用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅書院小學下週派form,親自取form 的機會會唔會大 o ...
go

聖保羅書院小學下週派form,親自取form 的機會會唔會大 o的? [複製鏈接]

想請問應該係親自去st paul boys 取 form 抑或於網上download form? 會唔會有分別, 親自取form 的機會會唔會大 o的?
   0    0    0    0

我也是親自取表,但沒有收我的兒子。
原帖由 Janicelobby 於 11-7-9 01:53 發表
想請問應該係親自去st paul boys 取 form 抑或於網上download form? 會唔會有分別, 親自取form 的機會會唔會大 o的?

回復 1# Janicelobby 的帖子

don't think there will be any difference. Most important is the performance of the boy at interview.

不要走火入魔

Don't think too much in such a minor thing, otherwise will be a very hard year to you!

回復 1# Janicelobby 的帖子

唔會  講 課外活動有着數  如 踩單車  游水  行山之類 唔好問由何得知

原帖由 Janicelobby 於 11-7-9 01:53 發表

I downloaded the form from website and my son was accepted.  It all depends on the kids' performance during interviews.

回復 7# Camom 的帖子

我都係响電腦印張申請表, portfolio都冇, 我仔仔都收, Cammom講得啱 , 真係睇到時表現...

記得要親自交表, 祝你成功!!!

fubaba,
親自交表 ? 可以託奶奶交嗎 ? 會有老師mark 低嗎?

醒目開學勳章

原帖由 Janicelobby 於 11-7-12 23:09 發表
fubaba,

救命!
其它媽咪已經叫你唔好走火入魔, 仲嚟!
不如請假親身去, 心口掛住個「媽媽」牌啦!
放鬆啲啦!

如果你可以把注意力集中在怎樣令兒子脫穎而出而不是在這些芝麻小事,相信他的表現一定會令你滿意。
原帖由 Janicelobby 於 11-7-12 23:09 發表
fubaba,

這個topic幾好笑!
其實從常理諗, paul boys閒閒地每年派2千份form收千多份, 佢鬼知你邊個攞邊個交吖!

looking at the msg made me laugh a lot! coz i think i am also "gone into fire"~

我都一直有類似既疑慮... 哈

冇分別吧!!
因為是在門外跟警衛還是校工拿的

原帖由 elytis 於 11-7-13 14:22 發表
我都一直有類似既疑慮... 哈

回復 4# BB成長期 的帖子

我們並沒有關係,囝囝獲錄取。也認識有同學仔爸爸是舊生,2nd in也沒有進入。SPCPS由1st in到2nd in都只是in 小朋友,家長在2nd in時只能坐在校長室門口看著整個面試過程,小朋友和校長的對答如何,有否機會被錄取,家長肯定在2nd in後馬上心裡有數。加上學校只限交5張(10版)的portfolio,內容亦只限於課外活動及校內成績,我個人覺得學校是著重小朋友臨場表現多一點。

放鬆啲啦! 我們也是沒有任何關係,囝囝能考入,說實在交表時portfolio可以交的資料並不多,在2nd interview只見他表現得自然,也留心聽校長的說話,然後跟著做。

原帖由 Janicelobby 於 12-7-2011 23:09 發表
fubaba,

"親自"="請勿郵寄" , 你太敏感喇......

你可以睇睇明報訪問陳校長的短片:

[url=http://www.spc-ps.edu.hk/news/detail.php?type=news&na_id=349&year=2010]http://www.spc-ps.edu.hk/news/detail.php?type=news&na_id=349&year=2010[/url]

原帖由 BB成長期 於 13-7-2011 13:45 發表
我現在都想緊報不報, 因好多學校都想去同阿仔考0下, 但又怕太多, 留意的是.............就算報此校, 阿仔的表現幾好都好........都只得40分, 有10是給有關係的人取得 . 這就是令我卻步的原因, 如是公平的.... ...

我冇10分, 冇portfolio, 我知道有啲有埋推薦信都唔收...... 真係睇佢臨場表現! 我以過來人的身份講--
公平!!!

‹ 上一主題|下一主題