用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 集體遊戲的樂趣
go

集體遊戲的樂趣 [複製鏈接]

社交真的是自閉兒較弱的環節,(因為必須雙方情願, 而不是一廂情願) 他們比較喜歡各自玩自己的玩具,不想跟對方一起參與的平行遊戲(parallel play)。

而且很明顯滿足現狀,還未領會到集體遊戲的樂趣。爸媽可嘗試運用不同的基本手法,包括引導孩子引入需要與人合作和溝通的團體遊戲(associative play)中,令他享受到樂趣,便自然願意參與更多類似活動,也懂得找玩伴合作,展開友誼關係。

很多時我亦面對此難題, 與正常小朋友玩, 他們的能力比仔仔叻一大截, 其實仔仔自己也洞察, 所以為免"立異"都不太願意參與...

另一些自閉兒其實很想同小朋友一齊玩, 但又不知如何啟齒或break the ice...

但我覺得要令自閉兒喜歡與"小朋友"玩, 首先嘗試令他們感到與"小朋友"玩是有很大樂趣...一些遊戲必須與"小朋友"玩才行...不然, 他們就只會享受同"大朋友"玩 (我巳經唸0左10個遊戲適合玩, 不過分開幾次玩)

有鑑於此, 誠邀家長們在星期六下午約3點到馬鞍山公園, 勝在地方大, 易於玩集體遊戲(如果你們有club house-function room願借出也很好)...由於我們的小朋友有時對遊戲指令難去明白, 我會簡化遊戲及指供視覺提示, 另外一定要家長指引...

如果人少, 就先在我家玩, (哈哈...也方便我不用拎太多道具出街)

http://www.lcsd.gov.hk/parks/mosp/b5/index.php

我小朋友4歲半, 能力比較低, 所以可能邀請一些年紀相約, 甚至4歲左右小朋友一起參與...(如果可以, 我會盡量講簡單英語), 還有請不要介意他們初次未能遵守遊戲規則, 因為重點是令他們享受集體遊戲的樂趣

1    0    0    0

回復 1# conconma 的帖子

十分認同你的分析. 小兒也經常到馬鞍山公園玩 (當然係一個人玩), 極其量係同我玩"兵捉賊"同"搓樓梯"等...
可惜星期六放假多數要跑三場, 未必夾到時間參加到你的活動.

回復 1# kelvin_hmlau 的帖子

係呀...假如他們尋找到箇中樂趣, 自然願意投入

回復 2# kelvin_hmlau 的帖子

唔怕話你聽, 我以前0係初級組集體遊戲攞過獎...不過, 當然因為各家長及小朋友巳經玩過好多次, 所以巳有默契...(其實功勞應該係家長們)

oic...可以考慮攪下playgroup 搵下 freelance...

其中一種每個小朋友都極喜愛的熱身遊戲係, 大彩傘...

some ideas to play:
up & down
point the color showing in front of u (e.g red, red & blue)
go to the opposite while teacher call your name
holding it and going clockwise and anti clockwise
all the adults holding it and all the kids going under it...

好有興趣,可惜撞期。

回復 2# conconma 的帖子

講得無錯, 好多時d 訓練係功課形式, 缺乏樂趣...
帶個仔去E位做訓練, 有時真係悶到自己都想瞓...

不過, 又咁講...唔係中心0既錯, 事實上普遍a仔joint attention各樣都差d d...就連感受遊戲0既刺激, 都慢0左成拍; 樂趣0既感受, 講真每個人都有差別; 好多時a仔就係覺得遊戲都唔好玩(其實係好玩0既, 只係佢0地唔樂在其中), 所以佢0地情願自己各有各玩...

...我個仔同以前初級組0既學生, 起初都唔知做緊咩, 你叫我行就行啦...不過, 萬事起頭難...只要有恆心, 鈇柱磨成針...玩0左10次8次, 佢0地就開始知做緊咩...

我0既做法係頭幾次玩d比較激0既, 等佢0地情緒高漲, 記住呢種同小朋友玩0既回憶...之後, 再加合作性...

都係0個句, 本身佢0地就係慢熱, 根本急唔來, 只要令佢0地覺得同"小朋友"一齊遊戲係開心就足夠; 樂趣可以話係所有事0既推動力...

各位, 我又準備陪太子讀書, 番來再講有咩熱身遊戲...

回復 8# kelvin_hmlau 的帖子

咁或者搵個星期日試下先, 之不過因為我工人姐姐星期日放假, 而其實玩集體遊戲都好多道具, (成袋紅白藍, 所以唸住姐姐幫手拎)...事關阿仔認得袋0野, 一見到簡直興奮過度...得2個人, 我又要做主持, 我老公一個搞唔掂0架...除非要求工人姐姐改一個星期日唔放假啦

星期日我有興趣, 因為星期6 兒子上下午都有訓練, 我兒童3歲3個月可以一齊參與嗎 ?

回覆 1# wbbg 的文章

其實我0既材料及遊戲活動巳準備, 都好多家長想參加, 但欠地方...我屋企冇club house, 邊個家長願借出club house?

我仔仔四歲, 我都想參加, 如定咗地點及日期請pm我, many thanks!

Hi
I would like to join but I am only available on Sun afternoon.  I live in HK island.  MOS is a little bit far away from us.

小兒4嵗, 很想參加, 可否預埋我.
請告之詳情(日期及時間).謝謝

很想參加, 可否預埋我.
請告之詳情(日期及時間)

回復 5# conconma 的帖子

其實你想要乜場地, common area (e.g. play room) 定係要 book 的場地? 要預幾多pair?

最好緊係唔洗$, 不過我住0既地方冇club house 0架...人就巳經有好多個家庭, 不過冇地方...因為人多我要用哨子+咪, 我怕公眾地方唔比我用...宜家問緊我姑奶, 不過0係荃灣愉景新城, 唔知會否太遠?

各位家長, 其實我都好期待玩...因為唔止小朋友有得玩, 其實大朋友都有得0架...

我就可以提供烏溪沙站屋苑會所, 不過一班嘩鬼+用咪, 我覺得去馬鞍山公園草地好d...

我都想來,不過時間上未必得,因為個仔星期六下午有訓練。

如果你有時間,可唔可以分享下集體遊戲點玩法~~
‹ 上一主題|下一主題