用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 尋日我比個途人叫我做'死八婆'
go

尋日我比個途人叫我做'死八婆' [複製鏈接]

我真係好激氣, 我尋日放工同我小朋友番屋企落小巴, 後面果個阿叔yim我個仔落得慢響度好大聲罵我個仔, 我好嬲, 落左車之後罵番佢, 因為我地落車唔係真係禁慢, 只係我們前面仲有人落緊, 點知果個阿叔好大聲同我個仔講佢有個禁ge阿媽'死-八-婆'.我好傷心好激氣. 呢個世界, 無愛心無人性的人通街都係, 常常都比人'其'視, 感覺好難受
   0    0    0    0

不要理會旁人, 你係小朋友面前同人嘈, 受影響會係小朋友, 還有很多事要學習忍耐呢.

回復 1# shirleycnf 的帖子

我也有試過類似的情況,所以我有時會不停催我仔快些(這樣別人也會覺得你也在盡力,不想阻住人),有時我會故意最後一個下車。有時,我會在之前一個站就讓仔仔先在下車處站好準備(巴士),總之,我臉皮薄,怕阻住人,又怕人話我。。。。。。。
但是有時還是會遇到一些脾氣差的人,我也沒辦法,上得山多終遇虎。。。。。
一般我被人話是,我就當聽不到,或者我反而說聲對不起,(就算并不是孩子錯),他們一般就不會再繼續生氣了。

不過也試過有一次,我不停催阿仔,怕他阻住人, 反而被別人說我不顧阿仔,說小孩子快不了。。。。。

多謝你地的寶貴意見, 我剛剛同我仔仔道歉承認自己做錯左叫佢千其唔好學我通街鬧人分分鐘會比人打兼破壞了媽me的'高貴'形象.xixi1218, 我要向你好好學習, 你的方法好好呀

唔好做壞榜樣呢

‹ 上一主題|下一主題