用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 20分, 考st rose or st mary大機會些呢??
go

20分, 考st rose or st mary大機會些呢?? [複製鏈接]

因2間都要誇區, 只可以在自行博收生, 2者邊一間20分大機會些呢???
   0    0    0    0

St Rose 大機會些, St Mary this year is 25marks

聖羅撒20分好大機會得,St. Mary20分好大機會唔得
原帖由 gigayan 於 11-6-7 17:17 發表
因2間都要誇區, 只可以在自行博收生, 2者邊一間20分大機會些呢???

it should be st. rose.

回覆 3# karen55407 的文章

之前自行放榜其他家長報料,我記得St,Rose十五分衰晒。
St.Mary二十分好少人成功。

同意,我就係20分入唔到St Mary
而且St Mary 冇叩門位,自行唔選都ok

多謝各位意見, 請問如果自行st mary失敗, 在甲部選st mary, 機會是不是更微?????

因為我仲未摸熟個遊戲規則, 請指教.....

其實機會差不多,因為甲部只得6-7個位,我諗20分都係咁上下。

今年自行St Mary 有60個位,36個位比妹妹,24個位比計分。大抽獎得56個位,6個位甲部,50個位乙部

啱啱呢年就唔知,之前一年聖羅撒20分入晒,有人唔去註冊,call 15分waiting註冊,不過近年競爭愈見激烈,睇怕嚟緊20分都未必穩陣。
原帖由 MW9919 於 11-6-8 10:48 發表
之前自行放榜其他家長報料,我記得St,Rose十五分衰晒。
St.Mary二十分好少人成功。

st.rose 往年20分都有好大機會得, 但近兩年, 對上抽今年入小一, 20分都好多抽唔到, 15分一定無可能.
st.mary 基本25分先會抽到, 20分抽到機會唔大.

反而, 如想找天主教學校, 兩間聖家都是不錯選擇.

原帖由 Chingding 於 11-6-8 11:44 發表
其實機會差不多,因為甲部只得6-7個位,我諗20分都係咁上下。

今年自行St Mary 有60個位,36個位比妹妹,24個位比計分。大抽獎得56個位,6個位甲部,50個位乙部 ...

資料好清楚呀, 多謝你.....

我想問多一個問題呀, 請問知唔知st mary係自行時, 收到幾多form???

另外我都想問有無人知st rose今年自行又收到幾多form呢?? 唔該晒~~~

原帖由 stephanielum 於 11-6-8 11:48 發表
st.rose 往年20分都有好大機會得, 但近兩年, 對上抽今年入小一, 20分都好多抽唔到, 15分一定無可能.
st.mary 基本25分先會抽到, 20分抽到機會唔大.

反而, 如想找天主教學校, 兩間聖家都是不錯選擇. ...

多謝你既資料, 我想講問你指的兩家聖家是....?? 因為我未熟讀資料, 尚在摸索中.....

真係唔知佢地兩間學校收幾多表。不過我諗你可以自己分析下機會率啦。
睇下呢個教育局的報告App V(a)你就知道 31區同34區的派位情況,然後估下的人會點選,我諗34區有部份女仔會選協恩,因此相對St Rose 就冇咁多人爭啦。不過始終都係講運,好難講。

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/10rept_c.pdf

不過來年協恩變直資,所以34區都好大競爭。

唔該晒chingding呀....

我囡係再下一年先開始揀小學(即9月k2), 咁我可以留意下下一次st rose自行收生情況.... 其實st rose如果因為協恩轉直資令到 同 st mary如果機會相約, 我諗我會博st mary多些.....

btw, 協恩唔係中學先轉直資嗎??? 協小都會轉??? 家庭環境無咁好既小朋友又少了一個機會......

St rose 今年20分都要抽咋!15分吾駛諗!
我就係20分衰左><'
好在大抽獎中左

回覆 15# gigayan 的文章

根據報紙報導,拹中出年先轉,拹小約兩三年後轉。
有家長之前提過今年自行同甲一乙一都少咗D fans。
有錯請更正。

回覆 8# Chingding 的文章

Chingding好堅,收足料,清楚遊戲規則同形勢。
新手家長包括我都要學習!

我講的是嘉諾撒聖家學校(九龍塘聖家)及嘉諾撒聖家學校, 聖家同st.rose程度不相伯仲, 一樣有中學部.
但因st.rose 有幼稚園部, 好多幼生家長都會首選自己小學, 再加埋出面其他選st.rose, 所以抽中機會就細了, 而兩間聖家加埋學位多, 又沒有幼稚園部, 所以相對易入d.

你囡囡係咪st.rose幼生呀? 我囡囡都是今年九月揀小一呀! 我囡囡讀st.rose架.

原帖:由 gigayan 於 11-6-8 12:00 發表

多謝你既資料, 我想講問你指的兩家聖家是....?? 因為我未熟讀資料, 尚在摸索中.....

‹ 上一主題|下一主題