用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 SPI 書包
go

SPI 書包 [複製鏈接]

Is it good? I find the size S and L, didn't have bid difference. Is it worth to buy this brand?
   1    0    0    0

SPI 比想像中好!
不過之前未用SPI前,上bk/部份朋友意見,話佢好吾襟。

但係我家小朋友由學期初用到依家,都算keep得ok(可能個書包又係深色,污糟左都吾覺眼),下個新學年仲可繼續用!

至於點樣揀size, 就要視乎個別小朋友既身材而揀。

請問邊度有得買呀!!

http://www.spi.com.hk/index.php?c=place

SPI vs Dr. Kong ? 謝謝.

回覆 3# MCMT 的文章

UNI, APITA 有, 仲有LEGO 書包買.
聽聞LEGO 書包都好輕身. 同有其他牌子架. 人少既時候(個SALES 會比較得閒), 你可以放D 有一定重量既書入書包度, 比個小朋友揹上身, 比較一下揹左上身既重量.

因為D 書包就咁拎上手, 同揹左上身係會感覺唔同架. 有時拎上手重, 好既書包係會當你揹上身時瀉減D 力, 變相輕D.

同埋記住因應自己小朋友既身型去揀, 千祈唔好買左個OVERSZIE 既書包.

另外仲有隻牌子都出左名輕身, 叫SEVEN. 不過呢隻牌子UNI 同APITA都冇.

請問除UNI, APITA 外, 边到還有 LEGO 書包賣? thanks

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 yu-ma 於 11-6-10 14:02 發表
請問除UNI, APITA 外, 边到還有 LEGO 書包賣? thanks

SOGO 應該都有 spi/lego 賣...

citistore 有時都有....

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 babybear 於 11-6-2 12:07 發表
UNI, APITA 有, 仲有LEGO 書包買.
聽聞LEGO 書包都好輕身. 同有其他牌子架. 人少既時候(個SALES 會比較得閒), 你可以放D 有一定重量既書入書包度, 比個小朋友揹上身, 比較一下揹左上身既重量.

因為D 書包就咁拎上手 ...

SEVEN 對於普通小一生黎講, 應該係 oversize....

都係架!
一般唔係大隻既小一學生真係"朗"唔起個seven書包架。

另外,去到暑假,一d大型連鎖書店(好似大眾書局),會有好多唔同款既書包買,好似lego, spi, 同其他公仔書包買架。

不過一到開左學,書局d書包又會全部入哂倉。

原帖由 chan803 於 11-6-10 15:44 發表

SEVEN 對於普通小一生黎講, 應該係 oversize....

謝謝各位的資料, 請問lego & spi 边個好D?

小學生書包個人觀感:

1) zeven
好輕, 就算揹好多野都唔覺得重,而且相當襟磨。價錢亦可算係大路書包牌子裏面最貴,約700-1000。
不過某些款因為配件重影響書包總重量。書包亦過大,適合中個子以上, 見過一年級家長夾硬要個小朋友用, 結果個小朋友不只一次因為揹唔起個書包而跌落地。
同埋通常用zeven的學生都無乜意識執書包。
順帶一提由於書包較大, 掛在班房枱邊的鈎時, 書包底仍着地, 很容易弄污或被踩倒(不過勝在易清理)

2) SPI
視款式而已,有些款個書包本身幾重,亦有些幾輕,書包重量由600g-1.5kg都有, 部份款都幾襟, 不過拉鍊扣係佢的弱項, 唔少人個書包最先爛的都係拉鍊扣, 結果要搵d鎖匙扣頂住當。 書巳原價唔平, 不過特價時段通常250-400元, 上月見一田賣328元(不論大小size)
ps: 有時舊款仲好用過新款, 不要貪新貪貴......

3) Chiropak
講護脊佢算幾好,而且都相當耐磨, 但係用手拿時佢都幾重,仲要佢護脊係要揹兩邊,如果預左家長/工人會幫佢揹返學校, 而較到背帶一長一短, 小朋友揹會變得好辛苦。淺色款容易污。

4) Lego
都係講唔同款, 勝在有公仔, 細路會較愛, 但佢的問題通常一年後浮現, 如揹帶變薄, 角位易爛等, 唔鍚野的小朋友唔係咁o岩用。
不過佢的好處係看落去較細小, 身材較矮學生用它也不覺得書包太大件。

5) Dr Kong
近年款式多左唔少, 亦少左抄人樣式. 但質素只係揹的部份能維持, 其他如掛書包的繩(手挽旁), 扣等都容易爛。 更要留意的是它的售價跌得好快. 某些質素麻麻的款, 有時半年已由299減至150

6) 卡通書包
太多類型, 很難一概而論, 不過不建議用有轆書包, 因為他們未必有很大力來用手拿起書包, 而揹起書包時, 車轆容易弄污校服. 這些書包在負重太多時, 車轆容易因斷軸而不能使用。
其他書包建議不要用太薄的書包帶, 亦要留意大部份卡通書包都只有兩格。還要留意買書包時看看拉鍊有沒有雨擋(即係一塊遮住拉鍊的布), 以免下雨時經拉鍊入水。

7) 旅行用背囊
中高年級/高個子適用, 最重要是他懂得執書包, 但留意部份牌子有適合返學用的書包, 如Nikko, JanSport等有些款式有內格放置筆/水樽/功課袋等功能。

以上只是平日所見及研究從網上/朋友/垃圾站等收集回來的舊書包時所得到的經驗。

愛收集舊書包、背囊的傻人

DR.KONG 同 SPI 真係好重~
之前睇過LEGO,但係上年因為第一次買書包俾阿囡,
左揀右揀...LEGO 在8月頭最輕既款已經賣晒~
之後揀左SPI,
(因為朋友買左DR.KONG借俾我地放書試咩左...超重)
都叫做用到一年~
但係實在頂唔順出都用佢,
o係學校問過好多同學仔,
大部份用ZEVEN既都話好好用~
所以...岩岩今個月知道有新貨...
去TST買左...俾阿囡換埋~
阿囡話輕好多~
(阿囡不嬲都有執書包,所以而家既書同用SPI係一樣,
但係佢話輕D,不過,今年無DISCOUNT...過千蚊一個..真係好貴...)

+3金熱血 貢獻勳章

關於SPI, 正如樓上有會員所講, 有些款個書包本身幾重,亦有些幾輕. 有興趣的可以自己試下先.  拉鍊扣亦 最好揀D係全金屬的.

咁請問, LEGO書包, 响UNI, APITA 係唔係有長期COUNTER ?? 依家已經有得賣??

仲有冇其他地方有??? 新界區有冇???

想早D買, 驚7月先買, 買唔到輕身款式.... THX THX !!

Thanks for all the comments. We finally picked SPI and my son love it.

原帖由 ada_790712 於 11-6-30 15:08 發表
我買了咁多款spi,我覺得最輕最好用的是Active 那款,好輕,及可以縮放,之前我返日間醫院要放書包係儲物櫃,我本身呢個係大碼,但縮一縮,便可以放得入去,而且個款好靚,(我呢個係粉紅色)圖片:
http://a367.yahoofs.com/hkblog/8e6wVN__DOT ...

ada你仲會買書包嗎?你想要這個嘛!
如果係咪上spi專門店買, 暑假前見過180元。
我反而想要青色那個active sp(即係你張相前兩位小朋友那個)
愛收集舊書包、背囊的傻人

6月底, 我買了L size Active, 但不可以縮放的.  還是我不懂縮放?

原帖由 ada_790712 於 11-6-30 15:08 發表
我買了咁多款spi,我覺得最輕最好用的是Active 那款,好輕,及可以縮放,之前我返日間醫院要放書包係儲物櫃,我本身呢個係大碼,但縮一縮,便可以放得入去,而且個款好靚,(我呢個係粉紅色)圖片:
http://a367.yahoofs.com/hkblog/8e6wVN__DOT ...
~easybring~

而家呢個款,我上星期六買,就算S size,都已經$428(已折),過多兩日再去睇,又加價,已經加到$468!
‹ 上一主題|下一主題