用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 急找意見!選王錦輝定培僑好呢?
go

急找意見!選王錦輝定培僑好呢? [複製鏈接]

王錦輝最先直收阿女, 點知培僑後補打電話取錄, 我去左註冊...老師同校長都話很相似...唉!依家仲未揀定!

有沒有人可以比的意見,佢地的教學模式是有多大分別呢? 我阿女係怕present, 佢愛看書和但人際關係又好好喎...問佢日日show & tell 上堂,佢話 no.
   0    0    0    0
:-D

回復 1# milly_lau 的帖子

2間都一般;但如果一定要揀,我會揀培橋囉。

其實小朋友怕醜好正常,但習慣左就會變得勇敢。培橋e方面算做得好d。

我覺得你唔應該用間學校去遷就個小朋友;如果怕,幾時先怕到上大學?

發台瘟將來會好蝕底,無論如何都要克服佢。

王錦輝好好多.
我姨甥由小學升左上中學.
一路睇住間學校進步.
不論在學習或學校風氣方面都好好.
我小朋友今年剛讀完小一,
我都好滿意.

反之, 我同事的小朋友入左培僑,
今年讀完小一, 對學校都好失望.
D老師不是太關心小朋友.
間學校立立亂. 活動亦唔多.
自己諗清楚啦!

原帖由 pineapple0983 於 11-7-15 10:25 發表
2間都一般;但如果一定要揀,我會揀培橋囉。

其實小朋友怕醜好正常,但習慣左就會變得勇敢。培橋e方面算做得好d。

我覺得你唔應該用間學校去遷就個小朋友;如果怕,幾時先怕到上大學?

發台瘟將來會好蝕底,無論如何都要克服佢 ...

回復 1# jackymom 的帖子

其實ed野真係見人見智;培橋的家長大部份一定讚番間學校,如果覺得差,晨早應該轉左校。

相反,王錦輝d家長亦一樣。

唔好講e兩間,其實好多都係咁;有d家長係被迫咁諗的(我唔係話你);所以,每間學校都會有 fans,亦會有反對者。

最客觀的比較方法係相信自己;親身去 2 間學校度感受佢地既分別,再作決定。

e 2 間野相當類似,都有直屬中學;但以中學計,王錦同培橋爭一級。培橋屬于 band2 頭,王錦就 band2中。

真好笑! 王錦輝都未有公開考試成績, 但中學對學術要求肯定高, 我姨甥升上中學後, 對學習著緊左好多, 相對外校升上去的學生, 大家都爭崩頭. 叮噹馬頭.  唔知你base on乜野斷定培僑係band2頭, WKF係band2中. 不過, 我都贊成家長親自去學校睇下, 同d學生傾下計.

原帖由 pineapple0983 於 11-7-15 13:06 發表
其實ed野真係見人見智;培橋的家長大部份一定讚番間學校,如果覺得差,晨早應該轉左校。

相反,王錦輝d家長亦一樣。

唔好講e兩間,其實好多都係咁;有d家長係被迫咁諗的(我唔係話你);所以,每間學校都會有 fans,亦會有反對者。

最 ...

回復 2# pineapple0983 的帖子

同意....兩者都非常似.我地有三位小朋友.如果讀培僑會輕鬆好多!老公鍾意培僑.佢認為培僑的校長對教育有熱誠的!

其實,我本人鍾意王錦輝,佢的校舍細心為小朋友設計同主要英語為本. 如果讀王錦輝就一定要繼續做野!無得做全職媽媽啦...唉!

Today my husband will be back from the trip. We will make decision these two days!

原帖由 jackymom 於 11-7-15 13:28 發表
真好笑! 王錦輝都未有公開考試成績, 但中學對學術要求肯定高, 我姨甥升上中學後, 對學習著緊左好多, 相對外校升上去的學生, 大家都爭崩頭. 叮噹馬頭.  唔知你base on乜野斷定培僑係band2頭, WKF係band2中. 不過, 我 ...

唔緊要啦,你覺得wkf 好,咁咪好囉~

我已經講得好清楚,唔想重複又重複。阿媽係女人既野,就無謂講啦~

我個排名係參考另一位媽咪BK khmama 既直資排名。咁,你又憑咩話培橋低d呢?

大家比我的都是寶貴的意見! 我地已有共, 識作出決定啦! 依家一身輕...多謝大家!

如果家長係好緊張學術成績,真係兩間都唔好考慮啦!

因兩間標榜走國際學校方向, 而最終又係同本地中小學上去的小朋友, 考番同一個公開考試.

其中一間已有會考成績, 但從未公佈過, 連自己小學家長都係BK問考成點樣. 雖然"果"界中學生, 唔係自己小學上去, 唔多唔少都反映到中學教學成效.

另一間, 有個BK家長反映過, 係度中途想走唔容易, 考插班, 考7/8間小學(只係程度一般)都唔收. 可以理解係, 佢地校長有講, 學校走IB教學模式. 但將來又不是係考IB個考.

這些反面COMMENT, 唔容易有家長出來POST, 好似PINEAPPLE家長都係講出自己睇法, 大家唔冼甘過敏.

正反面意見都聽吓, 入讀後唔會有後悔.

原帖由 catcatmom 於 11-7-18 10:28 發表
如果家長係好緊張學術成績,真係兩間都唔好考慮啦!

因兩間標榜走國際學校方向, 而最終又係同本地中小學上去的小朋友, 考番同一個公開考試.

其中一間已有會考成績, 但從未公佈過, 連自己小學家長都係BK問考成點樣.  ...

哈哈,catcat 你真係丫.........

你的確講出左個重點,所以我之前咪話2間一般囉。

不過你都要習慣下,bk 有小部份家長係比較主觀,我一d都唔會介意ed;我成日周圍都有牙齒印架啦.......

每間學校都會有人覺得係全宇宙最好架啦。相反亦係;好似林大輝,間野當然唔算係好啦,但亦冇理由係 band3 架;所以我咪成日叫人要自己去睇吓囉,"眼見為實"丫嘛~哈哈......

培僑就唔清楚,但王錦輝係學術上比較淺,因為我有親戚小學係band 3學生,升唔返自已中學轉去王錦輝,都話佢成績好???

I vote Pui Kiu

pineapple

我都成日比人狂插! 哈! 哈!
耳聽為虛, 眼見為實.有D家長可能心中已有定案.
只係搵人支持吓.  
但偏偏我地D口痕友, 路過又要講兩句.PLEASE 唔到EVERYBODY.

題外話, 我個親戚個仔派了去馬鞍山的曾的山, 佢係沙田一間不出位小學, 老師說BAND3, 叫佢放馬崇第一, 點知去了的山, 扣門馬祟都唔收.

佢亞媽去了大輝,收左, 甘佢問我, 咪比d意見. 又係果句, 讀間校風唔錯又唔冼$, 留番d$補習. 曾的山校風唔差嗎?   

***補充佢亞媽話佢係BAND2尾.

原帖由 pineapple0983 於 11-7-18 12:21 發表

哈哈,catcat 你真係丫.........

你的確講出左個重點,所以我之前咪話2間一般囉。

不過你都要習慣下,bk 有小部份家長係比較主觀,我一d都唔會介意ed;我成日周圍都有牙齒印架啦.......

每間學校都會有人覺得係全宇宙最好 ...

原帖由 catcatmom 於 11-7-18 19:04 發表
pineapple

我都成日比人狂插! 哈! 哈!
耳聽為虛, 眼見為實.有D家長可能心中已有定案.
只係搵人支持吓.  
但偏偏我地D口痕友, 路過又要講兩句.PLEASE 唔到EVERYBODY.

題外話, 我個親戚個仔派了去馬鞍山的曾的山,  ...

TPS 又真係一般架咋。隔離間馮人敬其實唔錯架。

你參考下沙呂、一呂、胡上d往年升中,升上林大輝既大有人在,但升上 TPS 既就相對少。照咁睇,林大輝係咪真係咁差呢?

另,你朋友不聽老人言,老c 明明話佢 band3,佢仲要報馬崇(band2 中);咁派到 TPS,個天都已經對佢不薄啦~

似乎升中野應該過番嗰邊傾好d喎~

原帖由 DNA306 於 11-7-18 13:52 發表
培僑就唔清楚,但王錦輝係學術上比較淺,因為我有親戚小學係band 3學生,升唔返自已中學轉去王錦輝,都話佢成績好???
想請問 點先知 佢係band 3學生?

林大輝真係唔知, 我無街坊讀這間, 直資我都叫街坊考慮大德同培基(我地條村好多讀佢地.)但我亦都叫佢去中中扣門, 好多有英文班, 胡中, 馬崇, 若瑟, 文燕.....

大前題唔冼$, 入了精0班, 讀書風氣好, 一樣成才.

靠估! 年年考這個名次, 都派去的山, 明愛基金, 某某醫院中學.

原帖由 cfaye 於 11-7-18 19:34 發表
想請問 點先知 佢係band 3學生?

I vote WKF ! The english environment in much better in WKF !

我都係選WKF, 最憎左派學校
‹ 上一主題|下一主題