用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York interview 要求面試家長提供小朋友video, 是什麼道 ...
go

York interview 要求面試家長提供小朋友video, 是什麼道理? [複製鏈接]

York interview 要求面試家長提供小朋友video, 是什麼道理?
   0    0    0    0

Yes, last year also like that......

要在名校幼稚園讀書,相信大部份家長都是希望小朋友將來能進入心儀的名牌小學吧。如果是這樣話,York 的做法就是要知道這個家庭對投放在小朋友身上的資源及時間有幾多。說真的,一個幾歲大的小朋友,基本上個個差不多,今日A小朋友面試表現好,不代表他日就是最出眾。但要讀名牌學校的家長,一定要有心理準備,投放在小朋友身上的資源是不可少的。若不認同這個理念,坊間仍有很多選擇,若只想小朋友這幾年開開心心度過(家長和小朋友),家長們要認真定下方向。

唔同學校有唔同要求

每間學校都可以有唔同既INTERVIEW 形式
你唔認同, 咪唔好去IN

我又唔覺得有咩問題喎, 好多家長都成日話佢細路明明識, 但interview時又唔肯答, 咁佢收cd咪正好比佢地錄晒你小朋友平時識d咩lor.  不過, 我覺得佢地無用心睇d cd, 哈哈, 所以有d無謂.  好彩唔晒我太多時間錄, e+科技先進!

我IN左 K1在9月份,點解從無叫我錄既?

其實係考小朋友定考家長?

我有朋友佢C6 係做IT的, 咁做呢D剪VEDIO就好易, 但係有D人真係唔係咁叻IT, 咁一定做得無咁靚的

what kinda content of the video actually York needs?

佢地只是想標奇立異, 使家長覺得佢地學校與其他PN唔同.吸引家長們報名!!又是另一種commercial strategy!!

原帖由 careysum 於 11-9-25 09:48 發表
我IN左 K1在9月份,點解從無叫我錄既?

好似係in international stream先要.

原帖由 keemic77 於 11-9-25 21:09 發表
佢地只是想標奇立異, 使家長覺得佢地學校與其他PN唔同.吸引家長們報名!!又是另一種commercial strategy!!

其實你唔想錄可以唔錄唔交嘅. 不過我估人地就唔會收你個小朋友囉.

其實個 video 都係有助學校揀佢想要的家長和小朋友.

York 又唔係行學卷制, 咁一定 commercial 啦. 我反而想知你期望D乜呢?

Is anyone know that is it necessary to prepare video for PN interview? or just for K1 interview only?

我仔今年in K1 國際班, 都有叫帶手工同video俾老師睇, 因為技術上嘅問題, 整唔到隻DVD俾老師, 唯有帶埋部相機到時play俾老師睇.  我仔當日好好狀態, in 外藉老師時題題啱, 又好笑容又飛吻. 結果係唔駛俾DVD(老師亦冇睇過)都收咗國際班.  老師話隻DVD係俾一D interview時唔在狀態嘅小朋友多次機會, 我覺得好make sense.  另外, York嘅campus真係好靚好新, 我係小朋友都like, 我個仔同我講 I like this school so much...俾佢笑死

有邊間私校唔商業架?

回復 14# audreymok 的帖子

哦, 咁快in左都收左啦 ? 我apply左, 但係無收到in, 我估都係遲左, 無得in loo...

我想問有冇人係報咗而未收到面試的通知?同埋係咪用英文面試,若家長英文唔好會否有影響面試?

用中文in的

回復 13# pigsunny 的帖子

my son apply for PN, need to prepare video and artistic work too.

回復 19# michelle2307 的帖子

我呀女呢個sat in 呀,你諗住做咩手工?
‹ 上一主題|下一主題