用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 話讀名校,面試英文差,superkids 都收?
go

話讀名校,面試英文差,superkids 都收? [複製鏈接]

有人寫application 話讀SFA,但interview 時英文spelling 錯,但校長都收,superkids 真怪?真人真事
   1    0    0    0

原帖由 tunghei 於 11-7-12 23:57 發表
有人寫application 話讀SFA,但interview 時英文spelling 錯,但校長都收,superkids 真怪?真人真事

佢係幾多年班?我朋友P.3想入,讀DBS/ST. JO 都唔得

spelling錯點解唔收? 只要份卷唔太差, interview又ok, 多數叫得你上黎都9成收.  真係好叻都唔洗黎上堂喇!

男拔/st. joe唔收, 唔係因為學生唔夠好, 而係superkids所教既範圍未必幫到呢班學生, 因呢2間學校既英文係深好多.

原帖由 tunghei 於 11-7-12 23:57 發表

你in幾年班先?

份卷有9成錯,又講到要收d佢話好的學生,連家長都話靠好采和寫話讀sfa superkids先收,因為superkids喜歡收sfa學生,是有人教

原帖由 tunghei 於 11-7-13 20:03 發表
份卷有9成錯,又講到要收d佢話好的學生,連家長都話靠好采和寫話讀sfa superkids先收,因為superkids喜歡收sfa學生,是有人教

份卷有9成錯? Superkids 封信係比埋interview test 內容你預先溫定架喎, 很少而且十分淺易的 (e.g. colours and numbers), 溫過嘅話, 真係本身程度幾差都冇可能9成錯架喎???? 況且仲係sfa嘅取錄生, 冇乜可能差到連red, blue, green, one, two, three..... 呢d都唔識卦!
我都有朋友係名kg + sfa + referral, 一樣冇得interview, 所以我估係唔係有sibling? 當日我小朋友interview, 確實見唔少都係有sibling 才有得interview 呢。

話自己讀sfa,,事實不是,不需証明又無兄弟姊妹,自己父母都話好運收了

如果升小一, 因冇小學成績表, 可能真係任學生話自己讀邊間小學.

除了sibling有first priority, 小一班我估揀得入黎interview, 多數人係選"任揀時間", 因有幾個朋友fix左時間就冇得見.

原帖由 tunghei 於 11-7-13 22:50 發表
話自己讀sfa,不需証明,事實不是,又無兄弟姊妹,自己父母都話好運

小朋友是sfa正取生,5歲連Cambridge都考到好成績,連interview都無,但有人靠好運,唉

原帖由 tunghei 於 11-7-13 22:50 發表
話自己讀sfa,不需証明,事實不是,又無兄弟姊妹,自己父母都話好運

亂咁申報, 咁好離譜喎! 不需証明, 呢個真係superkids 嘅漏弊, 不過表哥/表姐/堂哥/堂姐呢類關係, 都可以有priority的, 唔知佢係咪都有亂咁認親認戚呢? 不過, 我始終覺得在有哂test 範圍比佢溫之下, 好難做到份卷都有9成錯的, 除非個小朋友.....玩野。但如果小朋友真係咁差, 我估佢都會好快被勸離校, 有朋友都試過。

原帖由 tunghei 於 11-7-13 23:15 發表
小朋友是sfa正取生,5歲連Cambridge都考到好成績,連interview都無,但有人靠好運,唉

唉! 呢個世界就係咁, 運氣好緊要, 唔駛灰心啦, 你小朋友是sfa正取生, 相信一定係好叻, 有實力, 入Superkids 都要承受唔少壓力架, 我見所有students 的考試成績都登哂出黎, 呢樣我真係唔係幾想!

原帖由 overview 於 11-7-13 01:29 發表
spelling錯點解唔收? 只要份卷唔太差, interview又ok, 多數叫得你上黎都9成收.  真係好叻都唔洗黎上堂喇!
男拔/st. joe唔收, 唔係因為學生唔夠好, 而係superkids所教既範圍未必幫到呢班學生, 因呢2間學校既英文係深 ...

佢所教嘅範圍係點???如果以後個個都話自己SFA......會唔會佢係熟人介紹 ???

Jumbo_mandy 分析得正確。樓主可能比人誤道。有份資料比你讀,然後抽其中一些來考,好難錯9成。

填自己讀sfa,又有介紹人,9成有得in 啦,不如superkids講明sfa有第一優先啦

原帖由 tunghei 於 11-7-14 16:57 發表
填自己讀sfa,又有介紹人,9成有得in 啦,不如superkids講明sfa有第一優先啦

有得interview唔代表一定收, 你又無見過佢份卷, 你點知佢答得差? 你係想抬高sfa/眨低superkids

我個仔去年都interview插班小四, 佢唔係sfa, 不過呀仔話份卷深, 那天我因返工亦沒有陪仔仔, 結果要等消息(=唔收), 我今年都沒有再報, 呀仔d英文亦沒有因為無讀superkids而有損失

朋友d女讀過幾個月, 話佢唔係傳聞禁勁, 佢之後去左另一間

不是SFA就有得Interview, 我朋友小孩讀SFA都沒有得Interview, 而我的小孩是讀津校, 就有得Interview.  我想主要是因我什麼時間都肯上堂.

小一收生真係主要睇你係唔係肯任何時間都肯上堂.

其實又唔一定要讀superkids, 收你而時間又夾咪讀囉, otherwise weekday走出去上堂唔見幾粒鐘, 真係唔洗做學校功課咩? 到時真係得不償失, 所以有好多學生捱唔住, 中途退學, 時不時都有插班位, 你肯等都仲有機會.

原帖由 samplegirl 於 11-7-15 09:52 發表
不是SFA就有得Interview, 我朋友小孩讀SFA都沒有得Interview, 而我的小孩是讀津校, 就有得Interview.  我想主要是因我什麼時間都肯上堂.

原帖由 overview 於 11-7-15 12:28 發表
小一收生真係主要睇你係唔係肯任何時間都肯上堂.

其實又唔一定要讀superkids, 收你而時間又夾咪讀囉, otherwise weekday走出去上堂唔見幾粒鐘, 真係唔洗做學校功課咩? 到時真係得不償失, 所以有好多學生捱唔住, 中 ...

插班位如何apply???

總結之下. 有點水落石出暸解superkids如何收生.

小一生主要看選什麼時間也能上課的學生. 因為連考試題目也寄給學生. 真的之前沒學過. 家長也可替小孩預備. 那麼真的很難九成也錯. 預備好先考, 亦沒可能不收該學生. 我猜所讀學校亦有關係. 不一定st. francis. 但就是津校. 亦可能是名津校吧.

其實平日上課, 小學生真的不易. 加上一開始選了時間又不能改時間. 也難怪有小孩要半途放棄.

來年想報讀的家長可以參考應如何選擇會機會大點了.
‹ 上一主題|下一主題