用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 請教K2/K3家長
go

請教K2/K3家長 [複製鏈接]

想請教K2/K3家長:

1.小朋友是否要2對波鞋? 一對全白放在校,另一對著返學? 著返學果對顏色有冇規定,sharp colour可以嗎?

2. K2粵語班英文有冇外籍老師? 有幾多時間? 會教phonics嗎? 是哪種phonics? 中文老師會教英文(e.g. 寫英文字)嗎? 有沒有show and tell之類?

3. K2粵語班普通話有多少時間?

4. K2粵語班有沒有要個別在班中站出來說話的時間(e.g.分享新聞)?

先謝謝各位幫忙解答!
   0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

1. 都係要盡量簡單,(兩對)唔係全白都OK
2. 英文係NET教,每日最少一節, phonics..  K1有,用letterland, 中文老師唔會教英文,有show and tell
3. 應該同K1一樣,一星期兩節
4. 呢層唔清楚
恐龍家

Thanks,小曳人. 你小朋友是升K2嗎?
K1升K2是原班升還是打散呢?
原帖由 小曳人 於 11-8-22 20:47 發表
1. 都係要盡量簡單,(兩對)唔係全白都OK
2. 英文係NET教,每日最少一節, phonics..  K1有,用letterland, 中文老師唔會教英文,有show and tell
3. 應該同K1一樣,一星期兩節
4. 呢層唔清楚 ...

乜係(what is) show and tell?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 mermaidmom 於 11-8-23 00:18 發表
Thanks,小曳人. 你小朋友是升K2嗎?
K1升K2是原班升還是打散呢?

係呀~ 升K2
會打散架!最慘係friend嗰幾個小朋友,個個唔同班..
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 LL222 於 11-8-25 11:45 發表
乜係(what is) show and tell?

你帶樣嘢返學 (有通告架),然後企出嚟話俾同學仔知,係d乜~
恐龍家

K1已經有SHOW AND TELL嗎?
駛唔駛响屋企幫佢預備?定係老師會响學校教埋佢點做?
另K1 PHONICS學到咩程度?  

原帖由 小曳人 於 11-8-25 13:46 發表

你帶樣嘢返學 (有通告架),然後企出嚟話俾同學仔知,係d乜~

唔緊要喇, 可以識多d新朋友仔呢!
原帖由 小曳人 於 11-8-25 13:44 發表

係呀~ 升K2
會打散架!最慘係friend嗰幾個小朋友,個個唔同班..

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 littlecook 於 11-8-25 13:58 發表
K1已經有SHOW AND TELL嗎?
駛唔駛响屋企幫佢預備?定係老師會响學校教埋佢點做?
另K1 PHONICS學到咩程度?  

跟通告帶嘢咋~
我呢個失暈阿媽,一係唔記得,一係帶錯嘢!

呢個答唔到你,sorry, 我無留意,搬屋又收埋哂d書..
恐龍家

原帖由 小曳人 於 11-8-27 06:09 發表

跟通告帶嘢咋~
我呢個失暈阿媽,一係唔記得,一係帶錯嘢!mouth:" />

呢個答唔到你,sorry, 我無留意,搬屋又收埋哂d書..

唉..同我一樣,我起碼3次唔記得帶

原來k2已經冇show and tell喇, 好似冇麥機會在班中站出來說話, 真係有d可惜...

係呢, k2同學仔好似好少喺bk傾計, 唔知係咪facebook有得傾呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 mermaidmom 於 11-8-28 11:42 發表
原來k2已經冇show and tell喇, 好似冇麥機會在班中站出來說話, 真係有d可惜...

係呢, k2同學仔好似好少喺bk傾計, 唔知係咪facebook有得傾呢?

FB KM個page,好靜架!我唔清楚仲有無其他group喇
係呢~ 你小朋友會讀咩班呀?
恐龍家

究竟有無'SHOW & TELL'呢?
原帖由 mermaidmom 於 11-8-28 11:42 發表

原帖由 littlecook 於 11-8-28 20:18 發表
究竟有無'SHOW & TELL'呢?

k1有,k2唔覺有

KM Phonics 係用Longman 既Phonics for Kids, 冇用Letterland 架.

咁Longman係咩phonics架呢?定係Longman自創的?
原帖由 kenzo 於 11-8-29 00:41 發表
KM Phonics 係用Longman 既Phonics for Kids, 冇用Letterland 架.

請問k2有冇可以在一班同學前說話的機會?
原帖由 marcuscyrus 於 11-8-28 21:06 發表

k1有,k2唔覺有

咁d媽咪去邊度傾呢? 唔通係學校門口? 我唔送返學咪冇得傾!
你係咪大小曳人都返緊KM? Please check PM.
原帖由 小曳人 於 11-8-28 16:44 發表

FB KM個page,好靜架!我唔清楚仲有無其他group喇
係呢~ 你小朋友會讀咩班呀?

原帖由 mermaidmom 於 11-8-29 13:08 發表
請問k2有冇可以在一班同學前說話的機會?

咁我又冇問阿仔,因為佢把口本身已經唔識停~_~

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 kenzo 於 11-8-29 00:41 發表

thank you.. 我成日搞錯..
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題