用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一面試衣服
go

小一面試衣服 [複製鏈接]

家有小女一名準備考2012-2013年度小學,主要target活動教學的直資學校。

很快便面臨她人生第一個小一面試,請問面試時著什麽衣服合適?
   2    0    0    0

醒目開學勳章

活動教學的小學面試第一輪通常需要小朋友做一些遊戲型式的測試,所以男仔不要穿得太正式,女仔不要穿裙
最好是方便活動又給人尊重的衣服...
如果有第2輪的通常是面談式,到時就穿得比較正式一式,女孩子也穿裙會較合適
(因我自己來說...見到打晒煲呔的男仔,心裡會覺得怪怪的.不過因人而異吧)

原帖由 Ahbee02 於 11-6-29 15:41 發表
家有小女一名準備考2012-2013年度小學,主要target活動教學的直資學校。

很快便面臨她人生第一個小一面試,請問面試時著什麽衣服合適?

原帖由 ziyi 於 11-6-29 16:07 發表
活動教學的小學面試第一輪通常需要小朋友做一些遊戲型式的測試,所以男仔不要穿得太正式,女仔不要穿裙
最好是方便活動又給人尊重的衣服...
如果有第2輪的通常是面談式,到時就穿得比較正式一式,女孩子也穿裙會較合適
( ...

謝謝ziyi.

請問你囡囡第一轮面试时怎么著?

醒目開學勳章

通常是Polo Shirt, 簿身的, 顏色是素而淺, 加淨色的褲, 不要牛仔褲...怎樣形容...
是休閒的褲

原帖由 Ahbee02 於 11-6-29 16:40 發表

謝謝ziyi.

請問你囡囡第一轮面试时怎么著?

回覆 1# ziyi 的文章

也想請問一下, 若果是傳統學校, 男仔應著什麼呢? Thanks!

上兩個禮拜行Kingxxx 同Nicholas & xxxxx已見有家長向售貨員指明要找面試嘅衫,如果家長有需要,真係要快手了,我上年阿囡面試,遲了點7月先買,合適的款已經無碼,好在一向在大減價時買定大一兩年嘅衫,如果唔係真係唔知去邊度撲衫!!

醒目開學勳章

沒有研究,但以第2輪面試(活動教學)的通常是見校長面談的
我見大多數是恤衫配西褲,因為是冷氣房間,有些會配淨色的外套

原帖由 phpyma 於 11-6-29 17:44 發表
也想請問一下, 若果是傳統學校, 男仔應著什麼呢? Thanks!

醒目開學勳章

對啊,我上年是新年時Chicken&duck大減價時買的
通常大減價時是賣對上一季的衣服,買大一個碼..到面試時通常剛好
否則....預備要買當季沒有折的....貴

原帖由 crystalwsm 於 11-6-29 17:58 發表
上兩個禮拜行Kingxxx 同Nicholas & xxxxx已見有家長向售貨員指明要找面試嘅衫,如果家長有需要,真係要快手了,我上年阿囡面試,遲了點7月先買,合適的款已經無碼,好在一向在大減價時買定大一兩年嘅衫,如果唔係真係唔知去邊度撲 ...

回復 8# ziyi 的帖子

哈哈哈,我都係咁話,而家小朋友的各項支出真係花費不少,個囡又貪靚,所以通常都係晌果幾個大牌子度買衫,但而家D衫,閒閒地幾佰蚊一件,襯埋一套差唔多成仟銀,Nicholas & xxxxx仲貴,但係又真係好鬼靚,著出嚟成個小公主咁樣,每季買十拎套衫已經

所以我永遠等呢D大公司減價嘅時候先買,買定大一兩年嘅衫,大出血之餘都無咁肉赤,所以屋企長期有大一兩年嘅衫晌度

原帖由 phpyma 於 11-6-29 17:44 發表

唔同人有唔同性格著唔同衫, 詹瑞文去co-ed 見家長著紅色螢光牛仔褲, 我覺得冇咩問題喎! 傳聞女女考到唔讀tim!

唔該各位。

還想問多句,去這類學校面試的時候,家長又應該如何著裝呢?

其實我覺得衣著整齊就可以啦, 冇需太過刻意, 我識人著t-shirt, 牛仔褲都可以考到好學校, 最緊要係小朋友面試的表現
‹ 上一主題|下一主題