用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩34&35網有邊間主流小學好
go

發展遲緩34&35網有邊間主流小學好 [複製鏈接]

有無家長知道那間34&35網主流小學會包容發展遲緩小學生 ? 而他們會有系統支援學生? 對此類學生有愛心不會其視
   0    0    0    0

剛剛係星期四跟協康會參觀完李炳學校,聽完校長及老師的講解,發覺他們在照顧學生方面非常「到位」,還歡迎家長帶小朋友與老師見面,大家可以試試!!!

我要返工又唔想老人家咁辛苦所以我唔可以去咁遠返學呀,

有感而發﹕
好多學校只係把口話有支援、包容﹗可能對住一d 高智能,總之功課默書考試上堂坐定定做卷,成績中上,只係情緒or 社交有少少問題,咪包容囉﹗
但對住一d 坐唔定,寫字差,入到去就會變成唔支援,唔包容,唔夠人手,想盡辦法叫你走﹗
唉....

原帖由 kapo401411 於 11-9-19 10:17 發表
我要返工又唔想老人家咁辛苦所以我唔可以去咁遠返學呀,

曾經有個媽咪話,有些學校收特殊需要小朋友只係因為學校收生不足, 不是學校想收, 只是迫於無奈, 佢話這些學校係(收容), 不是(包容), 佢都形容得好貼切.
#KAPO401411
好以, 靈光小學, 聖匠小學, 基道小學, 紅磡信義, 都係包容
另有一間在九龍城叫樂善堂小學都係包容OK, 你可上綱睇睇

我都聽過有D學校真係為了收生而「收容」,不是「包容」,要知道邊間學校係「收容」定「包容」,最好ge方法就係親自去學校探訪一下,問下d老師,睇下d學生,所以有小學參觀就一定去,唔想入錯學校。

我有朋友的仔女是讀障,adhd, 分別讀靈光 & 葛量洪, comment都ok.

請問大家覺得合一堂如何呢?是幼稚園老師推介的!

囝囝DELAY 1 年, 今年9月由S位畢業再重讀NORMAL K3, 中文最難, 老師幫囝囝調適到K2!

試過打電話到小學校, 間間都話有支援, 唔知點好?

34區內名校已經放棄!但靈光,信義是否專收這種學生(因見他們的老師"特殊教育培訓"很高(64-70%)), 老師在課堂時會否好難控制? 全部都坐唔定?
‹ 上一主題|下一主題