用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真光(PM) vs YMCA Beacon Kindergarten (AM)
go

真光(PM) vs YMCA Beacon Kindergarten (AM) [複製鏈接]

唉好頭痛,兩閒幼稚園完全唔同:真光(堅道)一條龍,又肯俾學生參加大抽獎,D老師真係好nice。但係聼講英文堂好少,又係下午班,而家住九龍,小朋友返學真係唔方便。YMCA Beacon Center就新開左閒國際幼稚園,唔使interview, 直接俾左上午班,全英文教學,又好近屋企。我同老公意見好唔同,大家點睇ar?
   0    0    0    0

YMCA Beacon Centre 好似好少聼人講起阿,有無媽咪可以俾D意見呢?

兩間真係好唔同,首先你想讀那一類小學?TL英文淺但中文深,有得直升小學3年後可以不用再爭,但如果成績好可以有更好的考慮和試試大抽獎,而學校非常重視品格培育。
原帖由 lauragrt 於 11-7-8 17:15 發表
唉好頭痛,兩閒幼稚園完全唔同:真光(堅道)一條龍,又肯俾學生參加大抽獎,D老師真係好nice。但係聼講英文堂好少,又係下午班,而家住九龍,小朋友返學真係唔方便。YMCA Beacon Center就新開左閒國際幼稚園,唔使interview, 直接俾左上 ...

係阿,我都好踵意真光,interview時老師都好有耐心。但老公就好想個女講好英文,話直升真小都係中文小學。

原帖由 lauragrt 於 11-7-8 17:15 發表
唉好頭痛,兩閒幼稚園完全唔同:真光(堅道)一條龍,又肯俾學生參加大抽獎,D老師真係好nice。但係聼講英文堂好少,又係下午班,而家住九龍,小朋友返學真係唔方便。YMCA Beacon Center就新開左閒國際幼稚園,唔使interview, 直接俾左上 ...

我是真光的准家長,我都擔心真光的英文堂會少小小,但是英文可以出去補習,另外我幾次同真光的簡單接觸,發現真光的家長都是一些很斯文的,品德都一流....我想囡囡在學術上有好的成績,但是我們將品德教育排在第一位

在表面上看真光同我們家庭的教育理念都比較接近,而且還是龍校所以當我收到真光錄取信時即刻放棄做其他offering
每個人,每個家庭的目標都不同!
當然不是話其他學校不好,而是在我的目標學校裏面真光是排在第一位噶!
純屬個人意見不喜勿插!

ymca 是否全英(ie 有冇中文堂)? 咁你地小學係想入international  定 local 英文小學?

YMCA係英文教學,聼講有少少普通話堂。老公想個女入英文小學,i.e.聖方濟各英文小學,但係個女係細B,如果唔得就要大抽獎喇。

Hi lauragrt, pls check PM, thanks.

原帖由 lauragrt 於 11-7-11 10:20 發表
YMCA係英文教學,聼講有少少普通話堂。老公想個女入英文小學,i.e.聖方濟各英文小學,但係個女係細B,如果唔得就要大抽獎喇。
‹ 上一主題|下一主題