用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 SRL KG "叩門"無收過
go

SRL KG "叩門"無收過 [複製鏈接]

之前以為3個SRL KG 生"叩門"收左, 2/7謝師宴問家長, 2個根本無收, 1個係派位收, 即係"叩門"1個SRL KG 都無收.

5想屈SRL校長, 係"叩門"收左, 請通知, OTHERWISE, 以后家長不要希望SRL 小學收自己KG學生(包括小女)
   1    0    0    0

算啦,,,你地KG有你地煩腦! 小學部升中一樣無同情分!
有時無話邊個啱邊個錯,只少我一向目的只係想大家及早多了解學校作風,可以有一定預備,我做唔出"保皇黨"行為,一直推舉小學部點去幫D成績差o既學生?????? 擦到咁行,就唔洗用新A/C留言啦!
老實講,我地呢屆小六畢業嘞,無必要唱衰學校,我地無利益的,只係來年都有不少家長留意升小動向,唔好誤會聖羅撒小學係愉快學生,充滿愛心o既小學!!可以客觀咁去留意不同小學作風,搵到一間合適的小學啫!
拿拿拿,,,,無愉快學習不等如話佢係一間差o既小學呀~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

絕對&沒有抹黑SRL, E三年我囡在KG上學好開心, 參加學校旅行, 義工, 生日會, 去DINSEY, 佢有好多老友同學& 家長們都好熟, 老師& SISTER感情好好, 請別5會.

反之係希望為校長平反, 如果真係叩門收番KG生, 並由衷祝福被收回KG生.

但真的沒有收番, 應比以后家長知道, 因很多家長都以為 ONLY KG 才可叩門. 以我為例, 以為派5到可以叩門, 之前完完全全沒有私校BACKUP, 放榜后派到1所很差小學, 1心以為校方會眷顧"自己友", 誰不知小學冷漠回應行至今天1個KG生都無收(至少我認識家長都叩門不果). 我由派位后旁楻無助, 到今日感慨希虛, 實筆墨難以形容.

P.S. 以后家長派位前, 必需有1間私校BACKUP, 不然真的很旁楻.

我可以很確實有收到SRL KG的學生!

是小女的同學, 由佢收通知至面試, 至確實收左, 我全都知情, 所以肯定是有收到SRL KG既學生! 不過過程艱辛D即!

不過有D野, 我覺得是冇野是保正的, 亦地而處, 各有難處, 我不是擦鞋, 只你平心而論即!

其實你不用太擔心, 如果是小朋友叻既, 不用煩, P2再戰, 沒有野是絕對的, 你話是嗎? 我亦好理解你心情, 預祝你可得到心儀學校。

今次升中既"鮮魚學校"都可以去到華仁, 世上沒有不可能的事, 只昐有心人即!
Bernice

算啦....有收又好無收又好,不用爭!!就算有收了一個亦不代表"她"諾了什....

現在小一都巳經返了成個星期學...
說真我們陪跑的一惱氣的確係未消...
不過就算現在校長打來收小朋友...相信也不會讀....
我們已鬧的..也鬧夠...亦好心提醒了學妹們...

免得外人以為我們只是一食不到的萄葡是X的家長...

再..我們陪跑的一SRL KG 小朋友均叩到/考到不錯的一小學!!

原帖由 Cat108 於 11-7-7 01:34 發表
算啦....有收又好無收又好,不用爭!!就算有收了一個亦不代表"她"諾了什....

現在小一都巳經返了成個星期學...
說真我們陪跑的一惱氣的確係未消...
不過就算現在校長打來收小朋友...相信也不會讀....
我們已鬧 ...

恭喜你地考到好學校啊^^
我吃到葡萄,但真是酸的,,,hahaha~不過小女終終畢業了^^
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

cameo, do you girl go back to SRL college too ?

原帖由 cameo 於 11-7-8 00:43 發表

恭喜你地考到好學校啊^^
我吃到葡萄,但真是酸的,,,hahaha~不過小女終終畢業了^^

原帖由 iknow 於 11-7-21 01:02 發表
cameo, do you girl go back to SRL college too ?

st rose作風唔合我女呀,所以我早期已轉左校網,無要直屬位!
不過每年都好多學生升番上書院! 因有85%位嘛!
我女升OLR ^^

回覆 1# cameo 的文章

It's a very good school !! but forgive me that i am so stupid, how can u change the school net (i know this school was in net Sham Shui Po), do you mean u got this school from 自行分配派位?

原帖由 iknow 於 11-7-22 02:04 發表
It's a very good school !! but forgive me that i am so stupid, how can u change the school net (i know this school was in net Sham Shui Po), do you mean u got this school from 自行分配派位?

升中本身依小學網,SRL係直屬位佔85%,亦屬九龍城中學網,但你可以依自己住址喺指定日期前轉以住址為升中網,咁我本身住SSP,所以大抽獎都以SSP網內學校去揀囉^^
到時你小朋友到六年級就會知轉校網點攪,因為學校會派通告o架,但甚少人會轉網就真,我地呢屆得2個學生轉!

回覆 1# cameo 的文章

oh... thanks a lot for your information !! hope your girl love this school, i know it must be better & suitable for her !!

回復 cameo 的帖子

Cameo,

請問你千金的校服,可否送出?小女現讀小五(校褸size 約35號)
謝謝

doris2001 發表於 12-2-7 15:20

Cameo,
sorry ! 畢業大半年了,所有較新淨的校服,書及升中資料冊子都已轉送啊,,,
你識六年級嗎?? 早少少同佢地講叫佢地幫你留啦,因為六年級校服要影相,個個都好新淨o架^^

謝謝你

請問如要叩St Rose,學校會不會看portfolio呢?在學校網找不到資料啊!

^O^ 發表於 12-5-22 12:20

請問如要叩St Rose,學校會不會看portfolio呢?在學校網找不到資料啊! ...
如你唔厭我資料唔update,我建議係一定先做預備,反正都係整,你預備多一份啫,,,我女升小時,我都諗定當面唔收,咪郵寄lor....

cameo 發表於 12-5-22 21:53
如你唔厭我資料唔update,我建議係一定先做預備,反正都係整,你預備多一份啫,,,我女升小時,我都諗定當面唔收, ...

Thank you.

請問叩門有冇表格要填,或是自己寫信交給學校?

請問如果..... 等 P.2 來面試....   要在何時 send portfolio   我都好想囡囡入讀這間...... 如果現在去叩門..... 有無遲左D呢  

DELETE

DELETE. Because too many parents pm me.
‹ 上一主題|下一主題