用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖公會幼稚園小一派位
go

聖公會幼稚園小一派位 [複製鏈接]

請問有沒有人有聖公會幼稚園小一入學派位資料?即係有幾多個學生去左邊幾間學校?o係網站列出黎o既淨係學校名,但沒有學生人數或%.
   0    0    0    0

其實聖公會大部份小朋友係入聖保羅男女同埋直資/私校,只有小部份要派位(特別係大抽獎),我小朋友當年個組10個中有7個入左聖保羅男女,一個聖彼得,一個聖士提反女子,一個高主教

原帖由 Lilo 於 11-10-4 14:46 發表
其實聖公會大部份小朋友係入聖保羅男女同埋直資/私校,只有小部份要派位(特別係大抽獎),我小朋友當年個組10個中有7個入左聖保羅男女,一個聖彼得,一個聖士提反女子,一個高主教 ...

This was how many years ago?

Is this really good school? Why the allocating school ratio is so good?
Any special relationship except SPCC?

醒目開學勳章 王國長老

我就只識一千零一個(親戚個女), 當年(而家小4)私校直資只考到一間(唔出名), 最後大抽獎去左ST PAUL'S CATHOLIC
原帖由 Lilo 於 11-10-4 02:46 PM 發表
其實聖公會大部份小朋友係入聖保羅男女同埋直資/私校,只有小部份要派位(特別係大抽獎),我小朋友當年個組10個中有7個入左聖保羅男女,一個聖彼得,一個聖士提反女子,一個高主教 ...

醒目開學勳章 王國長老

http://www.skhkg.edu.hk/c/?page_id=334

原帖由 daisy17772 於 11-10-4 15:37 發表

This was how many years ago?

3年前

我識有三個小朋友讀skh, 今年小一兩個SPCC 一個DGS. 尼間學校真係好好。但係好難入。

請問點樣難入法?係因為好多人爭?間學校收生有特別標準?定係又要非富則貴先入得?
請問間學校有乜優點?

呢間幼稚園個個都話難入, 其實係咪已經留晒D位比自己人?

聖公會唔係大家想像中咁難入,不過真係超多人報名,又只得上/下午各兩班,所以中機會好細,通常有兄姐在校都會收(報名時要填埋),咁第一個去考咪又細左機會,不過佢地好睇面試表現,我小朋友係11月b都收左,同班仲有幾個細過佢。不過要注意聖公會幼稚園會搬去銅鑼灣,詳情有待校方公報

醒目開學勳章

我想問下你小朋友係讀緊中環校定畢拉山﹖Interview考咩題目﹖可以分享下嗎﹖

你仔仔係咪當時表現得好好﹖

請教面試內容?小朋友自己入去?

回復 3# Lilo 的帖子

咁以你所知多唔多教會既人,同兄弟姊妹既同學? 得百幾個位. 兩間都搬去CWB咁會唔會一齊收學生?

我小朋友係中環校,當時面試形式同呢兩年已經唔同左(可能係轉左校長),以前係group interview,呢兩年已經係單對單(家長+小朋友),所以唔知而家考乜,聽講都係考一般顏色,物件咁。

教會人唔多,反而入左之後好多人會去聖保羅堂,跟手k2個聖誕大人細路一齊洗禮,為乜?大家明啦!至於有兄姐在校同學,呢頪比較多,原來好多人係生兩至三個,有d仲係四個!

搬校同報名詳情,我幫朋友問過主任,佢話叫我地留意網站公報。我地以前兩間課程係唔同,所以唔知來年會係點。

回復 1# Lilo 的帖子

Thank you very much.
‹ 上一主題|下一主題