用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 分班試, 又操練?
go

分班試, 又操練? [複製鏈接]

為了今次分班試, 又溫習, 真慘, 沒辦法了, 想分到精英班, 然後一直保持水準, 升讀大學, 他讀的是聖類斯中學
   0    0    0    0

考埋呢次先算真真正正的向六年小學生涯告別。回想這一年真係人都癲。出年升小六的家長和小朋友都要有心理準備。

要睇你間學校係拔尖定補底,
有d學校特別注重補底, 咁就寧願派到冇咁叻的班la, 一來冇咁大壓力, 二來有多d資源幫小朋友 .....
有d學校單單拔尖, 咁就要入精英班 .....

不過, 我就諗住今次順期自然,
搏左6年啦 ..... 好辛苦,
form 1 啫, 一於回回氣先啦, 夾硬迫入精英班, 追唔上輸埋信心同讀書的興趣咪仲衰!

回復 2# fallenleaf 的帖子

使乜咁緊張啫?!咁短時間溫唔到咩,靠平時打落嚟嘅根基就足以應付啦!就算呢次衰咗入唔到精英班,唯有加倍努力做好啲囉,盼下次得。

回覆 3# diamondring 的文章

AGREED X 1000000000000

今年分班試不會影響學弟學妹,小學給予的壓力可能會相應減輕。

等他用平常心去考,看看他的成績水平,如果不能達精英班,可加部努力,第二年追上,我看過好多分班試時入了精英班,升中二時有三份一跌出精英班。

原帖由 jennyma38 於 11-7-11 17:14 發表
為了今次分班試, 又溫習, 真慘, 沒辦法了, 想分到精英班, 然後一直保持水準, 升讀大學, 他讀的是聖類斯中學

Hi jennyma38,

請問現時4班計, 知否 SL 往績有多少% 入大學, 入到精英班後又是否年年分班再拼博呢?

原帖由 MUMMYSIK 於 11-7-11 18:23 發表
Hi jennyma38,
MUMUY SIK
請問現時4班計, 知否 SL 往績有多少% 入大學, 入到精英班後又是否年年分班再拼博呢?

阿囝5年級去聖類斯听過講座, 升大學率不低, 但忘了數字, 因當時一心想囝入到BAND 1頭的學校, 英皇呀, 高主教呀....

他是BAND 2頭的學生, 不過學校的通告, 可以說是給家長看的, 竟然用英文寫, 自從5年級去听講座後, 我感覺此校越來越積極, 此暑假又有中, 英, 數的英文銜接補習班.

你仔明年想入? 還是已入了?

回復 6# twcho 的帖子

Why??
So那一年的分班試影響邊年嘅6年級生呀?

原帖由 ickwong 於 11-7-12 17:09 發表
Why??
So那一年的分班試影響邊年嘅6年級生呀?

P.6 Pre-S1 HKAT
2009 2007 & 2008
2010 2007 & 2008
2011 2008 & 2010
2012 2008 & 2010
2013 2010 & 2012
2014 2010 & 2012
2015 2012 & 2014
2016 2012 & 2014
2017 2014 & 2016
2018 2014 & 2016
2019 2016 & 2018
2020 2016 & 2018
2021 2018 & 2020

睇怕無須睇咁遠卦:tongue:

所以舊年d小學都猛幫學生操Pre-S1來幫今年,今年d小學應該無咁緊張.

原帖由 redkoni 於 11-7-12 17:36 發表

2019 2016 &  ...

請問喺邊到找到呢d資料呢?

原帖由 alice44 於 11-7-12 17:48 發表

請問喺邊到找到呢d資料呢?

中一派位機制 - 設計師 田二少

在釐定學生能力方面, 是以學生在小學的校內成績
(
級下學期及六年級上、下學期)
作為基礎,但因不同學校的評估 方法和標準有一定的差異,需要加以調整。方法是利用現時每年 ( 驗」) 的成績作為調整工具。因為同 一學校的整體成績在年與 年之間基本上是穩定的,因此可隔年抽取「中一入學前測驗」的 成績樣本,以最近兩次抽樣所得的平均成績,調整來屆升中學生 在小學的校內成績。由於不會直接影響參與測驗的學生,有助減低風險。

這是PS1, 那麼TSA又有什麼作用呢?

那麼能影响小學banding的是TSA 還是PS1呢??

班學生3月完成最後一次呈分試, 跟住接住一連串的考試: 畢業試, TSA, PS1..PS1更加係派完位先考, 派得好或者派得差的學生都唔會有心機或狀態去考.  所以都唔會有太好成績. 最好考完三月呈分即刻考PS1.

今年2011的ps1成績唔影響師兄妹?  唔怪得唔多見學校操卷.

原帖由 redkoni 於 11-7-13 02:18 發表

中一派位機制 - 設計師 田二少

在釐定學生能力方面, 是以學生在小學的校內成績
( 五 年 級下學期及六年級上、下學期)作為基礎,但因不同學校的評估 方法和標準有一定的差異,需要加以調整。方法是利用現時每年 進 行  ...

即係從此單數年份Pre-S1成績唔會影嚮將來派位結果?!

原帖由 redkoni 於 11-7-12 17:36 發表

2019 2016 &  ...

原帖由 pandato 於 11-7-13 09:55 發表
即係從此單數年份Pre-S1成績唔會影嚮將來派位結果?!

到現時及未來幾年都用得着田二少條方程式, 你知啦, 要大改需要諮詢一大論, 唔會話改就改, 不過宜家呢個政府咁無腰骨, 朝令夕改, 要自己執生留意住.
‹ 上一主題|下一主題