用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 琴老師就生BB, 要放3個月假, 換人/等?
go

琴老師就生BB, 要放3個月假, 換人/等? [複製鏈接]

醒目開學勳章

囡囡既鋼琴老師就生BB, 要放3個幾月假, 換人/等?
老師有左之後已經成日請假,我好體諒佢有BB係辛苦D,但就攪到我囡既時間好亂.......
佢話佢放假時可安排伐課比我, 但尋日佢打比我話要安胎,今個月都教唔到........而家我都唔知佢點安排.....下年校際首歌又未教.........
好煩~
應該點做好?
   0    0    0    0

可以搵住其他老師教住黎等佢。
咁既進度點都好過等囡囡自己練。
可以等舊老師生完搵返佢教又得,
襯機會比較下其他老師教法,如果覺得好跟新老師又得。

醒目開學勳章

原帖由 xanax1mg 於 11-10-11 12:30 發表
老師有左之後已經成日請假,我好體諒佢有BB係辛苦D,但就攪到我囡既時間好亂.......
佢話佢放假時可安排伐課比我, 但尋日佢打比我話要安胎,今個月都教唔到........而 ...

當然不會白等3個月。如果你覺得現老師是好的,就跟她意思安排代課;如你覺得她不是理想的,就趕這時試試其他!

原帖由 xanax1mg 於 11-10-11 12:30 發表
佢話佢放假時可安排伐課比我, 但尋日佢打比我話要安胎,今個月都教唔到........而 ...

講起生仔,我2次都只放了一個月假,有幾個要考琴o既,甚至坐緊月都黎上多一兩堂
如果家長覺得老師係好好,3個月我又覺得唔會話拖慢得進度好緊要o既(都冇必要趕吧),但如果你想參加校際,就冇可能等到3個月了,btw,老師知你囡囡會參加校際嗎?

如果老師係好的,,就照老師說安排代課,3個月後再搵返老師教囉。但記住,如果個代課係老師搵既,就算代課幾好都好, 唔好之後都跟左代課老師呀,因為代課同本身老師識,會攪到好似撬學生咁架...好尷尬,一係你就自己搵個老師教住3個月先。

試試其他,或許有意想不到的收獲!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

醒目開學勳章

久多謝大家既意見, 我決定要自己去搵琴老師, 但用咩途徑先可以搵到好既老師呢?

回覆 1# xanax1mg 的文章

回覆 5# miss321 的文章

絕對應同!

換人吧!以我過來人的經歷為分享,如有類同,實屬巧合。同時並不代表閣下那位老師會有一樣的改變。

有了BB的老師,教琴會很不專心和不負責任,一小時的課堂中,竟可以接七個電話以上,同時兩度去洗手間(是商場公厠),一來一回都沒了10分鐘。

上完堂,個小朋友回到家是不懂彈要覆的樂譜。我問:「上堂時候,老師沒有教的嗎?」小朋友:「她叫我回家試下自己彈。」

這已經不是第一次的事。

若到了生完BB之後,老師質素會如何?同一個老師,我不知道發展如何,因為已經被我quit了。但在我之前另一個post所提及,在家湊B的老師,不知是否湊B使人心情壞,多喜怒無常,質素可想而知。

接七個電話以上和有了BB應無關係wor

新歌叫孩子自己回家試彈,沒BB的老師亦有這樣做。我分析原因有幾個:1.想學生自己sight reading
2. 為了省時間
3.沒耐性去聽學生慢慢摸那些音符,可能亦是時間關係。

不負責任我諗同有冇BB沒有關係,應該係你的琴老師品格問題。

我相信一個專業同有責任的老師係咩情況下都會對自己工作認真同有專業操守。個個都認為有BB的女人都做唔到野,唔怪得知在職版成日都有人話新僱主一知道有BB就即刻話唔請,其實可唔可以唔可以用"有BB"去標籤左老師的工作態度呢?
原帖由 Combo 於 11-10-21 14:23 發表
換人吧!以我過來人的經歷為分享,如有類同,實屬巧合。同時並不代表閣下那位老師會有一樣的改變。

有了BB的老師,教琴會很不專心和不負責任,一小時的課堂中,竟可以接七個電話以上,同時兩度去洗手間(是商場公厠),一來一回都沒了10 ...

所以我事先聲明是我遇到的那個老師有如此問題,置於是否個別例子,抑或普遍性?我不得而知。

事發時,我同樣都本著去相信老師的專業精神,但這次事件又一次證明是「天真和傻」。

要聘請一個大住肚的女人,或湊緊BB的女人,工作能力有否下降?我相信世上一定有很能幹的女人,但僱主就要冒一個險。

有朋友說:為什麼不多給一個體諒大肚老師的機會?我有。就是讓她少我一個學生,便可使她多點休息的時間,和去厠所或傾電話。

上帝對女人,總是有點不公平吧!

無論女人有多本事,有多能幹,曾經獲獎無數,或如何風光過,只要她結婚生小孩,就什麼都要退下來,起碼需要一段時間,讓孩子長大一點,女人才可重新上路,回復競爭能力,看在眼裏,有種洗盡鉛華的感覺。

原帖由 miss321 於 11-10-22 00:31 發表
不負責任我諗同有冇BB沒有關係,應該係你的琴老師品格問題。

我相信一個專業同有責任的老師係咩情況下都會對自己工作認真同有專業操守。個個都認為有BB的女人都做唔到野,唔怪得知在職版成日都有人話新僱主一知道有BB就 ...

我第二次pregnancy在12月尾發現,隨即同學生家長交代,如要考試最好就一就,當時就有一個家長講出以下說話:下....你點解會呢個時間先黎大肚(我相信佢只係一時反應唔切先會咁講,因佢之後都冇因為我大肚就走左),我又水皮過人,兩胎都係陀咁耐嘔咁耐,上一堂都真係有時要嘔3-4次,細仔又唔生性,明明9月先預產期,但8月中就捐左出黎,搞到我8月考琴的學生lea咁hea,我一出院第2日就急call 學生來上堂,我又o係屋企上堂,d仔又在家,我真係好好彩冇比人炒尤魚

要睇老師本身的責任心~
‹ 上一主題|下一主題