用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 SC 小學派位
go

SC 小學派位 [複製鏈接]

請問有無人知今年小學派位如何?
擇得SC, 當然係因為佢教得好, 口碑好, 最重要當然係入到好小學。
但好多媽媽講, 都話近幾年SC小一派位都不理想。
本來SC是首選, 但現有點動搖...
學校開咁多班,會唔會競爭大咗,所以入名小學機會都
細咗呢...還有學校老師質素下降, 資源分配等等問題...
據所以,以前大部份女仔都係入DGS, 但男仔入DBS或LS機會多嗎?
   0    0    0    0

LS係自行派位同統一分配,俗稱大抽獎。入得多或少係運氣同有幾多小朋友嘅家長揀選。與SC無關。

原帖由 SCKnight 於 11-9-15 19:44 發表
LS係自行派位同統一分配,俗稱大抽獎。入得多或少係運氣同有幾多小朋友嘅家長揀選。與SC無關。

非常同意你o既講法...
當初入SC,學校都無保證入到名小學啦~
考唔考到主要睇小朋友...
我覺得就算有實力都要睇彩數...
而且,近幾年人數愈來愈多,競爭大O左,入讀名校人數下降都係非常正常~
如想保證入到好O既小學...最好都係揀一條龍O既學校咯~

路過又想答兩句.

其實每年都有好多家長問...又比較這比較那..不過同意上兩位家長所提...
其實以過來人身份來說.sc的成功不單只依靠學校..其實是sc家長本身...sc會飛都冇用..如果冇我地和小朋友都努力..未必會派到好小學.所以我覺得點解sc收生時亦要了解家長的理念呢...

不過.sc所出之學生又真係好鬼醒.你未當賺左先囉...其他都好講運氣架...
小小tips...你看看有冇識d今年k3家長.每年9月份sc都會有k3家長升小講座.每年都會在這時間對內公布上年升小分配資料....(其實真係好到你唔信 )..

Agree! 今年k3家長都會知今年小學派位如何: 直資 / 私立/官津

請爸爸媽媽記住︰派得好,當然開心;但派得不如意,又是否註定你個小朋友係籮底橙 or 無前途呢? 你既心態會決定了小朋友的將來,請好好教育自己,再教育你的下一代。

回復 5# W_ngan2006 的帖子

我是今年k3家長,每個talk我都親自去,但係今年沒有講上年派成點,不知是否自己漏左?有沒有人可以告知?

回復 7# joeyxlma 的帖子

我也是今年K3的家長,今年的升小一及K3課程簡介會,並沒有提及今年升小一的派位結果,只是在去年K2的其中一次講座,有提及再上一年的派位結果。

這你可以問問老師...因為小囡是今年畢業升小的.記得上年講座中..會請舊生家長講返升小經驗.最後就會讀出升小分配數字..當年我好記得我不斷手抄.....再加上我地畢業前一定會報返最後升讀小學名稱.所以學校一定有資料囉!

那就奇怪了,你所提及的分享和升小結果在K2時已做了,當時我也是抄到手軟, 可能學校提前做了,好讓我們能預早準備。不過,我也會再向老師查詢,謝謝你的分享。

原帖由 isis_dad 於 11-9-22 10:08 發表
這你可以問問老師...因為小囡是今年畢業升小的.記得上年講座中..會請舊生家長講返升小經驗.最後就會讀出升小分配數字..當年我好記得我不斷手抄.....再加上我地畢業前一定會報返最後升讀小學名稱.所以學校一定有資料 ...

我當年同你一樣又係係度博命抄丫~~ keke...

原帖由 isis_dad 於 11-9-22 10:08 發表
這你可以問問老師...因為小囡是今年畢業升小的.記得上年講座中..會請舊生家長講返升小經驗.最後就會讀出升小分配數字..當年我好記得我不斷手抄.....再加上我地畢業前一定會報返最後升讀小學名稱.所以學校一定有資料 ...

你好, 你地介唔介意呢度分享你已抄出的小一分配數字嗎? 我只需要知直資及私立就夠了, 謝謝!

I want to know the result ar..

原帖由 alextse2 於 11-10-30 10:32 發表
你好, 你地介唔介意呢度分享你已抄出的小一分配數字嗎? 我只需要知直資及私立就夠了, 謝謝!

We were in upper bp last year,
My girl is now studying at st paul's co-ed(with 2 kids from other classes as far as I know),
5 of the girls in our class go to dgjs for p1
And some go to the st paul's convent, good hope, marynoll and dbspd, not sure about others.
Hope this would be helpful to you:)

原帖由 cellojoyce 於 11-11-23 02:16 發表

We were in upper bp last year,
My girl is now studying at st paul's co-ed(with 2 kids from other classes as far as I know),
5 of the girls in our class go to dgjs for p1
And some go to the st paul ...

was your daughter in E/P or E/C class?

原帖由 babe725 於 11-11-23 22:32 發表

was your daughter in E/P or E/C class?

Upper bp, PTH class

原帖由 cellojoyce 於 11-11-24 00:33 發表

Upper bp, PTH class

thanks.

Hi Cellojoyce,
I read a lot of last years' EK post and therefore "knew" you for long .. your girl is so smart and and her musical development is impressive ... Guess she has a happy life in SPCC right?

I read below your post .. it's so encouraging !
You mean 5 girls from UBP got DGJS?
That's amazing ! Ratio is so high !

Do you know how many in total has finally gone to DGJS .. ?

Do you think SC's Putonghua Class students in general have good offer to those famous school?

原帖由 cellojoyce 於 11-11-23 02:16 發表

And some go to the st paul ...

那些figure, 是當小朋讀 k2, 約下學期三月, 會有一個talk教家長點準備考小一上公佈的 ..
不是開學那一個talk ..
我今年3月(2011/03)聽到的figure 是 2010/09年己入讀小一的figure ..
如果想知 2011/09己入讀小一的figure, 要托今年度係sc讀k2的家長在那個talk度抄下來

原帖由 joeyxlma 於 11-9-21 18:54 發表
我是今年k3家長,每個talk我都親自去,但係今年沒有講上年派成點,不知是否自己漏左?有沒有人可以告知?
‹ 上一主題|下一主題