用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英皇及聖若瑟
go

英皇及聖若瑟 [複製鏈接]

可能我諗早左太多,不過都想了解下,希望大家俾D意見!

小兒9月先升小一,讀般咸道官小,假設將來成績屬band 1,

大家會揀邊間?.
   1    0    0    0

都係時候早d唸...

我會揀聖joseph,感覺上好似d仔仔叻d...(我都好想自己兩件入到... )

聖若瑟會好D
英皇有少少微跌

原帖由 wkleung 於 11-6-17 11:39 發表
可能我諗早左太多,不過都想了解下,希望大家俾D意見!

小兒9月先升小一,讀般咸道官小,假設將來成績屬band 1,

大家會揀邊間?.

6年後...

假設不理自行收生,统一派位般小有英皇聯繫位,以今年為例,
英皇  43非保留位    9聯繫位
聖若瑟   12非保留位

揀英皇你可以抽52個位,揀聖若瑟你可以抽12個位,誰較有利?

而且兩間風格也有所不同,各有人喜歡.

其實可以唔駛傷神,st jo 2013接龍。

原帖由 redkoni 於 11-7-8 01:27 發表

6年後...

揀英皇你可以抽52個位,揀聖若瑟你可以抽12個位,誰較有利?

而且兩間風格也有所不同 ...

Agreed

當兩把刀差不多利,命中機會才是先決。
兩間的名牌都五湖四海有人識,放心吧。
用五年時間去裝備小朋友,到時乜學校都揀得。

原帖由 yckd 於 11-7-8 04:07 發表
其實可以唔駛傷神,st jo 2013接龍。

Is it confirmed that St Joseph will be "through train" in 2013? Where do you get this information?

回復 7# wkleung 的帖子

關於這個問題,我在六年前曾經經歷過,統一派位就派咗去軒小,仔仔係讀St Joseph Kindergarten,所以St Joseph 又收番,最後我決定入番St Joseph,因為我覺得St Joseph 小學升番中學機會大D,而且St Joe仔好似醒D。 今天仔仔已升番St Joseph's College...

回復 5# yckd 的帖子

係咩
而家小學8班, 中學5班, 點塞咁多人?
小學減班定係中學加班

小學已經縮班, 因要轉全日制. 今年的小三升小四都好似只得4班.

原帖由 Bambi 於 11-7-8 17:27 發表
係咩
而家小學8班, 中學5班, 點塞咁多人?
小學減班定係中學加班

原帖由 redkoni 於 11-7-8 01:27 發表

6年後...

而且兩間風格也有所不同 ...

你D數據很有用,不過六年後香港嘅教育制度可能又唔知變成點!

原帖由 Piglet_mamie 於 11-7-8 17:00 發表
關於這個問題,我在六年前曾經經歷過,統一派位就派咗去軒小,仔仔係讀St Joseph Kindergarten,所以St Joseph 又收番,最後我決定入番St Joseph,因為我覺得St Joseph 小學升番中學機會大D,而且St Joe仔好似醒D。 今天仔仔已升番 ...

其實我都好想阿仔讀St Joe,不過得15分,又唔係住12網,無計。
不過老公就幾開心下,話成績好就大機會入King's (因為佢係 old boys)
‹ 上一主題|下一主題