用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 小一申請表填唔填特殊?
go

小一申請表填唔填特殊? [複製鏈接]

填咗惊學校LABLE咗佢,唔填又惊影響亞仔,星期五要交表啊。 我仲未諗定填定唔填,有冇媽咪可以比D意見我。嗚嗚
   0    0    0    0

當然要填, 我個仔都係a仔, 我唔會介意俾人知佢讀特殊幼稚園. 因為如果我都標籤佢, 歧視佢, 就無人幫到同支持佢. 希望你會明白吧!!

如果你小朋友去到上課,老師都看得出的,其實你不如先填上吧。而且如果你學校是融合教育的,而你又可以提供醫生的證明,學校是可以向政府申請一筆資金,幫助你的孩子,例如言語訓練等,若你小朋友情況比較好,而你又不想學校知道,那你可以選擇不填特殊。不過我覺得現在的學校老師都比較敏感,容易看得出,收了你,但他們發現了,到時候你再說也可以的。(另外好像津貼全資之類的學校都可以向政府申請資助)

I have filled in the box because someone told me that if I dont' fill in, my kid couldn't enjoy the special service in P1.

原帖由 shirleycnf 於 11-9-27 22:50 發表
I have filled in the box because someone told me that if I dont' fill in, my kid couldn't enjoy the special service in P1.

是啊,填上學校是有些支援給你噶。例如言語訓練等。

GOOD LUCK。

我都沒有在申請表上填上特殊! 主要都係唔想LABEL 咗佢,返正而家都係自行派位,又唔知抽唔抽到, 或者,到咗統一派  位時, 先再填上去, 應該都可以掛??

醒目開學勳章

原帖由 JANETHIM 於 11-9-28 21:15 發表
我都沒有在申請表上填上特殊! 主要都係唔想LABEL 咗佢,返正而家都係自行派位,又唔知抽唔抽到, 或者,到咗統一派  位時, 先再填上去, 應該都可以掛??

統一派位果份係無得補填架!:;pppp:
如果有, 好多人就會take advantage架勒

我都有填特殊一欄,因之前都聽跟我個仔個社工講話一定要填,因填咗學校會向政府申請一筆錢來請治療師來訓練佢哋,對佢哋會有幫助.

唔該晒咁多位媽咪的宝貴意見, 我和老公都決定要填了,阿仔的情況我哋都係面對D好, 比學校知是對大家彼此負責...,星期一會去交表了,現家的心情都还是空空的,只有我哋呢班特殊媽咪才會明白 ,多謝各位的支持  ,大家都要為我哋的宝貝加油。

醒目開學勳章

原帖由 仔女亞媽 於 11-10-1 18:52 發表
唔該晒咁多位媽咪的宝貴意見, 我和老公都決定要填了,阿仔的情況我哋都係面對D好, 比學校知是對大家彼此負責...,星期一會去交表了,現家的心情都还是空空的,只有我哋呢班特殊媽咪才會明白 ,多謝各位的支持  , ...

祝你仔仔入到一間無論愛惜我哋呢啲小朋友嘅學校!

原帖由 仔女亞媽 於 11-10-1 18:52 發表
唔該晒咁多位媽咪的宝貴意見, 我和老公都決定要填了,阿仔的情況我哋都係面對D好, 比學校知是對大家彼此負責...,星期一會去交表了,現家的心情都还是空空的,只有我哋呢班特殊媽咪才會明白 ,多謝各位的支持  , ...

祝福你!

Good luck to all of us

醒目開學勳章

我仔當時係無填, 原因係... 過左自行派位先係 CAC 中心做完評估, 才知出來結果有自閉徵狀!! 因為無填, 佢好彩地叩門入返第一志願, 仲即收

到8月初, 教署有人通知我地, 問我地呈唔呈上報告, 我揀呈上; 之後, 學校社工有聯絡我, 問返仔仔既資料及情況, 我仔其實最大問題既言語發展, 其他野唔算大問題

之後, 開學前, 班主任再來電問小朋友問題, 佢上堂再留意!!! 返左1個月學, 老師講唔太覺佢有自閉問題, 都算是有小聰明, 仲主動搵同學同佢玩, so far okay!! 仲個個星期取到班主任送佢1-2件小禮物 (有次係... 全班只得5人有既禮物, 仲要係可以坐 lift 上教員室頒發禮物比佢, 佢開心到不得了, 反來立即同我分享此事)

P.S. 我仔間學校, 出名係... 老師及校長好有愛心, 好關心學生

szeszes,

請問你仔仔是那區學校? 好"登"你開心, 你仔仔的小學經歷絕對是我地a仔媽咪的希望!

醒目開學勳章

我仔間學校係 net 16 (港島東)
‹ 上一主題|下一主題