用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港真光中學幼稚園 大坑真光幼稚園嘅優點係咩呢?
go

大坑真光幼稚園嘅優點係咩呢? [複製鏈接]

請問一下各位家長: 真光幼稚園令妳最開心嘅優點係咩呢? 又有乜唔係幾好嘅地地方呢?
   4    0    0    0

(1)老師有愛心
(2)校舍大
(3)著重培育學生的品德
(4)家校合作出色
(5)教學循序漸進
(6)學生很乖
但如果你是想好谷小朋友的話,
可能不是太適合,因為K1及K2上學期基本上是沒有功課的(因有些幼稚園K1已經要寫很多字,父母也很多功課)
我的女兒在真光讀緊K2,她很喜歡上學及很愛老師
我也很滿意學校的!!!!!!!!!!!

謝謝你的分享, 亦很開心你和你的囡囡都喜歡學校. 我正考慮為我的囡囡報讀 K1:)

完全同意!
原帖由 joe爸爸 於 11-10-25 14:59 發表
(1)老師有愛心
(2)校舍大
(3)著重培育學生的品德
(4)家校合作出色
(5)教學循序漸進
(6)學生很乖
但如果你是想好谷小朋友的話,
可能不是太適合,因為K1及K2上學期基本上是沒有功課的(因有些幼稚園K1已經要寫很多字,父母也 ...

我囡囡都很喜歡上學,不過她返下午班K1,考慮轉唔轉上午班.

其實我想問下上午班和下午班有什麼分別, 因他們收了小女讀下午班?!

回復 joe爸爸 的帖子

其實我想問下上午班和下午班有什麼分別, 因他們收了小女讀下午班?!

我所知都是同一批老師,活動亦一樣!!

2 次(interview + registration) 去完間學校, 覺得樓上女廁及傷殘廁所衞生環境及設備很差,扣哂分。

其實幼稚園內有冇適合幼稚園學生用的廁所?衞生嗎?

你所講的是應是小學生用的toilet
幼稚園生用的, 是在課室旁
[img align=right]http://bd.lilypie.com/4ru9p8.png[/img]

Hi Joe papa,

I would like to ask though knowing that we can directly go to TL primary school, can I still apply the Private / DSS school at the same time ? Tks for the reply.

想問下大坑 真光 幼稚園老師年紀大唔大?會否好嚴肅? 當天去interview 時感到老師好嚴肅(可能因佢年紀較大 around 45+),無咩笑容, 希望只係個別例子LA.....
另外, 我最近先知, 原來我表妹8年前於真光小學讀左一個月,日日喊, 仲話老師好惡, 之後佢亞媽見佢成個人咁緊張, 於是同佢轉左另一間津小 (現在中學於英華女校, 成績好好), 我想知, 而家真光小學仲係咪咁呢?
我之前報左這所幼稚園, 而放棄了某些offer, 但最近先聰到呢d事, 有些不安, 想知事實是否如此?

完全同意!
我的女兒在真光讀緊K1,她亦很喜歡上學及很愛老師
我也很滿意學校的!!!!!!!!!!!

回復 ILOVEBEAN 的帖子

對不起,我也不肯定,因我一心一意為囡囡報讀真小!

Tks for your reply.
We actually like TL a lot particular my gal enjoy the playground much. Just would like to explore any possibility for my gal when getting into make decisions for her primary schooling.

回復 ILOVEBEAN 的帖子

Hello ILOVEBEAN, in my understanding, TL should allow its kindergarten students apply other DSS or Private school.

Hello gwlam,

Tks for thr infos. TL is real flexible.  LIKE !!!

‹ 上一主題|下一主題