用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 官塘區小學
go

官塘區小學 [複製鏈接]

想問下官塘區有咩好既小學可以揀?
藍循 & 李兆強可能係幾好, 不過怕讀得辛苦;
如果油塘基法 vs 油塘基顯, 你地會揀邊間?

希望各位mami分享下~~ thx!
   0    0    0    0

我個仔有20分可以入聖馬太, 我知呢間超谷, 但升中派位某多年都好好. 但我仍會考直資同私校, 因為多左好多人爭

我有朋友個小朋友向李兆強讀, 聽講都幾多功課.
[size=large]晞晞BB :hammer:

原帖由 twins-suet 於 11-7-18 10:22 發表
想問下官塘區有咩好既小學可以揀?
藍循 & 李兆強可能係幾好, 不過怕讀得辛苦;
如果油塘基法 vs 油塘基顯, 你地會揀邊間?

希望各位mami分享下~~ thx!
李兆強係好好...不過就好多功課喎! 你同你小朋友頂唔頂得順先????

點解你地個個都話 李兆強係好, 到底有無家長可以講到具體 好在那方 面 ????

難道多功課就是好學校, 咁老師點 ?  校長方針係點  ?

我就覺得咁谷學生, 有點過火

原帖由 kitkitchui 於 11-7-21 10:39 發表
  李兆強係好好...不過就好多功課喎! 你同你小朋友頂唔頂得順先????

油塘基法 vs 油塘基顯
油塘基顯的老師好有愛心。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 chumamma 於 11-7-21 22:09 發表
點解你地個個都話 李兆強係好, 到底有無家長可以講到具體 好在那方 面 ????

難道多功課就是好學校, 咁老師點 ?  校長方針係點  ?

我就覺得咁谷學生, 有點過火

...

好在派位成績囉~
恐龍家

功課..都唔係外間所傳嘅咁多姐...weekend 就可能稍多...
(我講德兆..)

功課多並不是好, 日日抄書同默書. 小朋友好慘姐..多元化活動多先幫到孩子發展

想問下你地話好果間李兆強係"聖公會李兆強小學" 定係"聖公會德田李兆強小學"呢? 另想請一下各位家長我係46區既選校可以選48區嗎?

我都想知呀?

引用:功課多並不是好,+日日抄書同默書.+小朋友好

原帖由 superccc 於 11-08-28 發表
功課多並不是好, 日日抄書同默書. 小朋友好慘姐..多元化活動多先幫到孩子發展 ...
認同!咁48網有咩學校係無咁谷同校風好㗎?

引用:點解你地個個都話+李兆強係好,+到底有無家

原帖由 chumamma 於 11-07-21 發表

難道多功課就是好學校, 咁老師 ...
事實上大部分家長都buy呢套,我幫個女選左間標榜少抄寫功課,唔谷既,個個都話我傻,嘥咗個女。我只覺得,如果讀咗一年,個女係叻當然可以試下轉去人地眼中既好學校,但如果一開始就去一間好谷,而佢不是top既,傷咗自信心,到時轉番出來唔爸的學校都彌補不到陰影。我曾經好懷疑,好動搖,究竟我應該選咩。唔博間大熱會唔會好蠢?過多個星期阿女就上小一,佢好期待,希望我們的選擇都沒錯。

‹ 上一主題|下一主題