用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖文德天主教小學 星期一開始評估,但今日有十幾樣功課.... ...
go

星期一開始評估,但今日有十幾樣功課.... [複製鏈接]

頭先同阿女傾電話,佢係屋企做緊,問佢有幾多功課,佢話十幾樣,我話下...星期一評估WOR,都有咁多功課,我上WEB睇又真係幾多下WOR....之前好似講過如果評估,D功課唔使即使交,依家唔知係咪?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

呀女都有講今日超多功課, 我都有上網 check 過, 中文我見到要抄第二及三課一次+十個成語, 我覺得太多了, 淨係果兩課書都已經好金啦

原帖由 yiuyiu730 於 11-9-30 14:59 發表
頭先同阿女傾電話,佢係屋企做緊,問佢有幾多功課,佢話十幾樣,我話下...星期一評估WOR,都有咁多功課,我上WEB睇又真係幾多下WOR....之前好似講過如果評估,D功課唔使即使交,依家唔知係咪? ...

係AR,我以為我睇錯,要睇個兩課書,真係好金下,因依家D書文都幾長,有排佢做,佢頭先同我講做左8樣,仲有幾樣,仲唸住放假同佢去街添.

醒目開學勳章

老實講, 要佢地抄寫呢兩課書我覺得係有小小過份的.

原帖由 yiuyiu730 於 11-9-30 16:51 發表
係AR,我以為我睇錯,要睇個兩課書,真係好金下,因依家D書文都幾長,有排佢做,佢頭先同我講做左8樣,仲有幾樣,仲唸住放假同佢去街添.

係嗃, 今日真係超多功課, 超過11樣

TUNG TUNG B,

都唔知抄黎做咩,應該少D抄寫功課,如果真係要佢地溫習,寧願比多D 課外練習佢地做仲好LA.

係啦, 今日整天都在做功課, 好彩我今天放假,睇住佢做, 唔係一定做得好慢, 但都仲有兩樣未做晒, 其實明後兩日假都會出街, 都唔知温唔温得切書

回復 7# yiuyiu730 的帖子

你幾年班呢? 小兒小一沒有這麼多.

講開又講,真是多半日假之嘛,d功課點解多到咁架,我地果班唔駛抄課文,不過都好多樣,今日先做好,下星期又評估...忙到我都唔知點算,而且今日一溫先發現佢對Unit1不算好熟...\

妳地中文是誰教,要抄成兩課=-=我地都只是成語5個各兩行

2011CPY,

阿女P.3 AR.

SUPERYEN,

個晚返去,再問阿女,佢話老師只係講抄個兩課詞語,我話我睇你網上功課寫抄二,三課,阿女唔使抄課文,咁我由佢抄詞語算,我估係網上功課個度寫錯左,真係嚇C,如果真係要抄課文,真係抄C.

醒目開學勳章

唉, 呀女今日4:00 先做完所有功課, 見佢好倦個樣, 都唔忍心要佢即刻溫書, 最後佢都係溫左一個鍾左右咋.

原帖由 yiuyiu730 於 11-10-2 20:11 發表
2011CPY,

阿女P.3 AR.

SUPERYEN,

個晚返去,再問阿女,佢話老師只係講抄個兩課詞語,我話我睇你網上功課寫抄二,三課,阿女唔使抄課文,咁我由佢抄詞語算,我估係網上功課個度寫錯左,真係嚇C,如果真係要抄課文,真係抄C. ...

唉,我都唔知係咪暑假比佢太懶既關係,開學到現在發現佢d功課成日錯,原本打算是時候放手,點知英文新果本GP(gammer),同wj成日做錯回來,不過聽呀女講不只她是這樣,我真不知是我女有問題定點,這幾天見佢做功課真是好累,想佢溫多一點都唔多忍心

原帖由 TungTungB 於 11-10-2 23:43 發表
唉, 呀女今日4:00 先做完所有功課, 見佢好倦個樣, 都唔忍心要佢即刻溫書, 最後佢都係溫左一個鍾左右咋.

醒目開學勳章

me too, 呀女D功課都係錯到七彩, 可能係開學候群症

原帖由 superyen 於 11-10-2 23:56 發表
唉,我都唔知係咪暑假比佢太懶既關係,開學到現在發現佢d功課成日錯,原本打算是時候放手,點知英文新果本GP(gammer),同wj成日做錯回來,不過聽呀女講不只她是這樣,我真不知是我女有問題定點,這幾天見佢做功課真是好累,想 ...

我都覺得係SUMMER 暑假比佢太放縱,成個暑假只係做左學校個本暑期作業,之後就成個暑假玩,唔係學手工藝,就DRAMA,唉,依家開左學,黎料,連好基本的野都唔記得晒,D功課返黎錯晒,個次KIWI MATHS,岩得2題,真係NO EYE SEE.今日又話要去學壁球,成6PM先返家,我同佢講定,如果管理唔好自己的功課學習,咩都唔好學AR, 好在佢好緊急佢要學個D野,依家我用呢樣當鼓勵同獎佢咋,暫時都WORK.

我都比個仔激死, 寫字飛晒出界, 筆順又唔岩, 3樣功課做左個幾鐘, Reading log - 超過1/2小時, 愛思集 - 15分鍾, 小小日記 - 20 分鐘, 最慘係要我坐定定睇住先做, 唔係走左去玩.
今日中評, D中文字唔記得晒, 重組句子又錯, 唔知佢真係唔叻還是懶 ? 唔明點解佢D中文咁差 !

原帖由 yiuyiu730 於 11-10-3 11:44 發表
我都覺得係SUMMER 暑假比佢太放縱,成個暑假只係做左學校個本暑期作業,之後就成個暑假玩,唔係學手工藝,就DRAMA,唉,依家開左學,黎料,連好基本的野都唔記得晒,D功課返黎錯晒,個次KIWI MATHS,岩得2題,真係NO EYE SEE.今 ...

哈哈~我都是咁同個女講,如果再是這樣,咪話唱歌呀..我連畫畫都 ....頭先幫一幫佢溫書,發現好像bb咁=.=

回復 15# sour-lemon 的帖子

sour-lemon,

我仔d中文都係比較差, 做功課又係要睇實佢做, 如果唔係就坐唔定.

每次中文默書,課外讀默一定錯, 今次仲死,錯好多. 唉, 每次都係死係課外讀默個part.

Hi QQ,

阿仔都係課外讀默唔掂, 今次起碼錯四個字. 不過又唔怪得佢地, 係普默, 有一定難度.
反而 Quiz 就真係考到識幾多, 阿仔多數合格多少少. 今次仲好似失憶, 咩都唔記得, 真係驚佢會見紅啊.
唔明佢地永遠唔識驚, 掛住玩, 對住本書很倦, 睇TV同玩幾粒鍾都唔倦, 唔知佢幾時先有鬥心.

唉=.=...真是救命....我個大女居然個中文評估...是升小學以來最低分一次....閱讀理解個part仲要岩得一題....個衰豬仲要第一句同我講好多人唔合格,跟手先話我知幾多分....雖然佢都合格...不過看到佢張卷唔知點解有d嬲嬲地,因為佢居然照抄既字都抄錯,健康個康又寫錯..身體個身又錯...激死我,只鬧佢這個字點解寫錯,,,聽佢講老師都有鬧佢地考得差...

跟手再看數學功課13題岩得6條...唉...原來我是放手放不得

其實課外題默書佢地實錯小小..好在是每個扣1分....妳們都要加油呀

醒目開學勳章

我地仲未派返評估呀, 不過跟據呀女講的, 應該唔合格的居多, 因為佢夠膽死有兩板無做到, , 今次真係 no eye see

原帖由 superyen 於 11-10-4 21:24 發表
唉=.=...真是救命....我個大女居然個中文評估...是升小學以來最低分一次....閱讀理解個part仲要岩得一題....個衰豬仲要第一句同我講好多人唔合格,跟手先話我知幾多分....雖然佢都合格...不過看到佢張卷唔知點解有d嬲 ...
‹ 上一主題|下一主題