成?佢根本就copy咗我62以前個款!

好多C6都冇心機教仔女, 何況係特殊小朋友, 人地教十次, 我地要教足100次以上, 少D愛心同耐性都攪唔掂.
好彩我老公都係好好, 好錫個仔, 耐性及心機都好過我.
但話時話, 點都係自己親生骨肉, 點可以唔理呢???

回復 1# owl_2046 的帖子

實在係自私/推卸責任/唔夠膽面對現實/只懂逃避/自己騙自己......

原帖由 pipi331 於 11-6-18 00:23 發表
但話時話, 點都係自己親生骨肉, 點可以唔理呢???

=>A型自私心態發揮到淋漓盡致的時候: 所有好嘢都系我GE, 衰嘢就系人地GE. 用盡一切方法/借口推莊... 所有麻煩都系人地搞出嚟GE, 唔關我事..... ...

你既想法是對付一个急燥的C6的辦法,所以我在來近兩個月要衝刺,俾個囡做髗骶骨冶療&聽覺綜合治療,希望减少佢D問題行為,otherwise遲啲工人放大假時C6din我都din;當然想佢下個學年進步快D

唉!剛過了一個好心淡的父親節。

回復 1# muimui5 的帖子

原帖由 pipi331 於 11-6-3 23:08 發表

咁您咪就系好爸爸LOR.
有D CASE, 個仔有MUD好GE有人就話系佢教得醒... 所有好嘢都系佢GE.
個仔有MUD衰嘢/DELAY 一定一定系老母GE問題, 系老母唔教仔..... 發展問題完全系老母教子無方造成GE. 正苦建議入S位? 咁您 ...

就咁睇
我覺得你丈夫有點自閉傾向同語言障礙
因為以上原因,可能令佢細個果陣既經歷不愉快
從而自卑起來,將自身既問題放大
到出來做野果陣因為溝通問題
導致事業低落,輕則減人工之餘仲要做多D,得個做字
嚴重既話失業成為家常便飯既事
即使佢本身知自己不足之處,但奈何没法改善
只能去勉強去掩飾自身既缺憾
但佢見到自己個仔咁樣,就不時自卑起來,從而發脾氣

如有得罪,請見諒

回復 1# crt1234 的帖子

佩服,佩服, 係EQ超高!

原帖由 pipi331 於 11-6-22 04:01 發表
Ok wor, 事實的確如您所講.
就系因為咁, 我更加要努力用盡所有可行方法搞掂d仔.
都糸果句,搞得掂d細ge,跟手大果個會都會改善到....

睇左各位的留言後, 我有所感:
我覺得男人的表達感情能力是普遍比女人差之外, 重好脆弱, 確診後我老公話我成日哭哭啼啼, 女人舒緩壓力就係喊下同人傾下, 但男人唔得, 有d自己積壓唔知又唔搵人幫, 有d應付唔到就變相逃避事實, 這是男人的悲哀吧,反而有時老婆要幫下佢(如果佢肯俾你幫)...
確診後,我發癲禁周圍搵資料同排治療, 老公初時逃避, 後來都接受, 我知佢弱點是只受軟功不能硬碰, 又粗心大意的人, 我都讓自己學先冷靜再用軟功, 始終果個都係佢個仔, 最近佢又放大假, 在訓練兒子上都很合作, 又主動在接放學時和老師溝通...
有時講極佢都唔聽, 真係好激條, 但諗到老公係自己揀既, 都唔怨得禁多~
‹ 上一主題|下一主題