用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 填表地址問題
go

填表地址問題 [複製鏈接]

我想問自行報名用的地址是否要同大抽獎的地址一樣? 是否一定要3個月內? 因我將水費單最近一張是6月頭的, 下一期是10月才寄黎, 但九月尾要交表, 咁點算? (只得水費單是我名, 其他單是我媽媽的名).
   0    0    0    0

我也想問固網電話單是否ok可在報校時作住址證明?

醒目開學勳章

可以的

原帖由 sarahlmf 於 11-9-9 15:29 發表
我也想問固網電話單是否ok可在報校時作住址證明?

醒目開學勳章

如果你沒有跟小一入學組變更地址,咁小一入學組會根據自行的申請表撥入有關校網(如果第一輪唔中)

而水費單係人都知道4個月一期,而小一申請接受得水費單,就預左有機會over 3 個月的.我相信沒有問題.

原帖由 ggbwong 於 11-9-9 13:45 發表
我想問自行報名用的地址是否要同大抽獎的地址一樣? 是否一定要3個月內? 因我將水費單最近一張是6月頭的, 下一期是10月才寄黎, 但九月尾要交表, 咁點算? (只得水費單是我名, 其他單是我媽媽的名). ...

I remembered last year more than 3 months statements not excepted.  My husband brought the form to the school, my electricity bill expired by a few days (can't remembered).  The school asked him to come again.

And one more thing, if the wife signed the form, but your husband bring the form to school.  The wife need to write an authorisation letter, stating that the wife (ID no.) authorised her husband (ID no.) to hand in the form for the child.

So please be careful, make sure you don't hand in the form on last day.

回覆 5# Lilna 的文章

吓, 咁點算呀? 有冇人知可唔可以打去水務署叫佢快D寄張單黎架???
又如果自行之後改地址, 要交什麼証明?

Is it ok for electronic statement ?

最簡單的方法:
帶埋你自己既出世紙,
以出世紙證明你們母女關係,而又同住。
咁就無問題。

原帖由 ggbwong 於 11-9-9 22:38 發表
吓, 咁點算呀? 有冇人知可唔可以打去水務署叫佢快D寄張單黎架???
又如果自行之後改地址, 要交什麼証明?

肯定可以打去水務處或電燈公司, 要求提早發單 ,  我去年有同咁做申請 , 我說的理由是同租客計數, 要求提早發單. 2日內已收到這2張單.

如果自行改地址 , 你要向教育局學位分配組(小一入學) 申請, 你的自行派位表格應該有這分配組聯絡電話 , 詳情你打去問,  正常要你交回最新地址證明資料囉.

我想請問:
如我在校網A及校網B也有物業, 而子女讀的幼稚園位於校網A, 我們向幼稚園報的地址也是在校網A的地址, 假設我們打算在自行及統一時都會用校網B的地址來報學校..
我想問是否我先要向幼稚園更改地址, 再填自行表? 還是我不需通知幼稚園?
因我收到幼稚園派的表格只附有校網A的學校資料, 如我想拿校網B的學校資料可以怎樣做?
;-)

回覆 9# katrinafu 的文章

我已跟妳的辦法做, 打去問佢話因要統一抄錶時間,不可以提早發單, 但佢叫我去管理處叫人去讀錶,出一張'特別單'給我, 話3日內收到......今日收到了, 但張'特別單'是沒有我個名,又唔係叫我交錢, 只係列明到了某日用水量個錶讀數是幾多.....咁呢張用唔用得架??

醒目開學勳章

原帖由 fefe 於 11-9-10 00:46 發表
我想請問:
如我在校網A及校網B也有物業, 而子女讀的幼稚園位於校網A, 我們向幼稚園報的地址也是在校網A的地址, 假設我們打算在自行及統一時都會用校網B的地址來報學校..
我想問是否我先要向幼稚園更改地址, 再填自 ...

幼稚園報嘅地址同小一派位報嘅地址係冇關的,而幼稚園俾你嘅學校資料係派位組出嘅,每大區一本,其實你可以上小一概覽個website睇睇.

請問如在9月填的學校抽到,大約在幾時登記?如登記後心儀直資收了可不可以選直資?

或者選擇以婆婆作監護人來申請。

原帖由 TiTiTiTi 於 11-9-9 10:50 PM 發表
最簡單的方法:
帶埋你自己既出世紙,
以出世紙證明你們母女關係,而又同住。
咁就無問題。
‹ 上一主題|下一主題