用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

2012-13 year 1 [複製鏈接]

If any one know...今年報宏信year 1 (2012-13)約有幾多人,競爭係唔係好大??? my girl so like the school, hope will get the 2nd interview ....
   0    0    0    0

據校長的資料, 今年收到800幾份申請, 不過唔知今年收87還是99位學生呢? 簡介會中有沒有說明?

the web-site mentioned "not more than 99" .... 8揀1,好大競爭ar.

回復 1# Gremlin 的帖子

me too...宏信 is my first choice.
2012-13都會收99個

2013-2014 只會收87人( 因今年的三年級只有一班,所以先有多兩個課室, 今天已開了4班year 1, 明年又開4班), 我個女到時的機會仲微

八百幾人包括YEAR 7嗎?

回復 1# awhome 的帖子

no................

回復 2# kamtsk 的帖子

請問宏信收生以乜為主?????如果無宗教信仰影响大唔大...等待嘅心情真係忐忑

原帖由 Gremlin 於 11-10-14 09:42 發表
請問宏信收生以乜為主?????如果無宗教信仰影响大唔大...等待嘅心情真係忐忑

今年報讀的人數增多了, 想信要求也相繼提高. 以什麼為主? 真的很難說, 我相信只有收生的老師才知道, 而且還有2nd interview呢, 之前家長要填一份問卷, 當天也要見家長呢!

Good luck!

請問家長份問卷會問有關乜嘢問題??? in chinese or english?

回復 8# Gremlin 的帖子

我都係咁話呀!....仲有起碼等到24號先收到信.

回復 10# Gremlin 的帖子

問卷會問下你對學校的期望, 你為什麼會選LA, 問下教小朋友的問題......., 見家長時, 都係問番類似問題, 放心.
可用中/英文答

Thanks so much ..... hope will get the chance!!!

yeah.... got the letter for 2nd interview.  If anyone know how many applicant in 2nd round ....??

我星期六收到2nd in letter了。不過1st in時見企禮堂門口的學生不太醒目, 唔知可唔可以代表多數學生呢? 當天的老師亦以廣東話為主, 語境似乎沒想象中好。又見圖書館很細, 而且尚未使用。所以感覺一般。唔知有冇現時家長可以分享一下嗎?

我都想知第 2 ROUND 有多少學生 IN 呢 ?

原帖由 yinglongma 於 11-10-24 03:54 發表
我星期六收到2nd in letter了。不過1st in時見企禮堂門口的學生不太醒目, 唔知可唔可以代表多數學生呢? 當天的老師亦以廣東話為主, 語境似乎沒想象中好。又見圖書館很細, 而且尚未使用。所以感覺一般。唔知有冇現時 ...

哈哈, 我明白你的考慮.

我自己看的是宏信的將來, 現在這一刻, 是真的, 很多配套上也未能完善, 但宏信今年只是開辦第二年罷了, 仍要多一點時間去改善.

至於學生, 可以說的, 是一年比一年多人考, 我也相信學生的質素會一年比一年好.

至於語境, 上課時一定只是以英文及普通話教授(小學部), 小息/放學時讓小朋友選擇, 我也很贊成, 因為我們的母語其實是廣東話啊! 至於簡介會等, 由於對象是家長, 所以便以廣東話為主.

因為我地其實只是細校, 小學每級只有3班, 所以無論校舍/設施也很難跟千禧校舍比呢.

一間剛起步的學校, 實難跟老校比較, 有不滿意是正常的, 最緊要為小朋友選一間適合他/她, 家庭又配合到的學校, 祝一切順利.

請問知唔知2nd interview大約有幾多考生呀? 另外,in小朋友嗰part會係點架.... by group or individual??

29Nov (Sat) 可以說順利完成2nd int. lar ....now 又係等待result嘅時間 .
Review 2nd int. schedule, seems to be around 160 -200 applicants being selected, 咁即是大約2揀1嘅機會率....希望會有好消息lar

請問你點計有160-200人?? 因為我個女係last group. 只有10 groups. 令外每見group8,9都唔多過10人, group 10仲得6個左右.... 我仲估佢只有110+-入2nd interview...

我感覺上2nd in係主要in parents...因為我個女話佢o個邊無乜野做, 但我地就講左好耐。唔知你地ino個個老師有無問呢個問題呢? 原來佢地好緊張問卷最後一題, 關於功課o個題, 呢個係佢地最近come across的問題, 所以好注重。
‹ 上一主題|下一主題