用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳天主教小學同黃永榭小學邊間好呢?請比一比意見啦~ ...
go

將軍澳天主教小學同黃永榭小學邊間好呢?請比一比意見啦~ [複製鏈接]

要填表啦~唔知選擇邊間好.....小朋友讀書都ok幾好,兩間都鍾意,可否比d意見呀?
   0    0    0    0

梗系將天好d啦,黃永樹好淺假,唔好簡黃永樹呀,仲話系將軍澳最top既學校,點知佢既水準差過官塘D二三線學校

有咁差咩??今年黃永樹好似係全將軍澳入到"英中"最多一間喎....tvb都有訪問佢喎....

回覆 1# hkbc0817 的文章

黃永樹應該無咁差既. 我都考慮緊"將天' 定 "黃永樹", 兩間都幾好 ! 黃永樹個簡介會講到佢間學校已經超越隔離果間, 又唔奇既, 佢地真係好多資源, 設備好齊, 所以我都十五, 十六, 但係怕亞囝無心機讀, 又未必抽中.不過兩間的成績都幾好, 只係兩個校長既作風好唔同.

我仔仔是2011-2012年的將天小一學生, 他是第一志願入到,其實我是高主教小學Waiting list, 最後高主教都有收到,但我們決定放棄,選將天, 因為他們的老師很有愛心, 課外活動選擇又多,小朋友品格非常好, 因為他們沒有上Internet 看功課,要小朋友在課堂抄手冊,自理能力比較高。他們是Band One 學校, 升中都非常好, 多數是跨區。他們一向都有皇仁,英皇, 英華, 比利羅仕,嘉諾撒及Maryroll.

而黃永樹, 我覺得老師沒有禮貌, 只想小朋友讀書, 而不顧其他, 學校的游泳池亦只是兩至三個月先有一至兩堂, 而TVB有訪問,只是他們2010-2011年度, 開始有升中跨區及升華人書院。

我覺得小朋友讀書之外, 老師都是很重要,品格更是非常重要

黃永樹最大優點系有個3泳池,不過,總括黎講,始終市區學校普遍既程度系深過新界區,不過淺d都好既,小朋友讀得開心,但是果d "xxx天主教小學"質量有保證,你可以問下果d讀第二個區既xxx天主教小學既朋友,睇下佢地讀成點

如果資源豐富就唔使三年級先至有兩班用普通話教中上文啦,佢地果d xxx天主教小學好似已經全部一年級用普通話教中文科,不過唔敢肯定系唔系,原來"普教中"系要間學校個資源沖足先可以攪到.咁即系唔夠資源啦,haha,可能d資源去左個swimming pool度.HK咁多個教會之中,天主教最有錢呀

醒目開學勳章

原帖由 anna59 於 11-9-19 13:35 發表
如果資源豐富就唔使三年級先至有兩班用普通話教中上文啦,佢地果d xxx天主教小學好似已經全部一年級用普通話教中文科,不過唔敢肯定系唔系,原來"普教中"系要間學校個資源沖足先可以攪到.咁即系唔夠資源啦,haha,可能d資 ...

但Maryknoll & La Salle 都好似唔係普教中喎!
(我不是十分肯定,有錯請指正)

如果你話邊間好,我就真係唔知,但我的小朋友今年都好好彩派咗入將天,以下只是本人一些經歷和感受,不喜勿插。

由派位至今,已經有三次家長會,來近十月仲會有一次,學校好著重家庭、學校和小朋友之間的溝通。此外,學校亦好注重小朋友的生活作息,一開校就要家長每日填表告知學校小朋友在家中作息有冇規律,會否自律。而小朋友因知道是要交給老師,所以變得好自律。現在,雖然已不用再填表給老師,但小朋友亦已養成習慣,算係一個好的開始

功課數量OK,老師每日都會預算功課完成時間,如果小朋友在家做得太慢,老師會留意,佢話如有需要,可能會作出輔導。

而課外活動方面,選擇亦很多,多到要同小朋友講你玩唔晒,玩少點。游泳隊都有,學校在將軍澳泳池長期BOOK咗,雖然我個小朋友無參加,但好似佢地成績都不錯。

課程方面最開心是學校今年有Funding可以教英文phonic,比起我小朋友以前學個套更detail,phonic真係可以幫到小朋友串生字,所以好期待!英文用新加玻書,數學教快一個學期,中文要二年級才以普教中,用英文教科學科,深唔深就你自己話啦,但我的小朋友就讀得幾開心!

聽落將天好似幾好喎,不過想問多句將中其實算唔算係用傳統式教學既小學呢?因為我主要考慮係小朋友讀六年書,如果太辛苦又唔想,而黃永樹個座談會主要講佢地係多元化發展,好似英文堂用講故事形式去教授.....而入英中比率好高...(好似唔洗咁辛苦成績都好好咁)
而將天小二中文堂開始普教,小朋友懂聽嗎???我問黃永樹佢話要看小朋友懂唔懂啦...唔識比佢入佢都唔明,不如分開教啦.....

傳統式教學,一半一半啦,都係以讀圖書學英文為主。
入得來都預咗功課一定多,但有朋友是讀黃永樹的,功課都一樣多,入得呢兩間,唔好諗住hea。

小一有普通話堂教拼音,小二全普,叫做有一年給你做準備,好過一入學就用普通話,嚇怕細路。

兩間都是進取+積極 小學, 基本上兩間是差唔多, 小朋友及家長質素都是差唔多。

因為 PLKWWS 有個泳池, 逢一三五 每天兩小時 專培訓 【特異功能學生】, 所以派到較多超級一線名中學, 而將天會較谷成績, 以成績及策略教路, 每年都有廿多位成功跨區。

如小朋友體能好及游泳好, 入 WWS 就一定 win 硬。上幾屇有個小朋友讀書一般, 但 游泳 攞很多奬, 【協恩】講咗已收硬, 最後【女拔】收咗, 佢家長當然選女拔啦。

原帖由 hkbc0817 於 11-9-17 22:29 發表
要填表啦~唔知選擇邊間好.....小朋友讀書都ok幾好,兩間都鍾意,可否比d意見呀?

我在上年這個時侯, 都是心儀將天和黃永樹. 本來較喜歡黃永樹. 因為阿女是讀保良局幼稚園. 學校曾暗示, 如在第一輪及第二輪也不被選中. 學校可以寫信. 但當我聽取完這2間學校舉辦的講座, 最後選擇將天.  

因為黃永樹(校長)很標榜成績, 及威水史. 又話自己很有能力得到局方(保良局)的支援. 為何會起泳池, 因為校長是一名泳手. 所以她特別投入资源在這方面.

而將天的講座較溫和, 主要帶出學校對學生培育, 課程, ... 比我感覺較務實.

我最後選擇了將天, 亦有幸, 到第二輪能入到此校.
‹ 上一主題|下一主題