用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 sc 除了名氣之外,有乜好過學之園?
樓主: babyjoshua
go

sc 除了名氣之外,有乜好過學之園? [複製鏈接]

原帖由 lovelinda 於 11-7-7 13:13 發表

你囡囡果套超靚,好多人讚架
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 仔仔錫錫你 於 11-7-9 00:53 發表
我相信無論係kv or sc 家長, 唔計男女拔及st paul, 佢地首3志願大多都唔會係LH 果兩間, 所以所謂hit rate 比LH 低不出為奇.

KM 教得深?  有幾深?  小兒現讀K2, 無補習, 可睇小一小二書本咁唔通係小學課程低?!?  所 ...

据我所知係調轉,某KG校長打去揾人地來觀課。
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

回復 101# brrbaby2007 的帖子

hehe~~~我都好鍾意~

原帖由 lala229 於 11-7-8 23:55 發表
我想請問你BB最終有冇KM K1 OFFER AR?

YES, 有K1 Offer.  

題外話, 星期六家長日, 老師話囝囝果班有一半學生, k1會轉校. 我有fd 既fd 係下午班, 就話下午班少人走d.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 大雨 於 11-7-8 22:46 發表
我本來報了SC上午班,不過今天收到HKPS通知可以報讀國際下午班,好難選啊,我看過你的好多發言,我想你會選HKPS,是嗎?

係~我會揀hkps
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

回復 95# 仔仔錫錫你 的帖子

無得argue.. 無人能夠真係攞哂各校同期嘅功課直接比較
只係睇過部份以往家長sharing, K2開學,KM係比KV/SC深,多功課

你可以試試出去問d補習學校,我聽過嘅,都話KM教得深,但點先叫深,我自己都唔清楚,因為小朋友beyond學校課程嘅程度,好似你咁講,不過係升K1識做升小一嘅習作(中英數, 除寫字),e+識做小3嘅數學應用題,我揀KM,當中一個重要嘅理由,似乎SC嘅課程同小兒嘅程度相爭較大。
當然,每個家長要嘅嘢唔同,深唔等於好,我好欣賞SC嘅課程,較啟發性嘅一面!
所以,凡事無絕對嘅.. 好與壞,係睇小朋友自己~
恐龍家

原帖由 小曳人 於 11-7-11 15:53 發表
只係睇過部份以往家長sharing, K2開學,KM係比KV/SC深,多功課

你可以試試出去問d補習學校,我聽過嘅,都話KM教得深,但點先叫深,我自己都唔清楚,因為小朋友beyond學校課程 ...

woooo...快左人地6年!!!!恐龍仔真係犀利,去到P1咪識中學嘢?其實資優兒去邊到讀都係淺,如果我係你都好煩腦

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 brrbaby2007 於 11-7-11 16:05 發表

woooo...快左人地6年!!!!恐龍仔真係犀利,去到P1咪識中學嘢?其實資優兒去邊到讀都係淺,如果我係你都好煩腦

隨緣啦!佢係乜都好,最緊要佢唔好俾老師麻煩,上堂乖乖就好喇!就係因為佢用原子筆一早做哂功課簿d功課,老師唔俾佢優異獎呀!所以~ 幾叻都無用!
恐龍家

甘你有無帶你個仔做資優測試?

原帖由 小曳人 於 11-7-11 15:53 發表

你可以試試出去問d補習學校,我聽過嘅,都話KM教得深,但點先叫深,我自己都唔清楚,因為小朋友beyond學校課程 ...

原帖由 小曳人 於 11-7-11 16:27 發表

隨緣啦!佢係乜都好,最緊要佢唔好俾老師麻煩,上堂乖乖就好喇!就係因為佢用原子筆一早做哂功課簿d功課,老師唔俾佢優異獎呀!所以~ 幾叻都無用! ...

我睇左你blog都知,有2個獎也很好呀。資優兒最重要是情緒問題,恐龍好似冇呢個問題不要多心呢!

Btw, 好想知牛牛係咪同恐龍一樣o甘叻叻

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 snow228 於 11-7-11 16:34 發表
甘你有無帶你個仔做資優測試?

無呀~ 老公話唔好label佢喎
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 brrbaby2007 於 11-7-11 16:38 發表

我睇左你blog都知,有2個獎也很好呀。資優兒最重要是情緒問題,恐龍好似冇呢個問題不要多心呢!

Btw, 好想知牛牛係咪同恐龍一樣o甘叻叻

呢個仔好硬頸架!老師要惡過佢先得!

牛牛呢~ 爬就叻過哥哥,其他嘢.. 應該唔會喇!不過佢係我嘅小甜心!
恐龍家

原帖由 小曳人 於 11-7-11 16:51 發表

呢個仔好硬頸架!老師要惡過佢先得!

牛牛呢~ 爬就叻過哥哥,其他嘢.. 應該唔會喇!不過佢係我嘅小甜心!

小曳人:可唔可以分享下你blog link? Thx~

係啦!小曳人,不嬲都覺得恐龍好叻,hehe,不過我覺得牛牛仲得意,佢個樣好cute......

各位,我諗我如無意外,都係大細b 齊齊讀LH 喇,唔駛超慢熱嘅大b 重新適應過,同埋接送方面又簡單得多。加上天意----> SC 竟然行政失誤,process 錯我張direct debit form,冇扣我9月份學費,又再加埋我最近搬咗屋,sc 校車唔肯嚟我而家個屋苑,要我行去隔多一條街上落車,我工人冇可能一個handle 兩個細路嘅校車接送!天意、天意!

真係好多謝各位俾咁多support我,支持我留守LH! thanks thanks

Fishingcat, 多謝你意見,我剛剛post 咗一個message, 決定留在LH

請問"港爸港媽"係講乜架?各大書局有售嗎?(我份工超忙所以除咗番工同搞細路最critical嘅嘢之外,我基本上與世隔絕,孤漏寡聞!)

原帖由 fishingcat 於 11-7-11 03:00 發表
樓主, 如果我係你, 就揀LH啦, 都讀咗成年, 開心之餘學到嘢, 先係最重要, 你又唔駛博, 小朋友就唔駛再適應嘛!
我知道前排無線有一集類似新聞透视定係乜嘢檔案, 有提及英華公司, 個總經理就係sc生, 佢表現得好生鬼及 ...

回覆 106# 小曳人 的文章

argue?  原來你argue 緊架   甲乙丙丁 易定難? 一樣有自稱名kg 畢業生唔識讀.  

我重來唔喜歡自吹自雷話自己小朋友識d咩, 亦唔喜歡晒自己小朋友有咩offer.  我好清楚咩叫天外有天!  呢個年代, 好多未夠2yrs 已經自己識睇書, k2/3 睇兒童版henry potter, 小4/5可以做F5 paper. so?!?  kv/sc/km/lh/村校都好, 佢地各有好處, 無需要成日彈人地學校而抬高自己果間

回覆 116# babyjoshua 的文章

Hi, 仔仔,好耐無見!多謝您之前給我的意見和資料....
恭喜樓主!做咗決定,安心哂啦!

‹ 上一主題|下一主題