用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小2012-13入學Interview
go

音小2012-13入學Interview [複製鏈接]

Tomorrow is the interview date, we are worry about my kid's performance.  He is very shine and don't talk.
   0    0    0    0

我地上星期in 左, 家長方面都是一些好普通的問題, 如為何選此校, 對小朋友有咩期望等,  小朋友是他自己十個小朋友左右一隊, 一齊跟老師去第2個課室, 之後我問做咩, 佢都唔知做咩, 剩係說唱左一首歌(我想是合唱之類), 之後好似無野, 就等, 好似冇咩野考, 因為我個表達得唔清楚, 唔知是否有其它野, 希望有其它in左的朋友幫到你手.   要讚的是老師態度非常友善誠懇, 安排流程亦非常好, 很快速.  我相信如果有幸被取錄的小朋友會讀得幾愉快 !

so, how long does the entire process take? Within one hour?
Ths for sharing!

原帖由 HaYi 於 11-6-24 22:19 發表
我地上星期in 左, 家長方面都是一些好普通的問題, 如為何選此校, 對小朋友有咩期望等,  小朋友是他自己十個小朋友左右一隊, 一齊跟老師去第2個課室, 之後我問做咩, 佢都唔知做咩, 剩係說唱左一首歌(我想是合唱之類), ...

Thanks for Hayi's reply.  Really hope that everything go smooth and my son will perform good.

根據小女報料
一組8人跟老師唱歌做動作
砌lego(講出砌咗咩)
寫一個中文字一個英文字
在一張白紙(指定位置)畫一個形狀
睇電視,睇完講番有幾多隻咩動物

沒有問任何野
如有錯漏請更正

你的小朋友好叻 ! 我跟你此list 再問番我個, 佢都說有寫一個中文字 (冇英文), 有畫一個長方型, 冇睇電視冇其它野, 睇落可能佢冇做到或真係個時間係冇..

原帖由 kitty23205 於 11-6-24 22:49 發表
根據小女報料
一組8人跟老師唱歌做動作
砌lego(講出砌咗咩)
寫一個中文字一個英文字
在一張白紙(指定位置)畫一個形狀
睇電視,睇完講番有幾多隻咩動物

沒有問任何野
如有錯漏請更正 ...

音小個校舍好靚好新, 阿仔好鍾意;
第二, 我朋友係基督教, 話間學校上上下下好有愛心, 培育小朋友既自信同埋學習精神,唔係一味叫d家長搵人教.如果入到, 可以好好享受12年學習生涯既

我都係上星期見的, 我女話冇要佢寫字, 冇唱歌, 只係老師講故事, 之後問咗佢兩條問題, 好似其中一條係問返佢故事講咩.  之後要佢在紙上畫兩個正方形, 我女話人人都唔同, 有人係要畫圓形, 有人三角形. 但係好無厘頭, 我女話之後叫佢地去跑步同踩單車. 呢個我過去幾年都唔聽見有人咁講過, 仲要上星期係落雨的, 雖然到面見時停咗. 所以我估亞女應該唔收的了.

原帖由 chanwendy 於 11-6-25 23:40 發表
叫佢地去跑步同踩單車

????? 去邊度跑步同踩單車呀???
o個間係小學o黎喎~ 照道理, 課室冇單車比佢踩o個喎?????????

畫形狀最主要係考佢地聽指令以及分上下左右
原帖由 chanwendy 於 11-6-25 23:40 發表
我都係上星期見的, 我女話冇要佢寫字, 冇唱歌, 只係老師講故事, 之後問咗佢兩條問題, 好似其中一條係問返佢故事講咩.  之後要佢在紙上畫兩個正方形, 我女話人人都唔同, 有人係要畫圓形, 有人三角形. 但係好無厘頭,  ...

會唔會只係老師要求佢做出踏單車同跑步的動作?
我都係上星期見的, 我女話冇要佢寫字, 冇唱歌, 只係老師講故事, 之後問咗佢兩條問題, 好似其中一條係問返佢故事講咩.  之後要佢在紙上畫兩個正方形, 我女話人人都唔同, 有人係要畫圓形, 有人三角形. 但係好無厘頭,  ...

原帖由 kitty23205 於 11-6-27 10:33 發表
會唔會只係老師要求佢做出踏單車同跑步的動作?

我女一向覆述嘢都冇問題的, 但同時佢吹水能力又好強喎, 所以我有時都分唔到佢係講緊事實定係吹水囉.  我睇咗音小 forum 幾年, 都冇見過有人試過跑步同踩單車.  跑步都算喇, 我唔認為音小會有單車囉.  等我今晚再問吓佢係咪做動作先, 不過我都打定輸數喇, 唉本來仲一心諗住收佢就可以收工添.

原帖由 ChristieMing 於 11-6-27 00:55 發表

????? 去邊度跑步同踩單車呀???
o個間係小學o黎喎~ 照道理, 課室冇單車比佢踩o個喎?????????

唔係課室內呀, 係操場喎.  但我好懷疑音小應該係冇單車的.

chanwendy,

點解你咁快就打定輸數, 咁冇信心架?

係囉, 點解咁快打定輸數, 佢做唔到咩, 講真, 就算佢真係做唔到, 老師都可能想睇下佢嘅反應呢.
我個仔就冇講得咁詳細, 佢話有問佢叫咩名同幾歲, 佢話唔識答, 之後唱歌, 佢又唔識唱, 全程收埋自己係張凳後面, 比佢笑死! 不過講真個過程好快, 我地好快見完家長返去waiting room, 呀仔已經係到啦!

原帖由 單親媽媽 於 11-6-27 17:28 發表
chanwendy,

點解你咁快就打定輸數, 咁冇信心架?

都唔到我唔打定輸數啦, 我一早預咗會唱歌, 睇返樓上的 post 都差不多個個有唱歌, 我女就話冇. 再加上佢所講的奇怪要求 (跑步踏單車), 我已經覺得係好對路.  加上見家長嗰 part, 老師話希望透過小朋友, 可以令家長都信教, 我只係答佢明白咋.  我當然希望亞女入到啦, 但真係唔敢抱太大期望囉. 所以預定讀第二間先, 如果奇蹟冇出現, 都冇咁傷嘛.

原帖由 chanwendy 於 11-6-28 11:40 發表
都唔到我唔打定輸數啦, 我一早預咗會唱歌, 睇返樓上的 post 都差不多個個有唱歌, 我女就話冇. 再加上佢所講的奇怪要求 (跑步踏單車), 我已經覺得係好對路.  加上見家長嗰 part, 老師話希望透過小朋友, 可以令家長信教 ...

反而, 我有興趣想知, 點解你咁想小朋友入音小o既??
因見你咁講, 即你地唔係教徒, 對嗎??

另外, 以我所知, 音小主要in 父母的, 如果理念相同, 收o既機會都大o架!

面試完,女女可以好詳盡講晒面試的內容給我聽,她講的都做到,她一組差不多45分鐘才面試完出來。女女做得好好,只是我倆就好緊張,都唔知答了老師什麼........希望唔好影響到女女。

回復 18# ChristieMing 的帖子

我個仔果組就真係好快, 我估我地由等到見完都唔洗30MINS, 去到個waiting room, 佢已經睇左一陣dvd, 所以佢應該見得好快!
如果好似你咁講 "音小主要in 父母的, 如果理念相同, 收o既機會都大o架!"... 係就好啦, 因為呀仔都應該in得麻麻地, 我昨晚再問佢, 佢已經叫唔好再問啦... 哈哈!
‹ 上一主題|下一主題