用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 轉校
go

轉校 [複製鏈接]

小朋友現讀瑪小, 升小二想轉聖紀文好嗎?
轉校原因: 1: 聽說瑪小中學BANDING愈來愈差
                2: 程度不足夠
                3. 因瑪小有8成可入讀中學, 故完全不知道派位如何

有沒有家長可比些意見OR 讀緊瑪小髙年級的家長可否告知呢?如有錯誤, 請告知
   0    0    0    0

我覺得應該留返係瑪小, 進可攻;退可守...
成績好, 會再選擇BAND ONE頭的中學...成績一般, 就留守原校升中.

唔好咁快話轉校, 只讀了一年, 俾多少少時間去觀察, 加油!

原帖由 rainyu 於 11-7-8 20:09 發表
小朋友現讀瑪小, 升小二想轉聖紀文好嗎?
轉校原因: 1: 聽說瑪小中學BANDING愈來愈差
                2: 程度不足夠
                3. 因瑪小有8成可入讀中學, 故完全不知道派位如何

有沒有家長可比些意見OR 讀緊 ...

win_bb, 好多謝你的回應,但有些家長說瑪小會儘量留BAND 1生去原校, 如閒科分數比得緊些, 令好學生校不到好校, 會嗎?

是嗎? 但學校冇權迫學生留低low, 而唔去更好的中學ka

原帖由 rainyu 於 11-7-8 20:57 發表
win_bb, 好多謝你的回應,但有些家長說瑪小會儘量留BAND 1生去原校, 如閒科分數比得緊些, 令好學生校不到好校, 會嗎?

p.6讀得好....自已有得choice是否留低or 走路吾上

五年什麼世界都吾知....啦

p.1 看不到什麼成績.....上p.2 ‧先可以睇小小

原帖由 win_bb 於 11-7-8 21:11 發表
是嗎? 但學校冇權迫學生留低low, 而唔去更好的中學ka

咪係囉, 中學係自由揀, 學校無權架.
不過小心D學校會危言聳聽, 嚇你唔揀瑪中就會唔知派左去邊, 所以先搞到好多人唔敢報其他學校.

但我有興趣想知, 咁你小朋友考唔考到全級第一呢?

講真, 你小朋友真能keep住全級頭三名, 還會怕沒有好中學嗎?

St francis (wan chai) vs Heep yunn primary school?

點揀好?

回復 7# 莎莎莉莉 的帖子

因學校不是計全級而是計班級, 小朋友在上學期全班第一,下學期就全班第二

原帖由 莎莎莉莉 於 11-7-9 16:53 發表

咪係囉, 中學係自由揀, 學校無權架.
不過小心D學校會危言聳聽, 嚇你唔揀瑪中就會唔知派左去邊, 所以先搞到好多人唔敢報其他學校.

我就是害怕有人無中生有, 所以希望有 瑪小高年級的家長及各位家長幫忙, 比D意見, 因小朋友不太希望轉校, 但自己又害怕後悔做錯決定, 畢景 小朋友比較內向及怕生

全班頭兩名好唔錯啦.
咁大個小朋友, 真係唔好隨意轉校了, 佢地已開始有自己的想法.
我有親戚個女讀SFA成績好, 佢想同個女轉去瑪利諾, 佢個女死都唔肯呀....
其實考到全班頭三名, 在深水埗區係女仔都唔駛點驚呀? 咁多好學校俾女仔揀.
有無學生的派位結果可以參考?

原帖由 莎莎莉莉 於 11-7-9 21:40 發表
全班頭兩名好唔錯啦.
咁大個小朋友, 真係唔好隨意轉校了, 佢地已開始有自己的想法.
我有親戚個女讀SFA成績好, 佢想同個女轉去瑪利諾, 佢個女死都唔肯呀....
其實考到全班頭三名, 在深水埗區係女仔都唔駛點驚呀? 咁 ...

我個小朋友是囝囝及因有直屬中學, 所以就沒有派位數據可參考, 只可問高斑D學生, 但因自己不認識

原帖由 rainyu 於 11-7-9 22:11 發表

我個小朋友是囝囝及因有直屬中學, 所以就沒有派位數據可參考, 只可問高斑D學生, 但因自己不認識

oh sorry, 原來係男仔...

咁你有乜Target呢?

其實深水埗對男仔來講, 中學網真係好普通....
我都諗住抽深水埗區, 但我住天水圍
有時我都唔知係咪正確....
因為以我心儀的荔天為例.
都係派長天, 銘賢既多....
但呢兩間似乎現在都麻麻....
反而元朗駁的中學似乎仲好D咁....
我都煩惱中....

你小朋友的意願又如何?
‹ 上一主題|下一主題