用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 和弘
go

和弘 [複製鏈接]

正跟書自學鋼琴(流行曲), 想請問 : 簡譜中左手伴奏的和弘, 幾時要分解來彈, 幾時係一起按住彈?
   0    0    0    0

分開黎彈,是否指broken chord?
一般的歌,特別是慢歌,左手都用broken chord ,(以初學黎講,係較為簡單又幾好聽的效果)

例如:月亮代表我的心 (C 調)
頭4個bars,
C (4拍)  Em  (4拍)  F(2拍) G(2拍) C (4拍)
彈法是:
8分音符: C  G  C'  G  E'  G  C' G
8分音符: E  B  E'  B   G'  B  E' B
8分音符: F  C  F'  C   G  D  G' D
8分音符: C  G  C'  G  E'  G  C' G

一起按住,就唔係太肯定你的意思。

原帖由 man666 於 11-8-14 00:14 發表
分開黎彈,是否指broken chord?
一般的歌,特別是慢歌,左手都用broken chord ,(以初學黎講,係較為簡單又幾好聽的效果)

例如:月亮代表我的心 (C 調)
頭4個bars,
C (4拍)  Em  (4拍)  F(2拍) G(2拍) C (4拍)
彈法是:
8分音符: C ...

我本書係教彈流行歌, 用簡譜教, 但我睇了書都唔係好明, 例如佢教C chord 係1, 3, 5 (C, E, G)。

書入面有d歌的左手伴奏印了 C,  但左手簡譜的數字係 1 5 1 3 5 (佢同時有chord名及數字譜), 點解前面多了 1, 5?

佢有d歌左手伴奏同樣印了C, 但簡譜就係 1
                                                                        5 (即3個音一起彈)

同一個c chord, 幾首歌彈法都唔同, 好唔明, 我在坊間搵其他歌書, 左手伴奏多是印chord 名, 無數字, 咁要點彈呀?係 1 5 1 3 5 , 定係 1 3 5?

原帖由 npMaMa 於 11-8-15 11:35 發表

我本書係教彈流行歌, 用簡譜教, 但我睇了書都唔係好明, 例如佢教C chord 係1, 3, 5 (C, E, G)。

書入面有d歌的左手伴奏印了 C,  但左手簡譜的數字係 1 5 1 3 5 (佢同時有chord名及數字譜), 點解前面多了 1, 5?

...

我未見過呢d書。不過我估佢的意思係:
>書入面有d歌的左手伴奏印了 C,  但左手簡譜的數字係 1 5 1 3 5 (佢同時有chord名及數字譜), 點解前面多了 1, 5?

broken chord ,可能係:
CGCEG  (頭4個音8分音符,最尾2分音符)
你試下用呢個方法彈4個bars (C -> Am  -> F -> G):
CGCEG    ,   A E A C E   ,  FCFAC  , GDGBD

>佢有d歌左手伴奏同樣印了C, 但簡譜就係 1

5 (即3個音一起彈)

咁有d歌又可以真係用3個音一齊彈當伴奏嘛。(不過我覺得呢種方法放在右手好聽d)
最簡單是:左手按兩個相差8度的低音C (4拍)
右手用 同時135(CEG) ,(彈4個1拍)
已經係一個好簡單又可以的伴奏。

>同一個c chord, 幾首歌彈法都唔同, 好唔明,

咁事實上一個c chord真係有好多彈法,睇你想要咩效果。
例如一:CEG (同時彈 d m s )  
二:EGC (同時彈  m s d' )   ,呢d叫 1st inversion(五級以上的琴試會考)
三:GCE( 同時彈   s d' m')  ,2nd inversion
四:CGCEG  (頭4個音8分音符,最尾2分音符)
五:A E A' C' E' C' A' E (全部8分音符,呢個似彈結他)
.......

>我在坊間搵其他歌書, 左手伴奏多是印chord 名, 無數字, 咁要點彈呀?係 1 5 1 3 5 , 定係 1 3 5?

你彈多d上面我講的例子(當然仲有好多方法),彈熟之後,自己按首歌的需要,自己配落去,所以本書唔再講囉!

好少見有d書印15135?想知你果本係咩書咁好?

唔該你呀, 原來c chord係有咁多變化, 唔係只係C E G
我本書係流行鋼琴自學秘笈,佢教人睇簡譜同chord, 所以佢入面教授的歌會印埋左手應彈邊幾個音同個chord名, 我買來係想學彈流行歌, 我本身識睇5線譜(不過超慢), 複雜d就唔知點彈, 見坊間有教授即興彈法(配chord), 但d course鬼咁貴, 咪自己買書來學吓囉

我無鋼琴底,咁配chord彈對我來說都唔係易, 我真以為每個chord有特定的幾個音, 原來仲要睇埋拍子再加加減減, 嘩, 好鬼多嘢

我試舉個例, 以下是遇見” 第一句, 在網上搵的, 左手伴奏第一個chordC, 我本書教C chord 1 3 5 (C E G)….咁下面首歌是否彈C E G, 定係彈C G C E G (我唔明點解)
   C      G/B   Am     F     G     C
53     52     321  176717123

因為我本書入面教授的歌如”, 第一個chord C, 佢就印左1 5 1 3 5, 我就係唔明點解唔係1 3 5, 而係多了1 5(C G)在前面, 本書無解釋

請見諒我咁多問題, 因為真係唔明, 但又好想學

你無鋼琴底?咁又好難咁樣學法喎....
因為好多人學流行鋼琴,都係學左所謂的"classical"先,對音、拍子、chord有咁上下了解先。

即係話我上面講的"頭4個音8分音符,最尾2分音符" 你都應該唔知係咩?

因為如果你知道的話,試下跟住彈,用過幾種不同的方法的話,你就會聽得出邊種彈法好d,唔洗本書話俾你知邊種方法。
‹ 上一主題|下一主題