用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小提琴一問
go

小提琴一問 [複製鏈接]

有人話要考咗五級鋼琴, 先至好學小提琴, 請問E個道理啱唔啱呢? 抑或等小朋友學完八級後先開始學會更適合呢?唔該指教吓!

0    0    0    0

沒有特定的歲數,只要小朋友應付得來就沒有問題,我仔仔都是考完四級鋼琴先學小提琴,但他完成八級小提琴是比鋼琴快了約一年。

回覆 1# mio8390 的文章

mio8390, 多謝你的分享。 我諗你個囝一定有音樂天份, 請問你囝囝學兩種樂器時幾歲? 係唔係太細學兩種樂器會好混亂呢?

我囝囝沒有什麼天份水準也只是一般,他的同學如學樂器都會兩種或以上的樂器。
他是六歲才開始學鋼琴,八歲才學小提琴,十二歲考完八級小提琴,鋼琴就要十三歲才完成八級,現時好多家長都比較早給孩子學樂器,在小學完成前以完成八級,孩子什麼年歲開始學樂器,每個都唔同,我的小朋友手比較細,所以我等他大些才學,吸收力也會比較快,如果先學一種,等有一定水準後才學第二種會比較好些,學鋼琴先會比較好些,因為鋼琴要睇兩隻手的樂譜,其餘的樂器多數是看單邊譜(主或和音),如果孩子喜歡音樂,應盡量配合他的發展。

原帖由 topkidsmom 於 11-7-10 22:05 發表
mio8390, 多謝你的分享。 我諗你個囝一定有音樂天份, 請問你囝囝學兩種樂器時幾歲? 係唔係太細學兩種樂器會好混亂呢?

小提琴都唔平,拉得下要幾千,好少少都要過萬....:(

原帖由 ilovethiscow 於 11-7-11 12:26 發表
鋼琴一向是一種貴價樂器...

以前的人就好多只是學小提琴的

回覆 5# mio8390 的文章

mio8390, 多謝你的分享, 我覺得你個仔真係唔簡單呀, 四年就學晒八級小提琴, 我唸或者我個囝冇音樂天份啦, 叫親佢練琴都好激氣, 你有嘜妙法叫你個囝練琴架?

要學到中學才考到八級,他身邊的同學多的事,佢年紀比較大才學小提琴和又有音樂知識,所以才比較快考到八級小提琴,鋼琴是要多一倍時間。
我都沒有要求他每天練琴,只要他完成老師給他的練習就可以,所以他好多時只拉十多二十分鐘就收工,每星期練二三天(當然是小提琴,鋼琴就練得比小提琴多些時間),練琴時間不需要太長,只要用心練(要精),太長時間會嚇怕小朋友,除非是想小朋友做演奏家,就每天要練十個八個鐘。

原帖由 topkidsmom 於 11-7-11 17:58 發表
mio8390, 多謝你的分享, 我覺得你個仔真係唔簡單呀, 四年就學晒八級小提琴, 我唸或者我個囝冇音樂天份啦, 叫親佢練琴都好激氣, 你有嘜妙法叫你個囝練琴架?

...

回覆 8# mio8390 的文章

mio8390, 多謝你的回覆, 因為琴老師話每日要練一個鐘, 即使亞囝彈足一個鐘, 琴老師都話佢彈得唔好。老實講佢真係愈彈愈唔專心。 或者我都試吓你嘅方法, 每日練少 D, 希望亞囝會彈得專心D, 開心D啦!

我不清楚你小朋友有幾大,但看你這樣說應該不會太大個,個個小朋友,就算是喜歡,天天都要佢拉果幾隻歌,好難可要佢專心,我仔仔多數每隻歌拉二次至三次,跟著拉幾次scales,有時拉得唔好,我都由得佢,等佢下次有心情時再拉,效果會好些,但都要同佢定個目標,例如下次考試時間,給他有個動力,但不需太急,要和老師商量和看看進度才決定,希望下次看見你的小朋友的好消息。

原帖由 topkidsmom 於 11-7-11 21:15 發表
mio8390, 多謝你的回覆, 因為琴老師話每日要練一個鐘, 即使亞囝彈足一個鐘, 琴老師都話佢彈得唔好。老實講佢真係愈彈愈唔專心。 或者我都試吓你嘅方法, 每日練少 D, 希望亞囝會彈得專心D, 開心D啦!

:fun ...

醒目開學勳章

小提琴可以係天價,因為去邊都係用佢
唔同鋼琴去到邊都要用公家
小提琴仲要隨你的歲數去一直換琴 ,直到長大
仲有次次d咩比賽,考試...都要請個鋼琴去伴奏,
考前仲要堂堂比錢去夾個鋼琴,
我覺得小提琴比鋼琴貴好多

原帖由 ilovethiscow 於 11-7-11 12:26 發表
鋼琴一向是一種貴價樂器...

以前的人就好多只是學小提琴的

回覆 10# mio8390 的文章

mio8390, 多謝你的祝福, 今日亞囝練琴時間短咗, 真係專心咗。仲無發脾氣呢!

回復 11# 小木偶媽咪 的帖子

小木偶媽咪 , 我見有 D 琴行話, 參加暑期小提琴課程, 送小提琴架。

小木偶媽咪說得對,如果有心學下去,小提琴的洗費不會比鋼琴平,我囝囝兩樣都有學,所以比錢果個會清楚些。
買一個好些少的小提琴,可買得一個平價鋼琴。

原帖由 topkidsmom 於 11-7-12 21:37 發表
小木偶媽咪 , 我見有 D 琴行話, 參加暑期小提琴課程, 送小提琴架。

學每一樣樂器都可以有平有貴,學費如是、樂器如是!主要看要求和負擔能力,最重要還是孩子的進度,每上一個層階,都會有不同的要求!上得到自然難為了家長。
孩子練琴,當有滿足感和恆常的習慣,孩子興趣自然提高。
並沒有"要考咗五級鋼琴, 先至好學小提琴"這回事。

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

很同意, 每一樣樂器都可以有平有貴.
有鋼琴底子去學其他樂器, 初期睇譜上是會佔優, 但不表示沒有鋼琴底子的去學其他樂器便會給比下去.
練習方面, 我支持鈴木教法的見解:
*鼓勵孩子反覆練習—能力是經過不斷重複美好的事物所培育出來的。
*允許小孩自然的進度—正如母語的學習,沒有人能強迫孩子的進度。只是進度的推展必須在每一天都有適當練習的情況下。

原帖由 bebebe12345 於 11-7-13 09:59 發表
學每一樣樂器都可以有平有貴,學費如是、樂器如是!主要看要求和負擔能力,最重要還是孩子的進度,每上一個層階,都會有不同的要求!上得到自然難為了家長。
孩子練琴,當有滿足感和恆常的習慣,孩子興趣自然提高。
並沒有" ...
‹ 上一主題|下一主題