用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 迎新準備班
go

迎新準備班 [複製鏈接]

請問各位前輩, 循道有無小一預備班?

我收到通知8月27日只係家長出席, 小朋友無需出席.
9月1日正式開學, 係咪小朋友要到9月1 日先有機會接觸到學校的新事物?

因為由幼稚園到小學係一個全新的階段, 我係擔心個小朋友唔知頭唔知路, VV 想跑去邊都唔知.

請各位多多指教呀
   0    0    0    0

2011-2012小一(交流區)

Hi! 各位, 我都係今年小一既媽咪! 請多多指教! 有咩消息和資訊請各位分享和幫忙! 謝謝!:

我都想知有無其他活動或預備班比他們?? 請問妳買左書未呀! 係唔係分上下學期買嫁? 唔該!

我買左書 (但唔齊)係中華書局有85折.
書單上只係上學期的書咋...

小一生無預備班的, 我印象記得好似開學第一/二日, 係返短些時間, 比小朋友睇下學校嘅環境...

唔使咁擔心啦, 小朋友好快就會識到同學仔架啦, 佢地適應能力好強架

至於課本方面, 係分上/下學校購買的...

THANKS

Hi li313424,

您買了校服未 ?
因8月27日家長日, 到時先可以知道學校更多資料,
真有D 急!
我都想小朋友早D 適應小一生活.
您們家佢離循道學校是否需要坐校車 ?
大家多D溝通啦 :)

原帖由 li313424 於 11-7-22 03:15 PM 發表
請問各位前輩, 循道有無小一預備班?

我收到通知8月27日只係家長出席, 小朋友無需出席.
9月1日正式開學, 係咪小朋友要到9月1 日先有機會接觸到學校的新事物?

因為由幼稚園到小學係一個全新的階段, 我係擔心個小朋友 ...

Hi JNBvv
您買了校服未 ? 買左喇, 係約X
因8月27日家長日, 到時先可以知道學校更多資料,
真有D 急!ME 2
我都想小朋友早D 適應小一生活.
您們家佢離循道學校是否需要坐校車 ?要呀
大家多D溝通啦 :) 好呀

回復 1# li313424 的帖子

Hi li313424,

您坐校車要幾耐 ?
校服我本週買, 請問您買了多一少套--校服/運動衫---大約幾錢 ?

:)

hello!

各位好, 我仔仔升小二了, 大家請放心, 循小冇小一適應班, 因為開學後, 第一個月小息, 小一學生不可以出課室四處走, 會有高年級哥哥姐姐來幫手, 會教佢地邊度有洗手間, 會幫佢地抄埋d手冊, 會陪佢地食自己帶的茶點, 食到成檯餅水, 唔小心倒水在地, 哥哥姐姐都會幫手。10月開始, 小朋友可以出課室小息, 但都唔可以在走廊或樓梯跑,都俾風紀捉。我地冇小買部, 只有汽水果汁機, 但老師都唔建議小朋友常常購買, 自己帶茶點都唔可以買零食, 想請其他同學仔食野, 就要帶獨立包裝的, 好健康好衛生的。

功課學習方面,開始唔會太多, 會少少咁加, 下學期先有中文默書, 英文默書的份量都可以接受, 學校的目標係希望小朋友可以在1.5小時內完成功課呢。

上年半日制如是, 今年全日制唔知會唔會有少少調整。

回復 6# aquarius828 的帖子

Thank you so much! 另外想請問學校有無名次分嫁? 是否如外界講中文及數學較強?

回覆 2# 小鄧 的文章

多謝你的寶貴資訊! 因我的仔仔是學開英文數學的, 冼唔冼同佢補吓中文數學呀?
另外我想請問中學派位OK嗎?如有任何資料可否E-mail比我, 唔好意思呀!好多問題請教你們各位!

pollybb,

上下學期都會有全班名次, 全級名次都有, 就係遲d在網上睇到, 自己睇自己的account。我仔仔讀英文幼稚園, 英文就冇問題, 數學都在幼稚園時上過下堂, 升小一之後就冇, 但都ok, 因為數學功課多d, 多操練都ok。中文就真係....插水式直線下降, 由開學的80多分, 到學期尾得返60多分, 我都要努力攪攪佢。
其實小一唔算好深, 不過d試卷問題不是太直接, 要動動腦, 會動腦同做事小心的同學就會高分d, 我仔仔是會動腦但唔小心那種, 都死唔去的, 放心。

很詳細, 謝謝你小鄧

原帖由 小鄧 於 11-7-26 14:15 發表
hello!

各位好, 我仔仔升小二了, 大家請放心, 循小冇小一適應班, 因為開學後, 第一個月小息, 小一學生不可以出課室四處走, 會有高年級哥哥姐姐來幫手, 會教佢地邊度有洗手間, 會幫佢地抄埋d手冊, 會陪佢地食自己帶 ...

新校反而冇小賣部呀?
我記得我小時候個小賣部係後巷樓梯頂.
‹ 上一主題|下一主題