用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

冬季校服一問 [複製鏈接]

唔該, 有些關於冬季校服想請教大家.

1)男仔短絨褲是否一定要買? 可否買長絨褲不買短絨褲, 冬天仲穿短絨褲好似好凍咁.
2)紅色連帽校褸是否必要? 可否穿著自己褸返學?

唔該晒各位先
   0    0    0    0

Please refer to the School Handbook for details.  You actually need both the long one and the short one.  

自己褸 must be taken off before you entre the school premise.  

I bought a bigger size coat for my son, so he can use it for 2 winters to save money, or you can check if any BK mum have 2nd hand.

唔該晒juliso.

我明白學校要我哋樣樣都需要買, 我只不過冇諗過/唔想個小朋友冬天要穿短褲返學.
因為屋企行去上校車個站都有段距離. 如果因為這條短褲而攝親就唔好啦.

再想問一問, 件校褸厚唔厚? 夠唔夠暖?

Hi! 剛換季通常未凍,所以一定要著短褲;之後一凍,大家就會換長褲,着開長褲好多都會側側膊繼續着,直至老師話囉。有特別需要可以寫信俾老師。

我地會係校服入面打底,所以件校褸ok 喎。有家長就着自家大褸去到學校門口再換校褸,學校有暖氣嘛。校車凍唔凍就唔知喇。

Thank you A-Mum.

can u remember when was the month to 換季 last year? will it be sometimes in Oct or Nov? Or it really depends on the weather? Thank you

Sorry, 唔記得

呢兩年學校都唔係咁想學生著自己褸,然後去到學校門口換,如果俾學校睇到,會哦架.
件校褸都唔錯架,幾舒服,阿女著到想出街都著住佢.

其實好多小學都係冬天著短褲,唔止係幼稚園.特別係老牌既小學.
http://era-central.blogspot.com/

今年起唔會哦啦, 開學日老師講過話冬天可以著街外褸, 入校門前換左佢就得.

我記得舊年冬天好多日都低過15度, 所以成日著條長褲, 另外我女舊年都只係著校褸, 都好夠暖, 不過我地係搭校車同返下午班, 如果返上午同行返學, 就要睇下夠唔夠.

多謝各位嘅寶貴意見

我仔有2nd hand校服+校樓可以出售.  請PM.

特平售:樂基(九龍塘)2手男女生冬季校服(合N及K1班)

‹ 上一主題|下一主題