用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 究竟誰在讀書 ?
go

究竟誰在讀書 ? [複製鏈接]

上周六北上参加中學同學的 gathering, 在座的有大學教授, 有政府官員, 也有做生意的商家, 大家都很懷念我們學生時代的無憂無慮,我們讀書的時候, 從來不需父母過問, 讀書玩樂兩不誤. 怎麼到了我們為人父母, 卻搞不懂究竟是孩子在讀書還是我們在讀書 ?
   0    0    0    0

這個問題已經問了自己N咁多次!
但無奈,已經習慣了!
更把他們既考試,看作自己考牌的日子…
從前我們的童年,現在已經無可能會發生,起碼我很少看見公園會有小朋友遊玩,尤其在考試那幾天…
唉…
[img]http://www.fopix.net/d/1156209-2/P1011006.JPG[img]

社會變咗, 我哋不得不要接受呢個現實.
重要一點係讀書之餘千萬唔好忘記品德教育.

有時唔發猛憎時又咁諗, 都幾好丫, 陪小朋友讀書之餘自己又學返d嘢.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

温故知新
原帖由 kikiboy 於 11-6-21 17:12 發表
社會變咗, 我哋不得不要接受呢個現實.
重要一點係讀書之餘千萬唔好忘記品德教育.

有時唔發猛憎時又咁諗, 都幾好丫, 陪小朋友讀書之餘自己又學返d嘢. ...

係呀! 陪佢讀書, 自己順便溫番d英文grammer, 都幾好呀!

王國會長

從前父母不過問係要搵食沒時間過問, 也沒能力過問(我媽不識字,我父是小學程度), 結果當然我的成續也不好, 到現在深知不過問的后果, 而且讀書要求也高了, 所以或多或少也要過問下.

原帖由 angelmumy 於 11-6-21 15:18 發表
上周六北上参加中學同學的 gathering, 在座的有大學教授, 有政府官員, 也有做生意的商家, 大家都很懷念我們學生時代的無憂無慮,我們讀書的時候, 從來不需父母過問, 讀書玩樂兩不誤. 怎麼到了我們為人父母, 卻搞不懂 ...

我都問過自己呢個問題, 但細時既我係想搵人教都無人教, 到初中識到個中六哥哥先有人教, 不過教教下就拍埋拖,  當然係慘淡收場, 而家阿仔有我教下咪好囉.

不過我都加左d其他元素, 有範圍時已經開始慢慢溫, 上星期就主力攻, 到明日正式考, 今日開始就唔再溫, 食多d訓多d, 大家都輕鬆下.

我地做父母的, 當然不能對孩子不問不聞, 也不是陪太子讀書,而是要在能力範圍內給予孩子無限的關心和資源配對.

小朋友有一個共通點, 對自己喜歡的東西, 不需要威逼也會樂此不疲, 因為他們認為雖然辛苦, 但開心. 所以, 我們應該以小朋友開心為前提, 而不是順著父母的意愿去催谷小朋友.

只要你想做,總會找到一個理所當然0既說法去支持自已

我地以前十歲先學的課程,而家四五歲就要學,唔陪佢地讀,真係要好叻同會自學的小朋友先得!但有几多個呢d小朋友呢?!

Very true.  My kid is only in P.1, but what she is currently learning is actually what I learned when I was in P.4...

原帖由 whywhywhywhy 於 11-6-21 20:57 發表
我地以前十歲先學的課程,而家四五歲就要學,唔陪佢地讀,真係要好叻同會自學的小朋友先得!但有几多個呢d小朋友呢?!

我有個問咗好多人但都未有答案的問題:既然現在的小朋友讀書讀深幾年, 咁唔係應該到大學畢業時就等於以前的碩士嗎?中五畢業應該起碼等於中七啦!何解現在的中學畢業生和大學畢業生會一x不如一X?究竟我們的中學教育發生了什麼問題?

我們讀書的時候, 從來不需父母過問, 讀書玩樂兩不誤.

符合事實嗎?

我小學畢業時,英文是全級前列位置,但讀中一時只覺得自己是英語文盲。小學時玩樂是非常多,但讀書真的不誤嗎?

現在,女兒由我親手教大,中英數都良好。比起很多父母沒有怎麼過問的小學同學都要好。

小學階段,很少學生只靠自己力量就能把書讀好。

時代唔同了,唔可以咁比較

回復 13# KK 的帖子

簽名被屏蔽

原帖由 alice44 於 11-6-21 17:18 發表
係呀! 陪佢讀書, 自己順便溫番d英文grammer, 都幾好呀!

你講得一d都冇錯,同佢溫"哂銀紙"時, 睇見個人體構圖...睇見個liver/intestine等等d字..好似番已前自己溫書咁!!!  真係有d辛苦!

呢個問題我都同我父母討論了好耐。佢地十分不同意我同咁忙,同小朋友跟呢樣,温習那樣。成日講,個個好似我咁,做父母邊有娛樂。成日講以前某某人的小朋友無人理,現在讀大學啦!佢地覺得小朋友叻,自然就成績好,同理小朋友應認自己温習功課,家長何須同佢哋温。個個家家都用晒D時間去同小朋友温習,邊有時間去揾錢。有時解了給他們聽,他們都不太認同。我有時都好激氣。

的確係一個好好既問題.
其實答案應該係孩子讀書先岩,但係而今好似係父母讀書多過孩子...

父母又讀,仔囡又讀..有時父母仲緊張過D小朋友

Parents always think about the future of kids due to keen competition nowadays, no way !

‹ 上一主題|下一主題