用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 抹PET PET
go

抹PET PET [複製鏈接]

亞仔6歲, 每次大便後, 都唔肯自己抹PET PET, 原因係, 佢話唔想整污穢自己隻手.......試過, 唔理佢, 佢係厕所哭, 死都唔抹, 點算, 担心上小學後點攪
   0    0    0    0

回覆 1# pocoyo123 的文章

最簡單方法:建立佢響晚上於家中上廁所的習慣!

很多小朋友都係咁的(不論正常或特殊),不用太過擔心...當然你亦可繼續教導/訓練佢!

唔好意思有少少離題, 但係想問下 "佢話唔想整污穢自己隻手"!
亞仔同樣有呢個問題, 油顏色(水彩)又好, 蓋印仔又好, 迫佢玩shave foam又好, 總之整污joe佢對手, 佢叫到拆天, 重要即刻要求洗手.   解釋好多次, 整污joe唔怕可以去洗, 又刻意常常同佢玩多d finger paint之類, 但last到一陣, 佢都係唔鍾意.   最大問題係係學校都係咁, 成班得佢一個係咁, 好怪.
大家仲有無改善方法, 好想同佢克服呀!

原帖由 worry-mom 於 11-6-3 00:42 發表
唔好意思有少少離題, 但係想問下 "佢話唔想整污穢自己隻手"!
亞仔同樣有呢個問題, 油顏色(水彩)又好, 蓋印仔又好, 迫佢玩shave foam又好, 總之整污joe佢對手, 佢叫到拆天, 重要即刻要求洗手.   解釋好多次, 整污joe ...

我之前上堂學過要幫呢d小朋友'脫敏感", 先整污joe佢對手, 然後數10下, 跟住即刻同佢洗手, 第二日, 又再來, 再數10下 X 2次, 又即刻同佢洗手, 如是者, 每日多加一點點, 一段時間後會好轉 (好多成功例子), 秘訣係 用10下作單位

希望幫到你!

但我個仔平時係唔怕污穢, 老實講, 早幾個月佢仲試過隻手污穢而去食野, 令到佢嘔到入醫院, 佢都唔怕, 佢平時都無問題, 唔知點解, 只係抹PET佢就好抗拒, 佢話會整污穢佢隻手, 我話洗手咪得囉, 佢話洗唔乾淨好臭, 唔得呀, 唉, 唔知點攪

因為睇唔到嘛,又要扭隻手去後面...孩子不是智力有問題,所以懂得分什麼是普通污穢,什麼是非常污穢 (屎喎)!
家長不如響屋企教佢時,起初你幫佢抹到差不多時,只讓佢抹最後一次(令佢對此訓練有好感先)..之後一齊洗手...如遇到手被弄污時,一定不可大呼小叫...希望久而久之,孩子可以越抹越多,越抹越好喇!
我囝5.5歲了,也是不肯自己攪掂..佢之前係有試做過的,但因為做得唔好、又整污穢左自己,所以依家唔肯再做了...
自理能力當然重要,但一個孩子有上百計的項目需要加油,當中一兩項暫未成功也不是大問題呀!

Btw, 孩子將升讀什麼學校呢?如於最後階段也未成功的話,可否改教孩子如要在學校上廁所時的應變措施呢?!

加油! Good luck!!

原帖由 pocoyo123 於 11-6-3 20:38 發表
但我個仔平時係唔怕污穢, 老實講, 早幾個月佢仲試過隻手污穢而去食野, 令到佢嘔到入醫院, 佢都唔怕, 佢平時都無問題, 唔知點解, 只係抹PET佢就好抗拒, 佢話會整污穢佢隻手, 我話洗手咪得囉, 佢話洗唔乾淨好臭, 唔得 ...

對我囝黎講,只有用『玩到佢唔怕』才解決到問題...

原帖由 worry-mom 於 11-6-3 00:42 發表
亞仔同樣有呢個問題, 油顏色(水彩)又好, 蓋印仔又好, 迫佢玩shave foam又好, 總之整污joe佢對手, 佢叫到拆天, 重要即刻要求洗手.   解釋好多次, 整污joe ...

please check pm. Thanks.

原帖由 ikebukuro 於 11-6-4 13:17 發表
someoneelse,

唔好意思, 有題外話想請教: 你小朋友是否讀緊國際學校?以前曾見你話佢有speech delay, 可否分享吓你如何成功追番佢嘅言語?(如幾大講到乜嘢)同埋平時主要用中文定英文溝通?會否混淆影響言語進度?仲有嚟緊如升 ...

Thanks Roseyuen & someoneelse!
我會繼續努力試!
‹ 上一主題|下一主題