用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問沙田區邊間學校無咩功課做又校風唔錯架? ...
go

請問沙田區邊間學校無咩功課做又校風唔錯架? [複製鏈接]

請問沙田區邊間學校無咩功課做又校風唔錯架?

我真係唔知簡咩學校
   2    0    0    0
25/4~3.89kg 27/4~3.68kg 2/5~3.97kg 26/5~5.14kg 28/6~6.69kg 27/10~8.71kg

Wong Kam Fai and Pui Kiu

還有大圍的張煌偉小學,功課量適中,每日低年班功課都是4-5樣, 老師在課堂講解得十分清楚,小朋友印象深刻, 加上明白了,功課就容易做得多,而且功課紙設計得生動又有趣,小朋友都很喜歡做功課。
      校風我真的感到很不錯,學生都懂得自律,在操場也不會亂跑,懂得互相愛護、照顧和提醒。訓導主任文老師真的令學生心服口服,所以最新一次學生投票選舉:最受學生歡迎老師,文老師的得票是最高,還有就是教高年班的岑Sir, 很明白學生的心理,知道怎樣和他們溝通。

009strawberry, 你個個貼都讚到張煌偉天上有地下無,係咪真係咁好架,有冇其他家長(如果你係的話)可以發表吓感受呀?

原帖由 009strawberry 於 11-9-22 13:20 發表
還有大圍的張煌偉小學,功課量適中,每日低年班功課都是4-5樣, 老師在課堂講解得十分清楚,小朋友印象深刻, 加上明白了,功課就容易做得多,而且功課紙設計得生動又有趣,小朋友都很喜歡做功課。
      校風我真的感到很不錯,學生 ...

回復 1# Iamtomy 的帖子

我囝囝在張煌偉剛升上小一,每日功課4-5様,因幼稚園是活動教學,不需要做太多功課,初時真係不習慣,老師與我開學至今已開幾次會,盡量想小朋友能適應好d,佢地會以小朋友為出發點,梁校長同老師無論返或放學你都會在校們前見到,我相信佢地樂意解答你地問題,而且學校歡迎參觀,你可睇下先,我囝囝日日都話要返學!

請問校長係味定期同所有普通家長都開這麼多會議呢?

原帖由 bbricky 於 11-9-22 14:37 發表
我囝囝在張煌偉剛升上小一,每日功課4-5様,因幼稚園是活動教學,不需要做太多功課,初時真係不習慣,老師與我開學至今已開幾次會,盡量想小朋友能適應好d,佢地會以小朋友為出發點,梁校長同老師無論返或放學你都會在校們前 ...

如果小朋友不適應咪會law,老師一定會觀察到小朋友的情況,再做調適,但開學的定期會議隔幾個月就有一次,第一次就係本月尾!

原帖由 Iamtomy 於 11-9-22 22:18 發表
009strawberry, 你個個貼都讚到張煌偉天上有地下無,係咪真係咁好架,有冇其他家長(如果你係的話)可以發表吓感受呀?

小兒係今年插班小6, 佢年紀少少已經經歷了3間小學,第一間小學的校長係就算你預約,佢都唔會so 你既人, 聽講已經不再做校長了, 第2間私小的校長,就在剛過去的6月因小兒成績詳談過幾次, 感覺都是有愛心和有熱誠的人, 到現在的梁校長,我相信你可以約佢面談, 便知我們對佢既感覺有否誇大, 我記得在8月尾小兒第一天到學校上學,我見校長和各位老師都在大門迎接學生, 校長係大部份的家長和小朋友的名字都能說出和他們打招呼, 這是令我感覺校長係對每一位小朋友都係珍惜的. 小兒也和我說過, 校長在小息時有問他適不適應新學校,和同學有沒有相處問題. 小兒的班主任是岑SIR ,相信也是一個悉心的安排,他真是一個令小朋友好易投入課堂的好老師.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

[quote]原帖由 Iamtomy 於 11-9-22 14:18 發表

個人意見是提供給貼題者小靜妹參考, 是個人感受,我看到的張煌偉小學,校長、老師、社工和工友無分階級你我,他們都以小朋友的需要為先,在他們能力範圍內,都會盡力做到最好。張煌偉不是天上有地下無,而是它努力改善,信息正面,有做得不完美的地方,它都積極面對和改善。像梁校長有教無類, 平易近人,易於接近,我相信都好難揾,所以我作為家長的感覺,就是很窩心,。
       昨天早會時,小一有位小朋友需要急着上厠所,新適應的小朋友容易胆怯,我看到一位男老師輕輕鬆鬆地面帶笑容,拖着這個小朋友上厠所, 小朋友上完厠所,老師又拖着他返回隊伍,小朋友神情醒目,樣子神氣,好像話比我們知他得呀做到了一樣。

今天早上,鐘声响起了,我看見梁校長拖着一個低年班同學,這同學扁着咀,梁校長就彎下身子,親切地和他說話,然後拖着他陪他排隊去。

學校的剛叔叔和喜姐, 出名的好人, 照顧學生無微不至,我見過好幾次學生滿頭大汗,剛叔叔給他抹汗。喜姐在操場笑着氹小朋友。還有文員曹小姐,對學生和家長細心又關心。

昨日放學,我仔仔很開心,回到家裏出奇地乖,原來在吃午飯的時候,校長去過課室看小朋友吃飯,和他們傾計,他好開心的原因,是因為校長記得他說過的事情,放學時有和媽咪提起。其實校長的工作很繁重,但他總是以學生的需要為先,所以我的小朋友和bbricky的小朋友一樣,每天都喜歡上學。

梁校長每天都會站在校門口,他會樂意解答你的問題,而且實話實說,校門為家長打開,歡迎家長到來。

我之前就是循這個途徑認識張煌偉小學,最初是我先生先視察學校,很欣賞校長待人誠懇的態度,認為非選這间莫屬;而我就像你現在想法一樣不敢相信,結果我親自到學校觀察了解,和梁校長傾談之後,最後都心服口服。      
      我積極貼文,是因為我曾經也是新手, 明白到做家長為小朋友揀學校煩到頭都痛埋的心情。

張煌偉今年升中有36%派劉百樂.

[quote]原帖由 Iamtomy 於 11-9-22 14:18 發表

個人意見是提供給貼題者小靜妹參考, 是個人感受,我看到的張煌偉小學,校長、老師、社工和工友無分階級你我,他們都以小朋友的需要為先,在他們能力範圍內,都會盡力做到最好。張煌偉不是天上有地下無,而是它努力改善,信息正面,有做得不完美的地方,它都積極面對和改善。像梁校長有教無類, 平易近人,易於接近,我相信都好難揾,所以我作為家長的感覺,就是很窩心,。
       昨天早會時,小一有位小朋友需要急着上厠所,新適應的小朋友容易胆怯,我看到一位男老師輕輕鬆鬆地面帶笑容,拖着這個小朋友上厠所, 小朋友上完厠所,老師又拖着他返回隊伍,小朋友神情醒目,樣子神氣,好像話比我們知他得呀做到了一樣。

今天早上,鐘声响起了,我看見梁校長拖着一個低年班同學,這同學扁着咀,梁校長就彎下身子,親切地和他說話,然後拖着他陪他排隊去。

學校的剛叔叔和喜姐, 出名的好人, 照顧學生無微不至,我見過好幾次學生滿頭大汗,剛叔叔給他抹汗。喜姐在操場笑着氹小朋友。還有文員曹小姐,對學生和家長細心又關心。

昨日放學,我仔仔很開心,回到家裏出奇地乖,原來在吃午飯的時候,校長去過課室看小朋友吃飯,和他們傾計,他好開心的原因,是因為校長記得他說過的事情,放學時有和媽咪提起。其實校長的工作很繁重,但他總是以學生的需要為先,所以我的小朋友和bbricky的小朋友一樣,每天都喜歡上學。

梁校長每天都會站在校門口,他會樂意解答你的問題,而且實話實說,校門為家長打開,歡迎家長到來。

我之前就是循這個途徑認識張煌偉小學,最初是我先生先視察學校,很欣賞校長待人誠懇的態度,認為非選這间莫屬;而我就像你現在想法一樣不敢相信,結果我親自到學校觀察了解,和梁校長傾談之後,最後都心服口服。      
      我積極貼文,是因為我曾經也是新手, 明白到做家長為小朋友揀學校煩到頭都痛埋的心情。

fitceo要形容得很好,十分之貼切。就是「珍惜」學校的每一個小朋友這兩個字。

坦白說,我只是一個普通媽咪,而且操作電腦對我有一定的難度,我不懂中文输入法,如果有留意貼文,我常有錯和重覆,每次貼文我都只識用手寫板,花了我十分多的時間,而且寫中文對我有一定的難度。每次貼文,我都是在仔仔返了學或上床睡了的時候去做,大部份都是我可以休息時間,但我好願意寫下,好樂意和bk家長去分享,是因為我希望我提供的資料,可以令入讀或未入讀張煌偉的家長,或茫無頭緒的家長可以明白和知道得更多。

雖然張煌偉是一所舊校舍,但我們看到學校投放資源去不斷改善,梁校長上任以來,不斷革新和進步,只是程序和工序要按部就班,要審批,又要以不影响學生學習和學生安全為原則。

仔仔daddy常常說,愉快學習是最重要,仔仔讀書開心,成績一定有進步,家校合作和溝通是最重要,我仔仔的成績和自省能力,由上個學期到下一個學期,可以話大躍進。

學校的派位成績取决於許多因素,學校的老師、學生和家長已經全力以赴,學生大部份可以派到首三志願已經很滿意。所以學校成功擴班,由2011年度的三班小一,再擴班至2012年度有四班,一定有它的口啤。

大家都想小朋友無風無浪地在一間小學渡過6年, 但當有問題出現時,就係睇隻船的舵手 (校長)的能力和處理方法. 小兒的第一間就讀小學,band 1派位 5x%, 當年我有朋友的兒子就讀小6,佢係band 1尾生, 好不幸派左band 2尾中學,去求校長寫推薦信, 當時校方回應只會幫考頭唔知幾多名的學生寫,其餘的唔好黎求喇,幸好朋友兒子最後都叩門成功,入讀另一間band1 中學, 我相信一個真心為小朋友前途的校長,唔會只幫某部份學生的.至於小兒點解要轉校,在小2時評估有中文讀寫障礙, 將report交到學校後,校方表明佢地無資源教呢類學生, 其實讀寫障礙生已經好普遍,根本佢地唔想用資源在此類學生上,用在精英班上, 整靚升中band 1 %好過.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

原帖由 009strawberry 於 11-9-23 11:54 發表
fitceo要形容得很好,十分之貼切。就是「珍惜」學校的每一個小朋友這兩個字。

坦白說,我只是一個普通媽咪,而且操作電腦對我有一定的難度,我不懂中文输入法,如果有留意貼文,我常有錯和重覆,每次貼文我都只識用手寫板,花了我十 ...

我看見最新一期的小學概覽說這校於2011-2012年是開了2班小1喎?(小班教學).

從該網站的資訊, P1-P6, 共10個班(小班教學)
1A
1B
1C
2A
3A
3B
4A
5A
6A
6B

梁偉基校長都相當好嘢,將一間面臨殺校嘅小學救返生.
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20080116&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=10649303

原帖由 Karen08 於 11-9-24 05:16 發表

我看見最新一期的小學概覽說這校於2011-2012年是開了2班小1喎?(小班教學).

一間學校的舵手(校長)真的很重要,校長就像是一棵樹幹,,家長就是樹上的樹枝,老師就像遍滿樹上的的葉子,而學生就像是綠葉叢中的花朶。只要樹幹站立得穩,就可以捱過風吹雨打,健康成長,孕育果實,慢慢地等待果子收成。

舉例,新界東、 新界北都有幾所小學,由之前收生不足,在三兩年間,成功擴班至現在數班,而且口啤再度,各級想插班都巳經沒有位了。

回復 6# Iamtomy 的帖子

今日開完一、二年級家長會,校長先講解學校嘅教學、活動等政策同安排,然後班主任、主科老師同我哋圍圈交流傾計,講下小朋友嘅學習情況同進展.....

第一次同幾位老師溝通,感覺唔錯。

回復 18# 米高 的帖子

"校長先講解學校嘅教學、活動等政策同安排", 可以分享下校長所講的內容嗎?謝謝!

校長講嘅內容好多,比較印象深嘅有以下幾點:

1.因應不同年級、能力的同學需要,會有不同形式嘅課後小組,例如功課輔導、學科提升班、TSA預備班、英語尖子班等。
2.興趣班都有好多項:跆拳道、繪畫、爵士舞、中國鼓、英語拼音班、西人英語班......校長話學校唔希望同學因經濟困難而失去學習機會,所以興趣班學費會有資助。
3.中英文默書唔會計入考試分,校長話目的係令學生同家長冇咁大壓力,默書形式也更多樣化,如趣味默書。默書表現好的同學會有獎勵。
4.英文默書範圍會由外籍老師錄音,放上學校網頁。(呢樣我最like!)
5.校長成日都強調家校要多溝通,對小朋友學習同成長會有好大幫助。

米高:

唔該晒!
‹ 上一主題|下一主題