用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 阿仔唔通看英文課外書
go

阿仔唔通看英文課外書 [複製鏈接]

阿仔9月開學升P.6 , 我常常叫他多看英文書. 但是都是被拒絕. 在圖書館借了回家都是放在一邊. 他說內容有很多生字都是唔識, 我都試過和他一起看英文書, 但是他都是沒有心機 . 請問各位媽媽有沒有方法可提供給我呢 ?
   0    0    0    0

我都有, 有時仲叫佢借英文漫畫書看, 以便提起他的興趣. 但是作用都不大 .

簽名被屏蔽

會否家中有其他娛樂?

回覆 4# stccmc 的文章

他同學都是看中文圖書漸多, 可能都是有小小影響.

回覆 5# torunpoland 的文章

平時放學后,時間都是不多了. 都是要做功課,溫習. 每星期都有一至二天去游水. 以前細時在睡前都仲有睇下中文圖書 , 但是現在都沒有了. 不過昨天開始叫佢睇返小小英語街 ( 學生報紙). 其實我都是想佢的英文程度脫離得太遠, 因為佢間學校的英文都是比同區淺.而且又上 P. 6 了. 又要煩升中的問題

回覆 1# HING2HING 的文章

I ususally do not suggest the bilingual story books but since your kid is now in P.6, you may try if it works.  There are some published in Taiwan, e.g. Magic Tree House, available in public library.

Thank you for your suggestion . I will borrow & try read it with him together.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回覆 13# stccmc 的文章

老實講句,等到P6先黎培養閱讀英文的興趣,都真係算遲左D。

唔遲。我見過阿大阿二好多同學仔,中一時才看magic tree house,但一两年後已可看厚厚的英文書。
講到尾,能不能讀書,真係要睇小朋友之能力和毅力。我輩中人,甚至上一輩之左丁山等等,我唔信佢地比現在的小朋友讀更多英文課外書,但畢業後,絕大部分英文唔錯。
再者,唔看英文課外書都沒有甚麽大不了。我啲侄兒很少看英文課外書(佢地看嘅中文書都很有深度)。英文都唔差。大侄兒上大学時,初初不敢問問題,但現在已敢和講師討論。俾心機幾時都唔遲。

I think if the level is appropriate, it is not necessary to look up the dictionary whilst reading the books.
I agree that kids should learn how to look up words from dictionary.  From my experience, they use it during writing rather than during reading.
原帖由 happysugar 於 11-8-15 04:45 發表
但文中講的小朋友已經係p6, 好多p6已經係中學level, 當然如果係好細個就梗係唔好啦~ 但p6真係要習慣用字典
香港好多人連字典分幾多種都唔知
例如thesaurus已經唔知點用 ...

其實佢以前都有看英文書, 只是隨年紀長大, 漸漸興趣減低了. 佢鐘意睇 J2 的 加菲貓 , 我有叫他睇的時候轉聽英文版 , 但是他都是說不好, 看了一會兒時就不停叫我轉回廣東話.

其實佢以前都有看英文書, 只是隨年紀長大, 漸漸興趣減低了. 佢鐘意睇 J2 的 加菲貓 , 我有叫他睇的時候轉聽英文版 , 但是他都是說不好, 看了一會兒時就不停叫我轉回廣東話. ...

呢個係冇辦法解决嘅現象。我懷疑喜歡睇英文書嘅小朋友,好可能係中文唔掂之故。

我習慣每星期都同阿三去借書。初初,20本中大概只有3本中文,原因是既淺又有趣嘅中文書很少,阿三也只間中揭揭中文書而己。漸漸地,現在中文書己佔1/3,阿三也越來越愛睇中文書。

一般上,中文識幾千字已足夠用,英文却多多益善。你会發現很多中小學生很喜歡睇同一系列圖書,這除了追劇情外,詞彙相近也有關係。magic tree house呢套書真係唔錯,阿大、阿二細個有睇,阿三依家都睇。

是呀 , 阿仔是鍾意看中文書. 他有一套中文版的波斯傑克森, 他會看到津津入味.之前有呈分試就放低了一段時間.題外話 ,其實他的中文分是比英文低, 他測驗及考試一向英文分較高.所以我覺得佢都怪怪地 . 不過, 我又不是一定要他看英文課外書.  如他覺得不想 , 我首先不會強迫他. 以免起衝突. 再想下計仔.
‹ 上一主題|下一主題