用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大仔+細女...有無人好似我咁咁矛盾....
go

大仔+細女...有無人好似我咁咁矛盾.... [複製鏈接]

大仔今年要報P1, 之前報左2間直資, 英華同陳守仁, 諗住考左先, 第一輪自行收生再報我母校(都唔差, 區內好多人爭), 直資收就去直資, 唔收就去我母校, 諗住唔大抽獎, 後來照左細個個係女, 就諗如果大仔入到英華, 咁細女點好... 早幾日打去問, 原來大仔入左直資, 細女如果讀我母校係無分加, 到時細女考唔到直資就大0樂, 母校又無分加, 仲要出年龍年咁多人生, 到時細女考學校更難, 好煩....定係應該碟埋心水, 2個一齊入我母校唔好煩
   0    0    0    0
你健康快樂既成長, 就係我最大既成就
我的小天使,媽咪會記得你曾經存在過,永遠記得2008年5月16日,我知總有天你會回來我身邊

我個人認為大仔有能力讀到好的直資, 唔應該因為要就細妹而抹煞左佢的潛能 (經濟問題另作別論)

你係用舊生分, 大仔細女都一樣有喎.

醒目開學勳章

原帖由 jazzcnl 於 11-9-16 13:43 發表
大仔今年要報P1, 之前報左2間直資, 英華同陳守仁, 諗住考左先, 第一輪自行收生再報我母校(都唔差, 區內好多人爭), 直資收就去直資, 唔收就去我母校, 諗住唔大抽獎, 後來照左細個個係女, 就諗如果大仔入到英華, 咁細 ...

你打去邊度問?? 就算你個仔讀直資, 到你細女報o既時候, 一樣有舊生o個10分的~~~

『原來大仔入左直資, 細女如果讀我母校係無分加』大錯特錯,呀女依然有你嗰十分。
原帖由 jazzcnl 於 11-9-16 13:43 發表
大仔今年要報P1, 之前報左2間直資, 英華同陳守仁, 諗住考左先, 第一輪自行收生再報我母校(都唔差, 區內好多人爭), 直資收就去直資, 唔收就去我母校, 諗住唔大抽獎, 後來照左細個個係女, 就諗如果大仔入到英華, 咁細 ...

個b未出世,YW 又未知有無机3rd in, TSL 連幾點in都未知就咁快諗呢d,會唔會太早呀。到阿女升小一時可能已經唔同玩法

如果你母校冇宗教背景,舊生10分加適齡10分,二十分都算穩陣。

問題視乎母校係邊間!

我正正就係呢個問題喇......

我最終決定............妹妹要靠自己.

我仔仔讀直資男校 ^^

我女女本來可以揀有小學BACKUP 的幼稚園, 但果間是私立小學, 校園細, 中學是津中女校, 但我最後放棄了, 都係揀返傳統老牌幼稚園, 希望會有大D 機會考到心儀小學.

我比你更差, 就係我細女如果選津校, 都只有最多15分 (宗教多5分).

我唔敢諗住, 煮到來就食. 仲要08年出生率成8萬幾.

我打去我母校問
咁如果咁計 如果我大仔考加埋第一個出世係廿五分?
好在上黎問一問 原本大仔今日in英華 差d想唔去。。。
你健康快樂既成長, 就係我最大既成就
我的小天使,媽咪會記得你曾經存在過,永遠記得2008年5月16日,我知總有天你會回來我身邊

大仔分同舊生分只可以二選一, 所以你大仔如果報番你母校會有二十分(計舊生分), 如果同宗教才有二十五分. 你細女所以都係二十分.
我同意樓上所講, 香港的教育政策朝令夕改, 到你細女嘅時候可能又變咗, 所以考咗直資先算LA!

INTERVIEW 要去
都系果句,入到SECOND ROUND先算
別想太多
‹ 上一主題|下一主題