用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小西灣 中華基金會中學 VS 金文泰
go

小西灣 中華基金會中學 VS 金文泰 [複製鏈接]

今日重收到電話 ... 我地已買晒書同校服 .....

點算好, 重轉唔轉好呢 ~~
真係爆頭 ..
   0    0    0    0

原帖由 andy223 於 11-7-16 15:43 發表

真係爆頭 ..

選進步中直資英中

原帖由 andy223 於 11-7-16 15:43 發表

真係爆頭 ..

我個人較喜歡中華基金.

個人意見

揀中基
如果係
1.你唔計較要交學費

2.如果覺得貴子女未必入到金文泰精英班

3.好想佢入英中, 少班制,有雙班主任制同老師平均年齢     較後生, 有d 家長覺得佢地教學心態會好一些

4.中基會冇咁死扳教學, 會調節學生學習的需要

5.好強調要有良好個人品格同操行

以上意見唔代表金文泰沒有具備, 係我對佢唔多認識.

金文泰開過一次家會, 校長話無精英班喎~
中基除左係英中之外 , 有乜地方優勝過金文泰呢?

中基各項設施/活勳會唔會優勝些? 我估會
當然由你自行決定....
原帖由 andy223 於 11-7-17 00:21 發表
金文泰開過一次家會, 校長話無精英班喎~
中基除左係英中之外 , 有乜地方優勝過金文泰呢?

中華基金:idea:

其實睇你鐘意邊間啦,金文泰既英文程度都好得架.中中之中,只此一家.其他既中中我就會選中基啦..
SO FAR我仍然係中基既叩門客..當然無你咁叻啦...
我都估你決定左架啦.吾後悔得啦....2間都係好野..

原帖由 ac602 於 11-7-17 16:42 發表

I will choose 中華基金 but it looks like you prefer 金文泰 and are looking for support.

It also depends how's your kid's English.  If he/she is good in English, why choosing a CMI school?

原帖由 ydoris 於 11-7-18 15:24 發表
其實睇你鐘意邊間啦,金文泰既英文程度都好得架.中中之中,只此一家.其他既中中我就會選中基啦..
SO FAR我仍然係中基既叩門客..當然無你咁叻啦...
我都估你決定左架啦.吾後悔得啦....2間都係好野..

...

中基係英中

樓主,可否話比我知咩成績入中基?主科幾多分? thx

回復 2# 機甲神 的帖子

我知中基係英中....我自行都有報...都係鐘意佢活動多D...

原帖由 ydoris 於 11-7-20 09:15 發表
我知中基係英中....我自行都有報...都係鐘意佢活動多D...

多口問句, 咁妳子女最終去o左邊間讀?

回復 1# 168148 的帖子

阿女係BAND2生,放第一係博下姐.不過比佢地學校抽晒D.因為個NUMBER吾夠前.於是入左第二志願,一間BAND 2既女校...

原帖由 ydoris 於 11-7-20 12:42 發表
阿女係BAND2生,放第一係博下姐.不過比佢地學校抽晒D.因為個NUMBER吾夠前.於是入左第二志願,一間BAND 2既女校...

我姪女都係Band 2 生, 佢今年派到中基, 應該係第一輪面試成功, 我有好多同事、朋友的仔女都有人讀過或者讀緊, 整體 Comments 都唔錯  

回覆 15# 168148 的文章

Hi All,

我會揀中基。英中。感覺校長和老師們對教育有承擔。
我在自行攞齊簡介會的資料同老師講,但老師堅持建議揀翻本區,不用急。
最近問起補習社老師都說中基好,當然不能與band 1A中學的成續比較。
我覺得小朋友配對到中基又合適的話,又何須抽band 1A的中學呢? 除非小朋友有band1A成續。

原帖由 ydoris 於 11-7-20 09:15 發表

甘你又話"其他中中我就會選中基啦"甘講?

我既意思係,似終英中既程度係HIGH既.不過金文泰可以咁講係唯一既BAND1中中LOR~BAND2係好難入到既...睇返佢既成績,係佢可以同英中比,其他中中既話,點都吾及英中...
吾係D人吾會叫英中做BAND1啦..

原帖由 機甲神 於 11-7-20 14:26 發表

甘你又話"其他中中我就會選中基啦"甘講?
‹ 上一主題|下一主題