用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問點樣插班入喇沙?
go

請問點樣插班入喇沙? [複製鏈接]

請問要考全級幾多名先有機會插班入喇沙?

插班生要interview幾多次? 要考筆試?

使唔使in埋家長?

每年幾多月可以申請插班?
   1    0    0    0

回復 1# renielo 的帖子

佢地好鐘意收 St francis 的醒目仔。
我朋友由 St francis 轉到喇沙, 極之很悔, 因為 喇沙 程度好淺。

請問喇沙小學有多少%直可升上喇沙中學呢?

簽名被屏蔽

原帖由 tiggger 於 11-7-24 12:06 發表
我相信也要看你來自那間小學的,我認識一個不是全班頭3名也成功插入.

請問係邊間學校?

原帖由 chumamma 於 11-7-24 10:52 發表
我朋友由 St francis 轉到喇沙, 極之很悔, 因為 喇沙 程度好淺。

係唔係P1-P3淺, 但P4-P6及中學深?

我有一位朋友係中學部教的, 佢話上到中學會好深的。所以好多係小學部的家長, 為左小朋友第日可入返原校中學部, 所以都會谷學生或去補習社補習。

原帖由 renielo 於 11-7-24 23:26 發表

係唔係P1-P3淺, 但P4-P6及中學深?

原帖由 renielo 於 11-7-24 23:24 發表

請問係邊間學校?

如果個仔在 DBSPD 或聖保羅男女考全級頭 10 名, 甚至頭 20 名, 想免費教育考喇沙, 成功率應甚高

If the boy ranked top 10 in DBSPD or SPCCPS, I think LS should not be his cup of tea.

原帖由 pumbaa 於 11-7-27 11:34 發表
If the boy ranked top 10 in DBSPD or SPCCPS, I think LS should not be his cup of tea.

My point is "想免費教育考喇沙"

原帖由 ha8mo 於 11-7-27 17:38 發表

讀讀下D乜S
突然來個金融海嘯老豆破產
所以搞到要屈就去拿沙?

............

回覆 11# ha8mo 的文章

回應樓主,對某類小朋友來說考插班一點都不難,學術成績優異就是了。但要在此呆等幾年才上到心儀的書院,才是難下的決定。

原帖由 chumamma 於 11-7-24 10:52 發表
你朋友目標都是書院吧,好好地自行進修,等幾年又是一條好漢!不過,大圍的功課量就規定了,無論你覺得多淺都要花時間做功課,對尖子來說又是頗浪費時間的!

頭先又聽到有人成功地由 St Francis 插班【軒小下午】p2 , 為搏皇仁, 但係在此呆等五年才上到心儀的書院,家長現在十五十六。
真係戥佢地煩, 家長已 hold 軒小, 但又不想放棄 St Francis.  你地點睇 ?

原帖由 20020116 於 11-7-28 01:07 發表
回應樓主,對某類小朋友來說考插班一點都不難,學術成績優異就是了。但要在此呆等幾年才上到心儀的書院,才是難下的決定。

原帖由 chumamma 於 11-7-28 22:53 發表
頭先又聽到有人成功地由 St Francis 插班【軒小下午】p2 , 為搏皇仁, 但係在此呆等五年才上到心儀的書院,家長現在十五十六。
真係戥佢地煩, 家長已 hold 軒小, 但又不想放棄 St Francis.  你地點睇 ?

...
這些事都是父母自行決定,每個人情況不同,很難一概而論。

不過如果是尖子,要呆在較淺的環境,欠缺挑戰與競爭,縱然家長會安排課後學習,總是有點費時失事,事倍功半。但有通行証你又不及早取得,你一定要很有自信,知道孩子是一匹實力長途馬才可以,不是有很多人有足夠資質/魄力/自信。

情況就正如你會留守大公司做職員還是做老闆向外創一番事業?誰能擔保那一條路獲益更多?

原帖由 ha8mo 於 11-7-27 17:38 發表

讀讀下D乜S
突然來個金融海嘯老豆破產
所以搞到要屈就去拿沙?

騎騎.....入喇沙唔夠 25分在手, 靠運氣大抽真係要望穌哥打救

若然有食力, 考入 DBSPD 捱一年貴租, 如全級名次前者, 小二打後每年考喇沙插班, "DB仔投誠" 都可謂喇沙佳話乎

喇沙點算屈就, 何況無需閉翳銀兩, 雖則冇 DBS 藍血金叵羅咁富貴, 但校譽絕不差

騎騎.....講開破產, B 哥哥當年同 B 嫂炒樓破產離婚, B仔真係被逼由國際學校轉去華仁小學

‹ 上一主題|下一主題