用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳瑞祺 vs 李兆強
go

陳瑞祺 vs 李兆強 [複製鏈接]

1) 20分 何文田-陳瑞祺  2) 15分 藍田-李兆強

請問大家點選擇呢? 麻煩比小小意見.....^^
   0    0    0    0

原帖由 姨花花 於 11-9-29 13:15 發表
1) 20分 何文田-陳瑞祺  2) 15分 藍田-李兆強

請問大家點選擇呢? 麻煩比小小意見.....^^

梗係陳瑞祺, 有20分叫做有D機, 升中網又OK.
15分李兆強機會微.

agree ar~~

明白! 但我又想請教一吓...兆強又會唔會好過陳瑞祺呢? 為咗一間好d既學校去搏一搏都話姐 (5分之差).

但如果係兩者都係same level就緊係無為搏啦... 麻煩晒....

梗係陳瑞祺啦,升中網好好多.

原帖由 姨花花 於 11-9-29 16:48 發表
明白! 但我又想請教一吓...李兆強又會唔會好過陳瑞祺呢? 為咗一間好d既學校去搏一搏都話姐 (5分之差).

但如果係兩者都係same level就緊係無為搏啦... 麻煩晒.... ...

除左係區內派位比較好之外.我唔覺得李兆強有咩特別好.
我個人覺得九龍城升中個網好過官塘.(band 1中學選擇多d)
我自已net48, 都跨區讀小學.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 HIN2003 於 11-9-30 09:47 發表

除左係區內派位比較好之外.我唔覺得李兆強有咩特別好.
我個人覺得九龍城升中個網好過官塘.(band 1中學選擇多d)
我自已net48, 都跨區讀小學.

以早幾年英文中學數量,應該官塘區最多,因為官塘區人口亦係最多嘅地區,相對英文中學數量應該會多d..
恐龍家

其實只要讀好書,响邊區都係搶手貨。
學校近多時間休息也是考慮因素之一。

原帖由 發仔媽媽 於 11-9-30 11:21 發表
其實只要讀好書,响邊區都係搶手貨。
學校近多時間休息也是考慮因素之一。

我都非常同意學校近真係多好多時間用.
但樓主GE問題係有唔同分數的原因下. 就應該因應個GAME去玩. 無理由有多分個間學校唔選, 而去選一間得15分仲要超多人爭GE地區名校.
就算堅持李兆強 15分, 真係好微, (不過唔洗驚, 六合彩都有人中頭獎) 到時又要等大抽獎 OR 叩門. 早三年前兩間李兆強, 都 in 晒所有叩門學生, 唔知今年係唔係.
如果好想入真係要CHECK清楚是否要自行&甲一有選才有得IN.
但20分陳瑞祺, 就大機會D. 個個都想試馬頭涌. 到時一校在手, 再去叩門真係定好多. 慢慢揀都未未遲.

2間都識朋友的仔女讀, 如是我, 我會選何文田-陳瑞祺
都幾多人去天光道至何文田一帶的"Band one 中" 中學.. 相對唔太谷,

在李兆強, 男仔唔知去邊多 ? 聖言 ?

sure 陳瑞祺,
1, 九龍城band one學位競爭度低於觀塘,九龍城少於1,觀塘約1.3—1.5左右.意思即是,在觀塘,3個band one 學生爭2個band one 學位, 而九龍城,只要係band one 生, 基本上一定有足夠band one學位比你.
2. 九龍城英文中學,band two 頭既中學都要比觀塘多.
3.論小學本身, 兩所小學我都有認識該校畢業生或現正就讀小朋友的家長, 李兆強的師資比較年輕, 重於谷學生, 家長都以區來公屋居屋為主, 新移民較多, 所以學校重點谷學生為上; 陳瑞祺家長和學校關係緊密, 學生,家長歸屬感強, 學校也重視學生成績, 但也會平衡其它方面的培育,因屬喇沙會,所以也注重體藝方面的培養,每年派位成績不俗.

真係好多謝咁多位既保貴意見. 我會再深考慮完明天星期一去交form.....^^

醒目開學勳章

但妳要記住, 20分陳瑞祺唔係sure win, 係要抽架。前年我三個朋友抽(大家都係20分), 得一個抽到咋。

yes,20 points is not sure win.
but you can try Knock door in June if you really like this school.

Fully understand what you said...Thank you for clear info. ^^

crassus: 請問這些數字可在那兒找呢? 我想知埋其他區如YauTsimMong compare with Kln City, 謝謝.

原帖由 crassus168 於 11-9-30 17:23 發表
sure 陳瑞祺,
1, 九龍城band one學位競爭度低於觀塘,九龍城少於1,觀塘約1.3—1.5左右.意思即是,在觀塘,3個band one 學生爭2個band one 學位, 而九龍城,只要係band one 生, 基本上一定有足夠band one學位比你.
2. 九龍城英 ...

你去隔離升中派位有大把有關資料, 點解KOWLOON CITY既樓價位幾時都咁硬, 梗有原因.
‹ 上一主題|下一主題