用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問父母做家教會的會員, 對小朋友升中有分加嗎 ? ...
go

請問父母做家教會的會員, 對小朋友升中有分加嗎 ? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我諗應該都有的, 起碼俾中學知道父母肯付出參于學校的事務.

請給意見, 謝謝.
   0    0    0    0

原帖由 雪文 於 11-10-7 16:41 發表
我諗應該都有的, 起碼俾中學知道父母肯付出參于學校的事務.

請給意見, 謝謝.

一定有既.

I'm not sure.  But hearsay schools not much care about that.

你去做中學的家教會成員就應該可以識到校長、老師。如果有兩個以上小朋友的,當第一個小朋友入左間好好的中學,不妨入家教會。至於小學的家教會,只會幫到你入中學重讀F.1,又點會幫到小朋友呢!你要個小朋友點填,當係佢既活動?抑或獎項?
2011 年 9月至2012 年7月
-媽咪係家教會成員。
獎項-成功爭取飯商加飯。

醒目開學勳章

咩意思呀 ?

原帖由 fallenleaf 於 11-10-7 16:55 發表
你去做中學的家教會成員就應該可以識到校長、老師。如果有兩個以上小朋友的,當第一個小朋友入左間好好的中學,不妨入家教會。至於小學的家教會,只會幫到你入中學重讀F.1,又點會幫到小朋友呢!你要個小朋友點填,當係佢既活動? ...

醒目開學勳章

我會係小朋友的自薦信到提及呢一點, 家教合作係好多學校重視的方面.

原帖由 fallenleaf 於 11-10-7 04:55 PM 發表
你去做中學的家教會成員就應該可以識到校長、老師。如果有兩個以上小朋友的,當第一個小朋友入左間好好的中學,不妨入家教會。至於小學的家教會,只會幫到你入中學重讀F.1,又點會幫到小朋友呢!你要個小朋友點填,當係佢既活動? ...

同意, 我覺得唔會consider! 我識個朋友做左家教會主席應該有4年啦, 佢小朋友揀中學亦唔見得有咩特別privilage, 只係同老師, 校長熟d, 知多d學校既野咁囉~

但如果有兩個小朋友, 大個位入到間好既中學, 咁如所言就有可能可以幫到個細既易入d既~

不過其實, 如果大個小朋友入左去, 細個d跟住報, 如已經入左既小朋友唔係好naughty, 係乖乖的, 操行好多, 咁細個位小朋友入都會加分架啦~

請問父母做家教會的會員, 對小朋友升中有分加嗎 ?

我認為沒有!
如果有,是否為此加入……失卻參加的意義

醒目開學勳章

回復 2# 多利是 的帖子

唔該多多.

我都認為冇, 最多小學校長幫你寫信, 但好多人都有校長信啦, 有用咩???

原帖由 Whitesnow 於 11-10-9 16:45 發表
我都認為冇, 最多小學校長幫你寫信, 但好多人都有校長信啦, 有用咩???

好多時,校長信都係千篇一律,好少為個別學生度身訂做。不過,做家教會,同老師並肩做事後,可能有老師肯私人醒推薦信(這不是老師的職責,所以只能動之於情),甚或幫手搵學校,咁咪有著數咯

至於中學,似乎多數學校第一同最重要既考慮都係成績(當然操行不可差),如相同條件的學生太多,就會睇其他嘢。但係,睇既多半係學生自己既附加條件,家長有付出,提吓都好,但可能係好次要既因素。
‹ 上一主題|下一主題