用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 小 一大提琴班
go

小 一大提琴班 [複製鏈接]

請問知唔知道今年一年級有幾多人學大提琴呢??

我囡囡係1C班, 逢星期六8:45AM-9:30AM 喺學校跟王嘉瑩老師學大提琴的。

2    0    0    0
http://by.lilypie.com/FduOp8/.png[/img]

回覆 1# wendykan 的文章

我囝囝都係1c班學大提琴,老師同時間都係一樣喎!眞好!我都想知道有幾多人!

我囡囡又是1C,她學8:00am。今日抄了兩本要買的書名,但不知是否抄錯,在TomLee找不到!
請問是否"ABRSM Cello G011-5, 2012"有冇人知呀!

我地上堂時重未講到要買咩書......
http://by.lilypie.com/FduOp8/.png[/img]

For your reference:

1. Cello Scales & Arpeggios, Grade 1-5, ABRSM, from 2012
ISBN 978-1-84849-352-0

2. Cello School, Volume 1,Cello Part, Revised Edition, 2007, Suzuki
ISBN-10: 0-87487-479-3

Both can be found in Lok Fu Tom Lee

回覆 1# ASCUS 的文章

之前通告除了買大提琴外仲有要買調音器,拍子機,弦線,請問是否要買?因為買琴時的人話可暫時不用買,特別係弦線,只係用嚟update個琴,初學是不需要的,而且要成600蚊?

我諗拍子機和調音器可以暫時唔駛買住, 但弦線應該要換啦, 因為上星期六上堂時, Miss Wong 都有問過我地換左弦線未.......

原帖由 TTMA 於 11-9-12 11:49 發表
之前通告除了買大提琴外仲有要買調音器,拍子機,弦線,請問是否要買?因為買琴時的人話可暫時不用買,特別係弦線,只係用嚟update個琴,初學是不需要的,而且要成600蚊? ...

弦線是一定要現在買的,老師說這是學校的要求。她在上課時就幫兩位有買新弦線的同學即時換了弦,拍子機、調音器就好像這兩個月都未用住,不過我覺得如果未買就不如買書時一齊買埋。記住下堂帶埋文具。

回覆 1# ASCUS 的文章

謝謝你!

囝囝Oscar 1B班都是學8:45-9:30 (SAT) Cello, 星期六上完堂即刻去咗買弦線.

剛剛問過通利琴行, 一套弦線要$780.00, 9折都要$702.00。 嘩, 真係好貴呀~~~

上次我去凱聲琴行買大提琴時, 問過一套弦線要$6XX.00 (唔記得六百幾??), 都有9折, 但當時無買, 我諗聽日都要打電話去凱聲琴行問下先..........

原帖由 reling88 於 11-9-13 19:51 發表
囝囝Oscar 1B班都是學8:45-9:30 (SAT) Cello, 星期六上完堂即刻去咗買弦線.

我在粵華買, $580.  

原帖由 wendykan 於 11-9-13 20:49 發表
剛剛問過通利琴行, 一套弦線要$780.00, 9折都要$702.00。 嘩, 真係好貴呀~~~

上次我去凱聲琴行買大提琴時, 問過一套弦線要$6XX.00 (唔記得六百幾??), 都有9折, 但當時無買, 我諗聽日都要打電話去凱聲琴行問下先.... ...

回覆 1# reling88 的文章

是學校要求的牌子嗎?

應該係, 我對過包裝上的字.

原帖由 TTMA 於 11-9-14 12:08 發表
是學校要求的牌子嗎?

回覆 3# reling88 的文章

剛剛在官塘粵華琴行買了一套 "Pirasto Piranito" 弦線, 價值$593元正。

唔該曬!有無人知道凱聲又幾多錢呢?是否要帶埋個琴去換呢,還是老師換呢?謝謝!

剛剛打電話去凱聲問過, 應該是$660元, 有9折。即是同粵華一樣價錢。

至於換線, 我就諗住到時等老師幫忙啦....

原帖由 TTMA 於 11-9-15 12:12 發表
唔該曬!有無人知道凱聲又幾多錢呢?是否要帶埋個琴去換呢,還是老師換呢?謝謝!

凱聲話呢個牌子只有1/2 ,如果1/4就要二cut,是否可以買1/2size的弦線呢?

原帖由 TTMA 於 11-9-16 11:09 發表
凱聲話呢個牌子只有1/2 ,如果1/4就要二cut,是否可以買1/2size的弦線呢?

係呀, 我都喺凱聲買呢隻 3/4+1/2 , 係長D, 要剪短囉, MISS WONG 都話OK口既!
‹ 上一主題|下一主題