用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 普教中的家長們, 有野想請教
go

普教中的家長們, 有野想請教 [複製鏈接]

你地教小朋友做習作, 會用廣東話教定普通話呢?

我本人的普通話不是很好, 而我教他做中文習作時, 都很自然用廣東話教, 而有時和他講一些中文故事書, 認生字和交談也是用廣東話, 只有在課本上才用上普通話, 這樣夠嗎? 小一時的中文成績尚算追得上, 但升小二很怕他的中文成績會退步, 都唔知點好. 是否應該全部轉用普通話呢?

你地有冇咁既煩惱
   0    0    0    0

沒有呢個煩惱, 阿仔都係普教中已經3年, 我同佢溫書都係用廣東話, 又無問題喎, 佢D普通話亦有進步.

回覆 1# alice44 的文章

極同意!

全廣東話,因為我如果用普通話講佢唔會明

由小一至而家都沒這個煩惱, 我用廣東話教功課同溫習, 有時同佢出街會用普通話交談, 不過反而有時比佢話我發音唔準.

醒目開學勳章 王國長老

AGREE, 費事令佢"發炆陣"

有關PTH就用PTH, 例如拼音練習呀, 默書呀, 其他都係廣東話
原帖由 vincat 於 11-9-8 02:26 PM 發表
全廣東話,因為我如果用普通話講佢唔會明

我都係用廣東話教他做功課,讀課文和默書就一起上網,平時同他時普時中他說我們唔係國話人他不喜歡,多給他看有普通話註音的圖書應該ok的
‹ 上一主題|下一主題