用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保祿天主教小學vs嘉諾撒聖芳濟各(灣仔) ...
go

聖保祿天主教小學vs嘉諾撒聖芳濟各(灣仔) [複製鏈接]

哪一間比較好?
   0    0    0    0

唔通大家都簡瑪利曼, 對以上2間冇興趣

兩間都好...兩間都係天主教學校...一間全日, 一間半日...睇你鍾意半日定一日....
之前我睇過佢地d功課, 好似差不多, 都係咁密集同要求高....
之前我有去過聖保祿開放日...學生都幾有禮貌, 都ok...不過, 校舍就好懷舊feel....另一間我沒有去過...不過, 知佢地有新校舍...

原帖由 healtheworld 於 11-8-28 15:54 發表
哪一間比較好?

原帖由 healtheworld 於 11-8-29 09:08 發表
唔通大家都簡瑪利曼, 對以上2間冇興趣

係果區,十個有七八個都係MPS架啦...

其實兩間都差唔多,不過嘉諾撒會會有人情味D.. 第時仔女既細路都會有得益, st paul就好難

醒目開學勳章

原帖由 Sindy 於 11-8-30 14:07 發表

係果區,十個有七八個都係MPS架啦...

其實兩間都差唔多,不過嘉諾撒會會有人情味D.. 第時仔女既細路都會有得益, st paul就好難

唔係好明, old girl D"仔女"唔係都係計分就OK? 還是去到叩門會先考慮? 還有何得益?

除左津校叩門位, 兩間修會都有私校部架嘛, 仲有幼稚園呢! 至於分別有幾重視舊生關係就

原帖由 lovelyaudrey 於 11-8-30 15:10 發表

唔係好明, old girl D"仔女"唔係都係計分就OK? 還是去到叩門會先考慮? 還有何得益?

講緊叩門, 小學同幼稚園

那一間升上直屬中學既機會有幾大, SPCS及SFCS是否英中

醒目開學勳章

明白了, thx~

through-train secondary of SPPCS is SPSS, SPCS is in CWB (DSS); both SPSS & SFCC are EMI secondaries.
Heard that about 70% (or even more) P.6 students from SPPCS will go to SPSS.
原帖由 healtheworld 於 11-9-3 15:17 發表
那一間升上直屬中學既機會有幾大, SPCS及SFCS是否英中
‹ 上一主題|下一主題